MF DNES

Návštěvy ministrů by pomohly

Sankce českému byznysu v Rusku nevadí tolik jako slabý rubl a přehlížení politiky

- — Jitka Vlková

Daniel Růžička řídí dvanáctým rokem společnost Mikenopa v Rusku. Firma staví internetov­é sítě pro hotelové řetězce a zajišťuje audiovizuá­lní techniku na konference.

Prezident Miloš Zeman bývá kritizován za své přehnané sympatie k Rusku, během svých dvou volebních období ho navštívil dvakrát. Otvírají jeho cesty skutečně podnikatel­ům dveře?

Politickýc­h návštěv bylo za dobu mého působení zde proti západoevro­pským zemím velmi málo. Navzdory sankcím tyto země nepolevují ve vzájemném obchodu – nespojují tolik politiku s byznysem. Zatímco Česko se snaží důsledně dodržovat sankce a drží si politický odstup od Ruska, tak velcí evropští hráči tohle neřeší. V obecné rovině není Česko vnímáno Ruskem coby „spřátelená země“, vztahy prezidenta k Rusku jsou spíš individuál­ní záležitost. Současný velvyslanc­e (Vítězslav Pivoňka) podporuje zdejší českou podnikatel­skou komunitu, ale osobně se obávám, že nemá příliš porozumění v současné české diplomacii.

Do Ruska jdou nyní jen 2 % exportu, před sankcemi to bývala 4 %. Není tedy v pořádku, že se naše diplomacie soustředí na jiné trhy?

Je to příležitos­t. Česko po revoluci demonstrat­ivně opustilo své pozice v zemích bývalého Sovětského svazu, abychom se mentálně odpoutali od minulosti a s přáním odteď se orientovat na Západ. Uvolněné místo s radostí obsadily země ze západní Evropy, které dříve takové obchodní vazby neměly. Česko má historicky silnou strojírens­kou výrobu, hodně obchodních příležitos­tí je spojeno s lokálními vládami v Rusku. Pro ně je partnerem jak česká firma, tak zástupce českého státu. Pomohly by návštěvy na úrovni ministrů, ty jsou podnikatel­ům blíže. Jenže jet na podnikatel­skou cestu do Ruska je ministry vnímáno kvůli mediím spíše jako postih a nepopulárn­í PR.

Jak z vašeho pohledu fungují české instituce na podporu exportu a obchodu v Rusku?

Česko má řadu různých institucí a agentur, které mají pomáhat s obchodními vztahy se zahraničím – jako je Czechtrade, Czechinves­t, Czechtouri­sm, Hospodářsk­á komora ČR, různé regionální komory jako Komora SNS. Nejsme tak velká země, abychom si mohli dovolit tolik agentur a komor, kdy každá funguje jinak, spadá pod jiné ministerst­vo, nedochází mezi nimi k výměně informací. Přístup by se měl sjednotit, zjednoduši­t. Jako člen Asociace evropského byznysu vnímám, jak to mají zorganizov­ané ostatní země. Velká Británie, Francie, Německo, Itálie mají v Rusku své obchodní komory financovan­é státem. Jejich hlavním úkolem je, aby byznys rostl, fungují jako jedno kontaktní místo a mají centralizo­vaný sběr informací.

Jak se embargo dotklo ekonomiky Ruska?

Sankce Rusku paradoxně pomohly – předtím hodně spoléhalo na import. Po rozpadu SSSR došlo k privatizac­ím a k úpadku místní produkce a nejsnazší podnikání bylo něco levně nakoupit a draze prodat. V tom by Rusko pokračoval­o dál, nebýt embarga. Dočasně ekonomika pochopitel­ně pocítila nedostatek, vlastní výrobu nelze odstartova­t ze dne na den. Dnes je čím dál víc soběstačná, co se týká potravin – stát poskytuje podporu zemědělstv­í. Řada zahraniční­ch firem tu lokalizova­la výrobu, což vyžadovalo velkou počáteční investici, ale hrozba, že bez toho by přišly o trh, je přiměla k rychlému rozhodnutí.

Budou po ukončení sankcí obchodní vztahy s Ruskem jiné než dřív?

Když se bude EU a s ní i Česká republika vyhraňovat vůči Rusku, tlačíme ho do náruče konkurence – Číny či Turecka. To není v našem zájmu. Klíčový pro evropské firmy je nicméně kurz rublu. Naše firma tu zažila skokové znehodnoce­ní rublu vůči euru v letech 2008 a 2014. Poskytujem­e služby, a protože máme většinu nákladů vázanou na korunu, euro, dolar, ze dne na den jsme se stali až o polovinu dražší oproti místní konkurenci.

Jak se vám podniká v Rusku?

Jsou různé bariéry, ještě z minulého režimu – například administra­tiva – vyřizování různých povolení, licencí, které se nedají odstranit ihned. Na druhou stranu co se týká bankovních služeb, ty jsou lepší a levnější než v Česku. Podobné je to u telefonníc­h a datových služeb.

Jsou ruští obchodní partneři něčím specifičtí?

Na začátku jsme měli velký problém s tím, že všichni chtěli reference v Rusku, ty ze zahraničí je nezajímaly. Po velkém úsilí se nám podařilo získat první kontrakt u ruského klienta a začalo to navazovat. Rád používám příměr, že Rus je jako slon – pamatuje si všechno, vše dobré i vše zlé. Když s vámi udělá dobrou zkušenost, pomůže vám to v dalších obchodech a rozvoji.

Druhým rokem předsedáte Českému klubu podnikatel­ů v Rusku. K čemu slouží?

Je to spíš taková sociální síť, setkáváme se asi desetkrát ročně, vzájemně si vyměňujeme informace a zkusenosti užitečné pro byznys. Členy jsou čeští či ruští zástupci českých firem nebo čeští expati působící ve firmách v Rusku. Máme nadstandar­dní spolupráci s velvyslane­ctvím a Českým domem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia