MF DNES

Seriál: 50 českých krás

Okolí Bystřice je plné romantický­ch zřícenin

- Jiří Bárta redaktor MF DNES

Povodí řeky Svratky je plné romantický­ch památek, většinou dobře ukrytých v lesích. Největší pozornost přitahuje nedobytný hrad Pernštejn u Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravs­kého kraje.

Majestátní stavba dokázala odolat i Švédům, a jelikož se vyhnula zásadní přestavbě, do dnešních dnů si uchovala svoji goticko-renesanční podobu. I díky tomu je Pernštejn oblíbenou lokací mnoha filmových štábů.

V 15. století byl však významnějš­ím hradem Zubštejn, původně zvaný (Zubří) Kámen. Z jednoho z největších hradů Moravy je dnes zachovalá zřícenina s více patry. „Je to dominantní bod krajiny, byl důležitý pro ochranu dolů na stříbro,“připomíná vedoucí bystřickéh­o muzea Vladimír Cisár.

Zubštejn přitahuje pozornost dodnes. „Je to kouzelné místo, čas tam běží jinak a člověk úplně zapomene na shon všedních dní,“vyznává se ze svého vztahu ke zřícenině nad Pivonicemi nedaleko Bystřice nad Pernštejne­m Sabina Jelínková, která spoluorgan­izuje festival Zubštejn času. Podle ní je takřka zapomenuté místo ideální pro setkávání nebo třeba pozorování západů slunce za hudebního doprovodu.

Ne, tady kromě několika kulturních akcí nečekejte davy lidí. Už jen půl kilometru dlouhá cesta lesem do prudkého kopce z parkoviště v Pivonicích prověří odhodlání turistů.

Ze Zubštejna navíc můžete pěšky vyrazit po červené značce na tři kilometry vzdálenou zříceninu Pyšolec nebo trochu jiným směrem na další zříceninu Aueršperk. Poblíž jsou i zbytky hradů Dalečín, Lísek (u Stříteže) či Mitrov.

Co tyto hrady na Bystřicku spojuje? „Jejich majitelé byli především skvělí hospodáři. Říkám si, co zbude za 500 let po dnešních oligarších, abychom si mohli říci: Jo, to byli machři!“zamýšlí se Vladimír Cisár. „Po středověký­ch velmožích tady zůstaly kostely, hrady, zámky, komunikace nebo rybníky,“dodává historik.

Jak vůbec tyto hrady na Bystřicku vypadaly v době, kdy jihozápadn­í Moravě dominovali Pernštejni, rod se zubří hlavou v erbu?

Kdo nemá dobrou představiv­ost nebo se mu nechce dohledávat výsledky práce archeologů, pro toho se otevírá jednoduché řešení.

Zašlou slávu hradů nově připomíná Bystřický park miniatur, který z Cisárovy iniciativy začal vznikat loni. Modelář Zdeněk Brachtl jej tvoří poblíž Pohádkové aleje ve spolupráci s pracovníky místního muzea. Minulou sezonu stihl pět modelů v měřítku 1 : 50, letos vznikají další včetně těch nejatrakti­vnějších – Zubštejna a Pernštejna. Oba modely mají na délku až devět metrů. Miniatury neodrážejí aktuální stav památek, ale období největšího rozkvětu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? pernštejns­ké
panství Slávu hradů v okolí Bystřice připomíná park miniatur (nahoře model Zubštejna). Lidé tam zanedlouho uvidí i Pyšolec (dole), z něhož se dochovalo jen pár zdí.
2x foto: Archiv MAFRA
pernštejns­ké panství Slávu hradů v okolí Bystřice připomíná park miniatur (nahoře model Zubštejna). Lidé tam zanedlouho uvidí i Pyšolec (dole), z něhož se dochovalo jen pár zdí. 2x foto: Archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia