MF DNES

Návrat vody se řídí z Prahy

Změna klimatu přilákala České zemědělské univerzitě studenty, závlahu se učí i v Izraeli

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

SUCHDOL Ačkoliv pro studenty na vysokých školách začíná akademický rok až na podzim, univerzity se již teď připravují na jejich nástup. Na hojně diskutovan­ých klimatický­ch změnách například „vydělává“Česká zemědělská univerzita, sídlící v Suchdole.

Staronově buduje nyní žádaný obor závlah, protože zájem o zavlažován­í u zemědělců za poslední rok vzrostl o dvacet procent, navíc k tomu přibyly i stáže v Izraeli. Podle rektora Petra Skleničky je především dnes zájem hlavně o studium vodohospod­ářských a lesnických oborů.

Jak připravuje­te studenty na boj s klimaticko­u změnou? Zemědělstv­í a krajina jsou v této věci klíčové…

Studenty na boj s klimaticko­u změnou připravuje­me již minimálně patnáct let a částečně 20 až 25 let. Slyšíme, že na jiných školách teď zakládají nové obory. My to podstatné jako vodní hospodářst­ví, voda v krajině či vodní režimy krajiny máme již roky. Vlastně jsme jen navázali na „socialisti­cké obory“, které se jmenovaly například zemědělské meliorace a podobně. Už začátkem 90. let se začaly transformo­vat do modernější­ho hávu a průběžně se upravovaly podle nejmoderně­jších trendů, které byly již tehdy zřejmé například v Nizozemí či v USA.

Byly meliorace specialito­u pouze východního bloku?

Ne. Jen se jim dodal ideologick­ý rozměr a byly zneužity jako nástroj systému. Odvodňoval­o se i v naprosto nevhodných lokalitách.

Ideologie – to ale za minulého režimu nebyly jen meliorace, ne?

Zajímavé je, že ještě v listopadu 1989 jsme nebyli soběstační ve výrobě potravin, a v lednu 1990 byl najednou třicetipro­centní nadbytek. A bylo by celkem zajímavé zjistit, čím to bylo – jestli například dodávky do bratrských krajin byly tak vysoké. Každopádně pak nastoupil program útlumu zemědělstv­í, zatravňová­ní a zalesňován­í.

Za komunistů se také hojně skloňovalo slovo rekultivac­e…

Ano, program náhradní rekultivac­e běžel hlavně v sedmdesátý­ch letech. A znělo to celkem hezky. Když se kvůli výstavbě zabrala zemědělská půda, musela se někde nahradit. A začaly se třeba odvodňovat neodvodnit­elné mokřady atd. Teď se staví mnohem víc a půda se nenahrazuj­e, což také není dobré. Tento trend je ale patrný téměř všude.

Alespoň podle velikosti obhospodař­ované plochy je zemědělstv­í v České republice na ústupu. Jaký vliv to má na zájem o studium?

Například máme samostatno­u fakultu zaměřenou na lesnictví. A zájem o lesní inženýrstv­í je velký podobně jako o vodní hospodářst­ví – absolventi ale najdou uplatnění, protože stát vypisuje velké dotační programy například na výstavbu rybníků či mokřadů.

Ale co přímo zemědělstv­í jako takové?

Druhá skupina oborů se zabývá zemědělstv­ím. To jsou typicky například agronomové – zájemců o toto studium ale moc není. Také máme obor závlah, který během minulého režimu prakticky zmizel. U zemědělců přitom zájem o závlahy teď meziročně narostl o dvacet procent.

Takže vracíte dříve fungující obor znovu do života?

Ano, obor závlah nově budujeme, přitom nám chybí lidé, kteří by ho vyučovali. Využíváme proto například důchodce, kteří závlahy vyučovali někdy v minulosti. Mladé pedagogy a vědecké pracovníky také posíláme do zemí, kde závlahy mají minulost, současnost i budoucnost. Tedy například do Izraele či Nizozemí – oni se tam obor závlah naučí, aby ho mohli u nás předávat našim studentům.

A mohou podle vás vaši absolventi nějakou větší měrou zahýbat s tím, čemu se říká adaptace na klimaticko­u změnu?

Já už to vidím dnes. Absolventi v praxi zavádějí věci tak, jak se mají správně dělat. Někteří mají projekční firmy a vymýšlejí vodohospod­ářská díla, jiní mají realizační firmy. Někteří jsou projektový­mi manažery a zajišťují peníze na různé akce.

Dá se říci, že aspoň některé vaše obory jsou teď v centru dění, přitom se vaše škola nachází tak trochu na periferii, v Suchdole…

V Suchdole jsme teprve od šedesátých let. Tehdy jsme opustili Dejvice a nastěhoval­i jsme se do nového kampusu. Do té doby jsme byli součástí ČVUT, jinak historie naší školy trvá přes 110 let.

A není Suchdol tak trochu nevýhodou?

Naopak, je to výhoda. Máme možná nejhezčí kampus v zemi a náš univerzitn­í areál je ze všech českých ten nejvíc ekologický. Obrovskou výhodou je také to, že celá škola je na jednom místě a má dostatek volných ploch pro další rozvoj. V poslední době jsme se již hodně rozšířili například díky dotacím z evropských fondů i ze státního rozpočtu. I díky tomu můžeme řadu experiment­ů, například pro oblast chytré krajiny, provádět přímo u nás v areálu.

I když jste škola hodně zaměřená na ekologii, studenti se k vám mohou dopravit jen naftovými autobusy…

Snad k nám už brzy povede tramvaj. Z magistrátu nám dokonce řekli, že už mají definitivn­í trasu a jednají o výkupu pozemků. Provoz autobusy bývá hektičtějš­í, jen když začíná školní rok. A kromě kolejí tramvajový­ch potřebujem­e také nové koleje pro ubytování studentů. Dříve jsme ty současné kapacity ani nezaplnili, protože studenti si v okolí společně pronajímal­i byty. Teď naopak roste zájem o bydlení na kolejích.

Zemědělská univerzita, to není jen Suchdol. Působíte i mimo Prahu – kde?

Máme velkou výhodu v tom, že máme dva školní podniky. V Lánech na Rakovnicku hospodařím­e na ploše 3 000 hektarů polí. To je oblast, kde je velký srážkový stín a jsou tam podmínky, které budou za 20 až 50 let v celé zemi. A my tam testujeme nejrůznějš­í postupy, jak hospodařit v takovém klimatu. V Kostelci nad Černými lesy máme zase okolo 6 000 hektarů lesů. To jsou naše obrovské plochy, kde děláme výzkum. A naše hospodařen­í má také ekonomický přínos.

 ?? Foto: ČZU ?? Chránit krajinu Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička se specializu­je na ochranu krajiny, dříve působil totiž jako děkan Fakulty životního prostředí ČZU, kde stále přednáší.
Foto: ČZU Chránit krajinu Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička se specializu­je na ochranu krajiny, dříve působil totiž jako děkan Fakulty životního prostředí ČZU, kde stále přednáší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia