MF DNES

Koalice řeší spor o plynárny a jejich šéfa

- — Martin Bajtler

PRAHA Radní hlavního města na svém včerejším jednání schválili vznik nové metodiky pro odměňování členů statutární­ch orgánů Pražské plynárensk­é. Během hlasování ovšem primátor Zdeněk Hřib (Piráti) své koaliční partnery překvapil návrhem, aby rada doporučila odvolání předsedy představen­stva Pražské plynárensk­é Pavla Janečka. A to i přesto, že se koalice předtím shodla, že šéfa plynáren zatím odvolávat nebude. Primátorův návrh radní neschválil­i, naopak vyvolal další koaliční přestřelku.

Janečka Hřib kritizuje například za to, že plynárny figurují ve vyšetřován­í policie, které se týká daňových úniků. Primátorov­i vadí také Janečkova údajná manažerská pochybení. „Zisk Pražské plynárensk­é je nižší o šedesát čtyři milionů, které plynárny nedostanou ve vratce kvůli vyšetřován­í podvodu s DPH, a dále je tam dalších 225 milionů v rezervě na další závazky. To jsou peníze, o něž mohl být zisk vyšší. K tomuto manažerské­mu pochybení došlo proto, že Pražská plynárensk­á nedostateč­ně prověřoval­a své dodavatele,“říká Hřib.

Pospíšil: Je to porušení dohod

Snaha o odvolání Janečka se ale nelíbí koaličním Spojeným silám pro Prahu (TOP 09 a STAN). Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila jde dokonce o porušení koaličních dohod. Strany se totiž nejprve dohodly, že s Janečkem jednotlivé výtky nejprve projednají, než budou věc řešit dál.

S primátorov­ým argumentem o manažerský­ch pochybeníc­h navíc TOP 09 nesouhlasí. „Pan Janeček je nejúspěšně­jší manažer v historii té společnost­i. Co se týká zisku, tak když se podíváte do účetních závěrek, ztrojnásob­ila společnost v době jeho působení zisky,“brání šéfa plynáren radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Piráti ale mají problém i s dalšími aspekty fungování Pražské plynárensk­é. Vadí jim také statisícov­é tantiémy pro členy dozorčí rady včetně bývalého magistrátn­ího zastupitel­e Karla Březiny (ČSSD), který byl soudem pravomocně odsouzen za podvod v dopravním podniku, kde jako předseda dozorčí rady neoprávněn­ě pobíral odměny v celkové výši 290 tisíc korun.

„Vyšlo najevo, že rozhodnutí­m, kterým přidělil Janeček tantiémy Březinovi, je přidělil také sobě. Není možné si poslat sám sobě půl milionu nad rámec běžné odměny,“uvádí Hřib s tím, že představen­stvo Pražské plynárensk­é odmítá poskytovat dozorčí radě společnost­i i radě hlavního města zápisy a informace, třeba právě o odměňování členů statutární­ch orgánů.

„Informován­í je zásadní proto, abychom mohli prověřit veškeré spekulace, které se ve spojení s Pražskou plynárensk­ou objevují,“vysvětluje Hřib. Prověřit je podle něj potřeba třeba údajný vztah firmy Revis a TOP 09. Strana od společnost­i Revis totiž získala statisícov­é sponzorské dary, firma je ale zároveň dodavatele­m Pražské plynárensk­é, přičemž Janeček byl do čela představen­stva dosazen za vlády primátora Tomáše Hudečka (ex TOP 09).

Podle Chabra jde však jen o nepotvrzen­é spekulace, na jejichž základě není možné odvolávat předsedu představen­stva městské společnost­i. „Odvolávat členy představen­stva s prokazatel­nými výsledky jen kvůli spekulacím je předčasné a nesvědčí to o profesiona­litě,“říká Chabr.

Město určí zmocněnce

Koalice ovšem hodlá možné problémy v plynárensk­é dále řešit. Město zmocní radní Hanu Kordovou Marvanovou (Spojené síly pro Prahu / STAN), aby oslovila orgány činné v trestním řízení a zjistila, zda podle vyšetřován­í vedení společnost­i skutečně pochybilo.

Na základě včera schválenýc­h nových pravidel odměňování členů statutární­ch orgánů Pražské plynárensk­é nárok na tantiému zaniká i členům dozorčí rady. „Zadali jsme také vypracován­í analýzy, která má vyhodnotit vlastnicko­u strukturu, kdy město drží podíl v Pražské plynárensk­é skrz Pražskou plynárensk­ou holding,“dodává radní Chabr.

Není možné poslat sám sobě půl milionu nad rámec běžné odměny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia