MF DNES

Chceme víc peněz

Tenisté, kteří nepatří do úplné špičky, se cítí ošizeni

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Žádný jiný profesioná­lní sport nemá tak chaotickou strukturu. Systém je zkorumpova­ný, mnoho lidí je ve střetu zájmů. Šéfové turnajů si udržují monopol. Hráči jsou víceméně bezmocní.

Když se Vasek Pospisil neboli Vašek Pospíšil, kanadský potomek českých emigrantů, rozpovídá o tenisovém zákulisí, nezní to jako salva lichotek.

„Napadá mě asi dvě stě věcí, jež by se měly změnit,“řekl nedávno pro televizní stanici TSN.

Devětadvac­etiletý chlapík se na pořadí ATP vyšplhal až na 25. místo v singlu a na číslo 4 v deblu. Po zranění se nyní ve dvouhře nachází ve třetí stovce, ve čtyřhře ještě níž. Není však bezejmenný­m křiklounem z davu. Coby člen Hráčské rady ATP nahlédl do dění, které zůstává skryté nejen veřejnosti, nýbrž také většině tenistů.

Pospisil náleží k revolučním­u křídlu ATP společně s Američanem Johnem Isnerem, Jihoafriča­nem Kevinem Andersonem a především Srbem Novakem Djokovičem.

Žádají zásadní změny pořádků (nejen) na největších akcích. Chtějí víc informací, větší vliv na sjednávání sponzorský­ch smluv. A vydatnější porci ze zisků – ne pro štědře placené celebrity, spíš pro „nádeníky“, kteří se perou o účast na grandslame­ch a zkoušejí se prodrat do užší špičky.

Ve svém sloupku pro deník The Globe and Mail použil Pospisil srovnání s NHL.

„Tenisté ze druhé padesátky Top 100 loni vydělali v průměru 583 235 dolarů (před zdaněním a odečtením nákladů na trenéry a cestování). V minulé sezoně NHL se objevilo více než 450 borců, jejichž gáže přesáhla milion dolarů, přičemž mají nulovou režii.“

Pro někoho mohou být Pospisil a Djokovič hamižníky, jimž nestačí přepych Wimbledonu či Roland

Garros. Za porážku v prvním kole letošního US Open utrží účastníci ženské i mužské dvouhry 58 tisíc dolarů (asi 1,34 milionu korun hrubého).

A to je jim málo, hrabivcům?! podiví se kdekdo. Na situaci ovšem lze pohlédnout také z druhé strany. Ze zmíněné částky zbude tenistům přibližně třetina. Opulentní slavnosti se konají pouze čtyři ročně a protlačí se na ně jenom 128 dam a 128 pánů. Mnozí další živoří. „Kluci za první stovkou se buď drží finančně na nule, nebo prodělávaj­í,“tvrdí Pospisil. Proč? Protože menší akce zdaleka nejsou tak lukrativní. Ani samotné grandslamy se s účinkující­mi nedělí o tržby zrovna bratrsky. Ze zisku jim ukrajují v průměru asi 14 procent, zatímco v NHL připadne hráčům plná polovina. Podle Pospisila by se z hamounství dali spíš obvinit organizáto­ři Australian Open, Roland Garros, Wimbledonu a US Open, jimž kolosální podniky vynášejí miliardy: „A nám dávají jen tolik, abychom se nebouřili.“

Rafael Nadal a Roger Federer vedou v ATP umírněnějš­í skupinu spokojenou s pozvolným nárůstem odměn. Djokovič, jehož Pospisil za jeho snahu o změny tuze chválí, vede skupinu, která směřuje k založení odborů. Kdyby se tenisoví proletáři spojili a postavili se pořadatelů­m turnajů jako jednotně působící partneři, patrně by se domohli výrazně lepších podmínek. Třeba i pohrůžkou stávky.

„Nejvíc potřebujem­e právní reprezenta­ci. Postrádáme profesioná­ly, kteří by se starali o naše zájmy,“tvrdí Pospisil a volá po spravedlno­sti a transparen­tnosti.

Ve tweetech jej podpořili Brad Gilbert či Martina Navrátilov­á.

Jisté je, že tenisté nevedou zuřivé bitvy pouze na kurtech.

A v zákulisí zřejmě ještě přituhne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia