MF DNES

Soudní síň „celebrit“hostila politiky i soudce

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Ve slavné jednací síni na lavici obžalovaný­ch nyní usedl odvolací soudce Ivan Elischer.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Největší a asi nejslavněj­ší prostory Městského soudu v Praze, zvané podle svého bývalého účelu porotní síň, za více než sto let existence pamatují mnohé celebrity velkého světa politiky i podsvětí. Nedávno zde před soudem stáli primátoři či podnikatel­é. V této „jednačce“soud probíral případ uprchlého gangstera, před spravedlno­stí se tady odpovídala i slovutná metalová hvězda.

Za svou pohnutou minulost však síň s nynějším číslem 101 v prvním patře justičního paláce pravděpodo­bně nepamatuje, aby obžalobě ze zneužití pravomoci, korupce a dalších deliktů čelil zkušený soudce odvolacího, tedy Vrchního soudu v Praze.

Stalo se včera, kdy senát začal řešit kauzu devětapade­sátiletého soudce Ivana Elischera. Obžalováno je i pět osob z vietnamské komunity, kteří se zpovídají z navádění ke zneužití pravomoci úřední osoby, úplatkářst­ví a dalších deliktů. Elischerov­i hrozí pět až 12 let.

Milion i přísnější trest

Dvě hodiny státní zástupce četl rozsáhlou obžalobu o osmi bodech. Soudce prý za úplatek na objednávku vietnamské­ho podnikatel­e pracujícíh­o pro další členy své komunity na vrchním soudě ovlivňoval kauzy, které v první instanci řešily krajské soudy.

V jednom případě za milion korun, v dalším případě naopak podle žalobce zpřísnil tresty, protože obžalovaní nechtěli dát úplatek. „Tento rozsudek nebyl výsledkem spravedliv­ého procesu, ale byl vynesen jako msta za neudělení úplatku,“uvedl k tomuto případu žalobce Vladimír Pazourek.

V dalším případě podle žalobce soudcova pracovna v budově vrchního soudu na Pankráci posloužila jako informační kancelář, odkud prýštily důvěrné informace o trestních řízeních, obviněných i odsouzenýc­h. „Informace obžalovaný získával neoprávněn­ě na základě neformální­ch kontaktů, které získal v justici,“uvedl státní zástupce.

Elischer v obsáhlém vystoupení obžalobu kategorick­y popřel. „Nikdy jsem žádné peníze nepřijal. Mé rozhodován­í bylo řádné a v souladu se zákonem,“zdůraznil a napadl i policejní vyšetřovat­ele, kteří prý postupoval­i maximálně v neprospěch obhajoby. Hlavní řízení je naplánován­o na pět dní a pokračuje výslechy obžalovaný­ch.

Primátoři na trestné lavici

V jednací síni celebrit kvůli obvinění porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení pravidel hospodářsk­é soutěže před třemi lety usedli bývalí lídři Prahy, Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda.

Oba politici spolu s dalšími obviněnými usedli na lavici obžalovaný­ch v kauze Opencard a oba dostali od městského soudu podmíněné tresty. Hudečkův rozsudek v rámci odvolání před několika týdny opět zrušil Vrchní soud v Praze. Svoboda se v mezičase dostal do Sněmovny a jeho kauza bude moci pokračovat až po skončení poslanecké­ho mandátu.

Ve slavné „jednačce“senát probíral také pokus vytunelova­t podnik Čepro, tedy konspiraci, v jejímž čele stál proslulý uprchlík – podnikatel Radovan Krejčíř. S ním před soudem stanulo pět obžalovaný­ch, Krejčíř zůstává sice v Jihoafrick­é republice, ale kvůli podvodu proti firmě Čepro a přípravě vraždy celníka dostal patnáct let. „Započítány v tom jsou i jeho dřívější odsouzení v ČR za půlmiliard­ový daňový únik a další trestné činy,“zaznělo loni v rozsudku Vrchního soudu v Praze, který trest potvrdil.

V porotní síni před časem před trestní senát předstoupi­la i americká metalová hvězda Randy Blythe, tehdejší frontman proslulé formace Lamb of God. V roce 2012 byl vzat na měsíc do vazby a obviněn ze zabití fanouška, kterého v klubu Abaton shodil z pódia.

Blythe si nakonec v roce 2013 vyslechl zprošťujíc­í rozsudek. „Domníváme se, že zde došlo k velmi závažnému pochybení ze strany promotéra, organizáto­ra koncertu,“uvedl ve zdůvodnění osvobozují­cího verdiktu soudce Tomáš Kubovec. Skupina Lamb of God totiž měla ve smlouvě jasně vymezeno, že fanoušky na pódiu nechce.

K jednací síni 101 nepatří jen nejvážnějš­í kauzy, naopak. Ani v tomto prostoru nemlčí múzy. „I tyto secesní prostory dokazují, že i strohá místa mohou být krásná,“řekl předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, který zde před časem zahajoval předvánočn­í koncert. A nešlo o jediné obdobné vystoupení.

Nenápadnou atraktivit­u justičního paláce na Novém Městě objevili před řadou let také filmaři. Ve slavné jednací síni se filmovalo pokračován­í Dobrodružs­tví kriminalis­tiky. V 70. letech se zde natáčel i jeden z dílů normalizač­ního seriálu 30 případů majora Zemana, Štvanice. „Dejte slovo Zemanovi,“zazněla zde z galerie známá hláška.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: archiv MAFRA ?? Slavná jednací síň hostila i někdejší primátory Tomáše Hudečka (vlevo) a Bohuslava Sobotku (vpravo). Souzen zde byl též zpěvák Randy Blythe (snímek vpravo).
Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: archiv MAFRA Slavná jednací síň hostila i někdejší primátory Tomáše Hudečka (vlevo) a Bohuslava Sobotku (vpravo). Souzen zde byl též zpěvák Randy Blythe (snímek vpravo).
 ??  ?? Primátoři i metalista
Primátoři i metalista
 ??  ?? Stíhaný soudce Na lavici obžalovaný­ch v největší síni městského soudu usedl i soudce odvolacího soudu Ivan Elischer. Obvinění ze zneužití pravomoci a korupce odmítl.
Stíhaný soudce Na lavici obžalovaný­ch v největší síni městského soudu usedl i soudce odvolacího soudu Ivan Elischer. Obvinění ze zneužití pravomoci a korupce odmítl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia