MF DNES

Případ pirátského čističe graffiti

Samozvaný čistič opět v Praze zasahoval, tentokrát pod dozorem primátora. Pomalý postup památkářů ale uklízeč bránil.

- redaktorka MF DNES Kristína Paulenková

PRAHA Už týden zaměstnává vedení města dílo dvou německých sprejerů, tedy lépe řečeno jeho rychlé nepovolené vyčištění. Včera se sešel primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Dvořákově nábřeží se zástupci dvou firem, kteří se zabývají odstraňová­ním graffiti, aby předvedli, jak lze rychle a šetrně nelegální čmáranice na domech odstranit.

„Já jsem opravdu nečekal, když jsem nastupoval do funkce, že budu muset řešit optimaliza­ci procesu odstranění graffiti z městských objektů,“poznamenal Hřib.

Od vzniku nápisu na pilíři Karlova mostu až po den, kdy začal proces jeho odstraňová­ní, uplynulo dvanáct dní, následně měli restauráto­ři čistit graffiti zhruba další dva týdny.

Primátor na otázku MF DNES, zda se mu schvalovac­í proces nezdál zdlouhavý, odpověděl, že ano, protože se mu před nelegálním odstranění­m ozvala firma, která nabídla, že graffiti vyčistí zdarma laserem. „My jsme to předali dál, ale odpovědí byly shovívavé úsměvy, že nejsme v oboru profesioná­lové, tak ať si někam sedneme a moc se do toho nepleteme,“dodal primátor.

Když pak přes noc za pár hodin odstranil nápis neznámý člověk, mnozí Pražané si začali pokládat otázku, proč graffiti někdo dokázal odstranit tak rychle. Po pár dnech se přihlásil ke skutku Miloslav Černý, který se věnuje odstraňová­ní graffiti profesioná­lně.

Primátor se nechal slyšet, že Černému za jeho práci Praha zaplatí a uspořádá s ním workshop o čištění děl sprejerů, a vyjádřil pochybnost­i nad zdlouhavým­i postupy památkářů.

Zajímavost­í je, že v pátek se ukázalo, že Černý je odsouzený dvojnásobn­ý vrah již propuštěný z vězení. Podle Hřiba se na celé věci nic nemění, protože si muž svůj trest odseděl, a s Černým se i tak potkal.

Již dlouho známé metody

Na workshopu předváděl Černý čištění párou a horkou vodou, jaké použil na vyčištění Karlova mostu, a další firma následně čištění laserem. Tyto metody ovšem nejsou nějaké převratné novinky.

V minulých letech se Černý podílel například na odstraňová­ní graffiti na Hergetově cihelně nebo Škodově paláci a úzce spolupraco­val s Prahou 1. „Vyčistili jsme v rámci Antigraffi­ti programu takto hřiště v Masné, vyčistili jsme stejnou kombinací tagy v Řásnovce a celou Bolzanovu ulici, hřiště na Františku a spoustu dalších věcí,“popsal Richard Bureš (ODS), bývalý místostaro­sta Prahy 1.

„Tady u Karlova mostu to bylo medializov­áno, a proto se o to všichni zajímali,“prohlásil s tím, že kdyby to bylo na něm, tak Černého by na místo hned druhý den po vzniku graffiti poslal.

„Zdá se, že tady panuje určitá nedůvěra vůči použití těchto metod na památkách, takže tento workshop by měl sloužit k ukázce toho, jak jsou ty metody účinné, potažmo šetrné k povrchu,“vysvětlova­l včerejší akci Hřib.

Kritika se tak nejvíce sesypala na památkáře, kteří hodlali odstraňova­t graffiti týdny a předtím se o tom prý dlouho radili. Černý sám se jich ale včera zastal s tím, že je to na jeho hlavu nezaslouže­ná gloriola a památkáři mají v systému své místo.

„Uvědomuji si, že jsem nedodržel předpisy památkové péče, které v tomto případě vyžadují nějaké postupy, které mají zavedené desítky let, ale tyto postupy jsou vhodné na restaurová­ní fresek, obrazů či kostelů, ale v antigraffi­ti programu hraje každá hodina svoji roli,“vysvětlil, proč vzal vyčištění do svých rukou.

Způsob čistění vyřešen za den

Nutno dodat, že odstranění graffiti z Karlova mostu neměli na starost památkáři, ti jen odsouhlasi­li postup. „Způsob čištění Karlova mostu jsme zvládli za Národní památkový ústav odsouhlasi­t za jeden den, zbytek byl na vlastníkov­i,“odpověděl na dotaz MF DNES šéf magistrátn­ích památkářů Jiří Skalický. Vlastníkem je město a odstranění graffiti bylo tak na Technické správě komunikací. Na pomalé procesy reaguje Hřib akcí.

„Je tam i otázka zrychlení procesů, které na magistrátu jsou. O to já jsem požádal radní pro kulturu, radní pro majetek a náměstka pro dopravu,“dodal Hřib k tomu, jaké výstupy ze včerejška očekává.

Již zmíněný Antigraffi­ti program na jedničce fungoval do konce minulého roku. Vedení, které nastoupilo na podzim, jej ale neprodlouž­ilo. „Když jsme přebírali vedení, neměli jsme informace, jak program přesně probíhal,“vysvětlil Petr Kučera (Zelení), radní pro informační technologi­e, životní prostředí, úklid a rozvoj hřišť.

První městská část má zájem pokračovat ve svém vlastním antigraffi­ti programu, který bude ale v souladu s památkovou péčí. Protože bývalé vedení jedničky čistilo tak trochu po vlastní ose. Nové vedenívyčl­enilo na program dva miliony.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jak vyčistit Prahu Pomalý postup úřadů donutil primátora přehodnoti­t postupy magistrátu ve věci odstranění graffiti a uspořádal workshop s Miloslavem Černým (na snímku), který předvedl čištění graffiti. Výstupy z akce předá primátor radní pro kulturu i náměstkovi pro dopravu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jak vyčistit Prahu Pomalý postup úřadů donutil primátora přehodnoti­t postupy magistrátu ve věci odstranění graffiti a uspořádal workshop s Miloslavem Černým (na snímku), který předvedl čištění graffiti. Výstupy z akce předá primátor radní pro kulturu i náměstkovi pro dopravu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia