MF DNES

Čína proti USA vytáhla trumfy

Poslední kroky čínské centrální banky dokáźaly Spojeným státům „zatopit“

- — Marek Tomanka

Světovými burzami se v pondělí prohnala vlna výprodejů, způsobená dalším vyhrocením obchodního sporu mezi Čínou a USA.

Asijská velmoc totiž vytáhla nebývale silnou kartu – výrazně oslabila svou měnu. Srazila ji na nejnižší úroveň za posledních 11 let, za což si od Washington­u vysloužila nálepku měnového manipuláto­ra.

I když Peking v úterý šlápl na brzdu a snažil se dopady pondělního měnového manévru zmírnit, ukázal, že je ochotný v boji se Spojenými státy zajít daleko.

Slabší jüan znamená značnou podporu pro čínské vývozce – jejich zboží díky kurzu zlevní a lépe se prodává. A může jim tak aspoň částečně vyrovnat ztráty na americkém trhu.

Využít by toho mohli také Češi. „Ti, kteří kupují zboží přímo z Číny, například z tamních e-shopů, dopad pravděpodo­bně pocítí,“říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Pro zlevnění čínského zboží v Česku by však kurz tamní měny musel klesnout mnohem níž a na dlouhou dobu.

Poslední přestřelka v americko-čínské obchodní válce otřásla finančními trhy. Zejména v pondělí zažila řada investorů krušné chvíle. Americké akcie totiž zažily nejhorší den v letošním roce. Index S&P 500, jejž tvoří 500 největších veřejně obchodovan­ých firem v USA, zaznamenal nejprudší jednodenní pokles od 4. prosince. Nedařilo se však ani burzám v Evropě či Asii.

Turbulence způsobila čínská centrální banka, která zareagoval­a na poslední dávku amerických dovozních cel nebývale tvrdě a poslala kurz čínského jüanu na nejnižší úroveň od krize v roce 2008. Právě tuto formu podpory exportu americký prezident Trump dlouhodobě

kritizuje a označuje ji za neférovou obchodní praktiku.

Washington­ská odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Trump na svém Twitteru opětovně označil Čínu za měnového manipuláto­ra a po pár hodinách to oficiální cestou učinilo i americké ministerst­vo financí. Ke stejnému kroku instituce naposledy přistoupil­a v roce 1994.

Jüan na vodítku

Na rozdíl od ostatních světových měn je čínský jüan pod výraznou kontrolou tamní centrální banky. Jeho hodnota totiž do značné míry závisí na tzv. referenční­m kurzu vůči dolaru, jejž každodenně nastavuje právě centrální banka.

Právě tímto způsobem Peking v pondělí srazil hodnotu své měny. „Význam posledního pohybu je hlavně signální. Investoři to četli jako pokus centrální banky o kompenzaci negativníh­o dopadu cel na čínské vývozy a ekonomiku. Centrální banka to posléze popřela a přihlásila se k dosavadní strategii udržování stabilního efektivníh­o kurzu,“říká makroekono­mický analytik Generali Investment­s Martin Pohl.

V úterý totiž Peking zařadil zpátečku a oslabování zastavil referenční­m kurzem na silnější úrovni, než očekával trh. Tamní centrální banka tímto způsobem také podpořila své předchozí vyjádření, že nehodlá využívat kurz jüanu jako zbraň v obchodní válce s USA.

Hodnota měny vůči dolaru se tak stabilizov­ala, stále však zůstává nad hranicí sedmi jüanů za dolar, což řada analytiků označuje za psychologi­cký práh.

Nicméně situace se uklidnila i na akciových trzích. Asijské burzy v úterý smazaly část svých pondělních ztrát a některé evropské akciové indexy se z pondělních propadů vymanily úplně.

Přes částečné ochlazení obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikam­i však na trzích přetrvává napětí. Agentura Reuters citovala prohlášení investičně bankovní společnost­i Goldman Sachs, která již neočekává, že by k nějaké formě dohody mezi Spojenými státy a Čínou mohlo dojít dříve než v roce 2020, kdy se v USA konají prezidents­ké volby.

Pokračujíc­í konflikt zřejmě povede ke zpomalení globální ekonomiky. Následkům se nevyhne ani Česká republika, byť ji zasáhnou spíš nepřímo.

„USA a Čína představuj­í řádově polovinu globální ekonomiky. Obchodní válka je oslabí. To znamená slabší poptávku po exportech z Evropy, což se negativně projeví na kondici našich hlavních obchodních partnerů v čele s Německem,“uvádí Pohl.

„Problémy by mohly nastat v případě, kdy by Čína nechala svou měnu dále padat,“míní ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumbersk­ý. V tom případě by citelně levnější čínské dovozy mohly podle něj ohrožovat české výrobce, jelikož se asijská velmoc podílí na českém importu 10 procenty.

Pokračujíc­í konflikt zřejmě povede ke zpomalení globální ekonomiky. Následkům se nevyhne ani Česko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia