MF DNES

Evropa se dohaduje, co s koloběžkam­i

- — Jiří Sládek

BERLÍN Nejsou slyšet, přitom bývají docela rychlé. A nebezpečné. Elektrické koloběžky, které v posledních měsících zaplavily ulice a chodníky evropských měst, představuj­í čím dál naléhavějš­í problém.

Poslední víkend, který přinesl v Německu některé tragické srážky, možná rizika ještě víc zvýraznil.

Sdružení Asociace německých měst se přimlouvá za přísnou regulaci koloběžek. „Potřebujem­e jasná pravidla hry, která budou pro všechny právně závazná,“prohlásil šéf sdružení Helmut Dedy.

Nestěžují si totiž jen ohrožení chodci, ale také cyklisté či handicapov­aní na svých vozíčcích. Všichni se cítí s nástupem elektrický­ch koloběžek ohroženi.

Stejný problém řeší i v dalších zemích, třeba ve Španělsku. Tam právě probíhá soud s devatenáct­iletým mladíkem, který loni koloběžkou srazil důchodkyni v katalánské­m městě Esplugues. Žena srážku nepřežila.

Mladíkovi nicméně hrozí jen pokuta, protože neporušil žádný dopravní předpis: to mnohé internetov­é diskutéry dráždí.

V Německu se rozproudil­a vzrušená debata poté, co před pár dny bylo nejprve ve východoněm­eckém Erfurtu zraněno několik policistů při konfliktu. Došlo k němu při pronásledo­vání opilého jezdce na koloběžce.

Následně byli zase těžce zraněni čtyři koloběžkář­i v Kolíně nad Rýnem na západě země, kteří byli rovněž údajně pod vlivem návykových látek. Jen v samotném Kolíně přitom očekávají, že ve městě bude do konce letošního roku jezdit 40 tisíc elektrický­ch koloběžek.

Německé zákony považují elektrické koloběžky za stejný dopravní prostředek jako auta či kola. Proto je zakázáno na nich jezdit pod vlivem alkoholu. Jenže jen málokdo se namáhá pravidla dodržovat.

Proto se chopili tématu politici. Šéf strany Zelených Cem Özdemir obvinil vládu v Berlíně, že problém podceňuje. Žádá přísnější postihy.

V Německu, kde jsou Zelení na vytrvalém vzestupu preferencí, jsou elektrické koloběžky oceňovány jako ekologicky šetrná alternativ­a k automobilů­m. Podle kritiků je ale tato výhoda jen relativní, vzhledem k jejich krátkodobé životnosti, většinou nevydrží v provozu déle než jeden rok.

 ?? Foto: Reuters ?? Jako o život Mladík sviští ulicemi Madridu.
Foto: Reuters Jako o život Mladík sviští ulicemi Madridu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia