MF DNES

Jak uspět bez hvězdy

Premiéra basketbali­stů na MS má trhlinu: bude chybět nejlepší hráč Evropy Jan Veselý. Ale cíle neměníme, říká eso Satoranský.

- basketbalo­vý reportér MF DNES Miroslav Němý

Pro dvanáct mužů to bude životní akce, vrchol kariéry a sen, který se ještě nedávno jevil jako prakticky nereálný. Pro třináctého, jenž přitom měl místo v kádru jisté jako málokdo, ale přichází životní pech.

„Velká smůla, Honzu to musí strašně mrzet,“říká Tomáš Satoranský, nejlepší český basketbali­sta a osudový reprezenta­ční parťák Jana Veselého. „Honza je na evropská měřítka dost jedinečný hráč. Individuál­ně ho nahradit nejde.“Což je pro Česko krutá zpráva. Na mistrovstv­í světa se dostalo poprvé od rozdělení federace, jejich českoslove­nští basketbalo­ví předchůdci si na šampionátu naposledy zahráli v roce 1982. Jenže Veselý u toho nebude – a soupiska je náhle chudší, prázdnější. Nejlepší hráč Euroligy to nezvládne, zraněné koleno mu sotva dovolí udělat dřep.

„Hrát na této úrovni bez něj? Začíná dobrodružs­tví,“vystihuje reprezenta­ční kouč Ronen Ginzburg. „Budeme chtít od všech o to větší úsilí, abychom tuhle ztrátu zamaskoval­i. Musíme se připravit tak, aby nám chyběl co nejméně.“

Přeloženo: Veselý bude chybět jistojistě. Na 213 centimetrů má výborný pohyb, zvlášť v obraně. To on měl v Šanghaji nejprve 1. září zmírnit očekávanou drtičku americké hvězdné skvadry, pak svojí výškou pomoci přetlačit Japonce a v pikantním závěrečném duelu se proti Turecku jakožto superhvězd­a Fenerbahce předvést natolik, aby Česko mohlo projít do další fáze šampionátu. Tam se ze skupiny E podívají jen dva nejlepší státy. Takové byly cíle s Veselým.

A bez něj? „Měly by zůstat pořád stejné. Není dobré je měnit, už kvůli psychice týmu. Proč se toho najednou nějak zaleknout? S jakým jiným cílem bychom měli odlétat?“burcuje Satoranský. „Chceme postoupit, šance pořád je. Budou to tři těžké zápasy, to dobře víme, ale máme určité sebevědomí z minulých let i z povedené kvalifikac­e.“

Kouč Ginzburg si s Veselým volal dva měsíce a včerejšek se stal dnem D. Termínem, který si určili pro rozhodnutí, jakkoli nepříjemné.

„Budeme muset trochu změnit styl. Ale máme jiné hráče, kteří jsou na zodpovědno­st v zápasech dobře připravení,“věří Satoranský.

Kdo je české velké jméno

On připraven je. Jediný Čech v NBA získal klid na trénink, neboť novou smlouvu s Chicago Bulls na 10 milionů dolarů ročně podepsal už 1. července. Dynamický i zkušený rozehrávač, výrazně lepší střelec než před odchodem do zámoří, hecíř i poctivý obránce. V mužstvu s mottem „Rvi se jako lev“je Satoranský jasným vůdcem smečky.

Opěrným sloupem má nově být Ondřej Balvín, ještě o tři centimetry vyšší než absentujíc­í Veselý. „Vyrostl ve výborného hráče se zkušenostm­i z Euroligy,“oceňuje ho Satoranský a Balvín mu to vrací: „Jako velké jméno máme Satyho. Známe se několik let, jádro drží spolu. Musíme ze sebe dostat to nejlepší.“

Osu týmu dál tvoří naturalizo­vaný Američan Blake Schilb a kapitán Pavel Pumprla, specializu­jící se na znepříjemň­ování života ofenzivním hvězdám soupeřů. Z pětice ústředních osobností se stalo kvarteto.

„Je to velké zklamání pro nás i pro Jana. Jenže takový je život,“nepanikaří kouč Ginzburg. „Nejsme Amerika, abychom mohli nahradit 15 omluvenek. Nejsme v tomhle směru ani Turecko, to je jasné. Ale když někdo vypadne, jeho místo musí zaujmout někdo jiný.“

Už jsme vyrostli

Když Češi před dvěma lety vyrazili bez Veselého na mistrovstv­í Evropy, přišel výsledkový průšvih, rychlý konec ve skupině.

„Pro hodně kluků to byla první velká akce. Myslím, že jsme za tu dobu vyrostli,“věří Satoranský. „Získali jsme víc sebedůvěry. I klubovou sezonu v Nymburce už odtáhli hlavně Češi. Máme sehraný tým i nějaké ty centimetry navíc, které dřív chyběly. Teď jen sladit formu na ty nejdůležit­ější momenty.“

Měsíc totiž uplyne rychle. Už v pátek zahájí Češi turnaj v Praze, za týden se ukážou v Hamburku, pak odletí na asijskou generálku do Soulu. Co prodloužen­ý víkend, to tři starty. „Devět zápasů je skvělá porce,“oceňuje Satoranský.

A hlavně dost prostoru na to, jak si zvyknout na basketbal bez hvězdy JV.

Chceme postoupit ze skupiny. S čím jiným do Číny letět? Tomáš Satoranský lídr týmu

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: ČTK ?? Co s tím, trenére? Největší hvězda Tomáš Satoranský (vlevo) sice nechybí, ale kouč české reprezenta­ce basketbali­stů Ronen Ginzburg bude postrádat Jana Veselého, což je problém.
Foto: ČTK Co s tím, trenére? Největší hvězda Tomáš Satoranský (vlevo) sice nechybí, ale kouč české reprezenta­ce basketbali­stů Ronen Ginzburg bude postrádat Jana Veselého, což je problém.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia