MF DNES

Slavia je ráda za Celtic. Přes čtyřlístek chce k pokladu

- — Jan Palička

Představte si, jak nastupujet­e do vyprodané arény Celtic Park. Šedesát tisíc fanoušků povstává, na tribunách se vlní klubové vlajky se čtyřlístke­m ve znaku, lidé roztahují zelenobílé šály a procítěně zpívají klubovou hymnu, která je totožná s tou liverpools­kou: „You'll Never Walk Alone“.

Chvíli poté zazní chorál Ligy mistrů a boj může začít.

Ve fotbalovém světě neexistuje příliš míst, kde vám husí kůže naskočí už před výkopem.

Zápasy na hřišti Celtiku Glasgow mají unikátní kouzlo a Slavia to může poznat. Má to ještě háček, protože soupeř nejprve musí přejít přes rumunskou Kluž ve 3. předkole.

„Pokud Celtic postoupí, což bychom všichni chtěli, tak jsem s losem maximálně spokojený,“pravil slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský po včerejším losování.

Slavia měla zatím v pohárech volno, což bylo privilegiu­m pro mistra. Teď už se však blíží chvíle, kdy žhavé dvojutkání vypukne.

Půjde o prestiž, o zážitky, o miliony, o budoucnost.

Nejprve 20. srpna ve Skotsku, odveta v Edenu se koná 28. srpna. Oba zápasy startují ve 21.00.

Zatímco na jméno protivníka si Slavia musí počkat, o šancích na úspěch už se dohadovat můžeme. Český šampion si na los nemůže stěžovat, byl shovívavý, přívětivý a možná až milý.

„Snad poprvé v životě jsem s losem spokojený. Přesně tuhle dvojici jsem si přál,“neskrýval kapitán Milan Škoda.

Jak by také ne, rumunská Kluž strach nenahání, byť na trenérské lavičce sedí slavný obránce Dan Petrescu. A Celtic? Ten je silný především v hledišti. I když nasbíral už padesát skotských titulů, v pohárech má tak nízký koeficient, že se musel kvalifikač­ním sítem protloukat od prvního předkola.

Svátek pro všechny

Ale pozor, bylo by velmi ošidné říct, že Slavia bude favoritem. Po výrazných letních změnách se nejdřív sama musí naladit. Často nepostrada­telná stoperská dvojice Ngadeu – Deli už poslouchá kompliment­y za výkony v belgické lize, záložník Stoch, nejprodukt­ivnější hráč minulé sezony, přestoupil do Soluně a levonohý patriot Jaromír Zmrhal se právě chystá podepsat smlouvu v Brescii. To jsou citelné zásahy, se kterými se mužstvo musí srovnat. Ještě na to má necelé tři týdny a dva soutěžní zápasy. Pak se bude hrát o poklad.

„Kdyby postoupil Celtic, bylo by to fantastick­é. Zápas u nich by byl svátek pro všechny,“uvědomuje si obránce Vladimír Coufal.

A teď zpátky k tomu pokladu. Liga mistrů totiž znovu vylepšila odměny. Za postup do základní skupiny náleží bezmála 400 milionů korun, což je pro většinu českých klubů astronomic­ká cifra. Pokud by Slavia za svým snem neprošla, dostane bolestné 128 milionů. Plus samozřejmě přestup do Evropské ligy, za což je bonus 75 milionů.

Ale kdo by si nechtěl zahrát Champions League, že? Slavia tuší, že má letos velkou šanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia