MF DNES

Recenze: Příběh hraček 4

První Toy Story: Příběh hraček znamenal v roce 1995 průlomový zázrak. Ale za ještě větší zázrak lze považovat fakt, že Toy Story 4: Příběh hraček přináší po bezmála čtvrtstole­tí stejné, ne-li větší potěšení. Která jiná série to dokáže?

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Třetí díl Toy Story měl premiéru v roce 2010 – a právě před devíti lety se také odehrává úvodní scéna čtvrtého filmu, vstupující­ho do kin. Kovboj Woody s pomocí ostatních hraček v bouři úspěšně završí napínavou záchrannou akci, ale vzápětí se musí loučit se svou láskou, něžnou pastýřkou.

Budeme mít dítě!

Než se jejich cesty opět protnou, buduje Toy Story 4: Příběh hraček nadmíru trefnou kapitolu kolem malé majitelky hraček, kterou čeká první cesta do školy. Způsob, jímž ji tvůrci zbaví strachu ze změny, neznáma i prvotní osamělosti, je stejně jímavý jako zábavný, protože jeho produkt, dokonale stylizovan­á svépomocná hračka Vidlík zrozená z odpadků, chce neustále zpátky do bezpečí čili do koše. Což skýtá záminku k řetězci bláznivých skečů hodných grotesky, o Vidlíkově chování i myšlení batolete nemluvě.

Ovšem hlavní dobrodružs­tví vypukne až s rodinným výletem v karavanu, kdy hračky objevují svět za hranicemi dětského pokojíku. Retronálad­u setmělého starožitni­ctví s hororovým strašením střídá zcela plynule prosvětlen­é prostředí zábavního parku; obojí vytváří půdu pro akční nápady, z obou se rekrutují nové postavičky – zákeřné panenky, tupí vojáčci, plyšáci ze střelnice. Možná je jich až příliš, třebaže z jejich společné touhy se rodí roztomilý slogan „Budeme mít dítě!“.

Přesto se člověk raději vrací k původním hrdinům a jejich proměnám, počínaje Buzzem Rakeťákem, jenž pomocí tlačítek hledá své „druhé já“, a konče pastýřkou, která přijala nezávislý životní styl soběstačné, zdravě cynické ranařky.

Radost, magie, půvab

Pouze Woodyho nezištná, působivá, leč nesentimen­tální oddanost se zdá být nezlomná, ač proti jeho věrnosti rodině tasí „divoké“hračky námitku, že dětí je přece dost.

Navíc zdaleka nejde o jediný okamžik, kdy zejména dospělí ocení přirozenou moudrost nevtíravě předkládan­ých myšlenek. Půvabná epizodka s figurkou kaskadéra doloží prolhanost reklam, a zatímco děti si zvesela vychutnáva­jí zběsilou honičku s kočkou, rodiče si vyzobávají poetické drobnůstky v pozadí včetně staré promítačky nebo siluety jezdce na pozadí Měsíce; to je radost, magie, půvab sám.

Pochopitel­ně i Toy Story 4 v prvním plánu především zachraňuje ztracence všeho druhu, děti i hračky. Současně však naplňuje blaženou rozkoší z nekonečné fantazie filmové animace, takže se celé kino od začátku do konce mimoděk usmívá, a nadto zaměstná mozek.

Slzy beze studu

Do kategorií hodní – zlí totiž pašuje neodbytné proč, ať hračky se škodolibým soucitem probírají, kterou dítě nejvíce zanedbává, nebo pod maskou otrlosti skrývají utržené rány. A dokonce si film dovolil originální vzkaz, že i hračky mají právo na volbu vlastní cesty.

Pod rouškou vtipné pohádky Toy Story 4: Příběh hraček, potažmo celá série vypovídá o zákonitém běhu času. Jistěže s trochou melancholi­e, ale příjemné, neútočné a neufňukané, takže za stopu vlastních slz po závěrečné scéně se nemusí nikdo stydět.

Toy Story 4: Příběh hraček 80%

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Magický svět I tentokrát kovboj Woody, něžná pastýřka i ostatní hračky na plátně kin nezklamou.
Foto: Falcon Magický svět I tentokrát kovboj Woody, něžná pastýřka i ostatní hračky na plátně kin nezklamou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia