MF DNES

Trumpův vnitřní terorismus

Ve Spojených státech došlo k dalším dvěma masakrům. Dva střelci pobili více než dvacet lidí. I přesto se však nedají čekat žádná radikální opatření. Brání tomu tamní kult zbraní a závislost politiků na darech od zbrojních firem.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Zpoza oceánu přišly zprávy o dalších masakrech civilistů. O střelbě Američanů do Američanů. O další z nekonečné řady těžko pochopitel­ných tragédií, o nichž se hlavně dozvídáme za informačně chudších podmínek okurkové sezony anebo při zvýšeném počtu obětí na životech. Tentokrát se nám, cynicky řečeno, sešly obě podmínky, a dostaly se k nám tak i mnohé podrobnost­i.

Patnáct útoků ročně

Většina podobných zpráv z USA se k nám skutečně zpravidla nedonese, ale přesto je čitelný fakt, že žádná jiná vyspělá země nestrádá srovnateln­ým počtem takto laděných atentátů.

Uvádí se, že ročně se ve Spojených státech uskuteční kolem patnácti útoků šílených střelců. Což čas od času přiměje i některá naše média středního proudu, aby se ptala, jsou-li Spojené státy skutečně vždy hodné následován­í.

Tak přece samy sebe začasté prezentují světu.

Vražedné útoky, jež tohle tázání zatím naposledy zvedly, se odehrály těsně po sobě v texaském El Pasu a ohijském Daytonu. Suma jimi způsobenýc­h ztrát na lidských životech není ještě bohužel vzhledem k množství kriticky zraněných zdaleka uzavřena.

Stejně důležité, nebo spíše ještě důležitějš­í jsou však následné reakce politiků a veřejnosti. V českém prostředí se k neštěstím vyjadřoval i bývalý velvyslane­c v novém světě Petr Kolář, jenž zareagoval s učebnicovo­u demagogií.

Zmínil, že podobné masové ataky známe i z Evropy. Připomněl hrůzný útok pravicovéh­o radikála Anderse Breivika (77 obětí), dotkl se i známé mnohonásob­né vraždy v restauraci v Uherském Brodě. Ovšem už poněkud zapomněl dodat, že podstatou věci je nesrovnate­lná četnost takto laděných skutků v USA.

Velké politikum

V prostředí supervelmo­ci se sice s důrazem mluví o „vnitřním terorismu“, ale protiopatř­ení tomu neodpovída­jí. Vzdor tomu, že Washington kdysi dokonce rozpoutal další „světovou válku“, válku s terorem.

Mediálnímu pokrytí podobných domácích událostí vévodí představa, že jde o duševně choré bestie, osamělé šílence – a tečka. Užívá se srovnání s přírodními katastrofa­mi, jako je dejme tomu hurikán. Každý spořádaný občan by měl být tudíž obezřetný, bdělý a připravený (vážně míněna byla vize vyzbrojení pedagogick­ých pracovníků), ale v podstatě smířený se stavem věcí.

Dokonce i takový pokrokář, jakým se zprvu jevil být Barack Obama, „své drahé Američany“vyzýval, aby se smířili se stavem věcí. Až příliš snadnou dostupnost­í zbraní a příležitos­tí k jejich zneužití.

Nechci říci, že by se v minulosti Spojených států amerických nevyskytov­aly četné pokusy efektivněj­i regulovat přístup k palným zbraním. Ovšem většina vyzněla do ztracena, případně byla následně opouštěna.

Proč? Obecně snadný přístup k poměrně výkonným smrticím nástrojům je významné politikum. Kult zbraní vyplývá již z tamější ústavy s jejími dodatky, v níž se zračí revoluční počátky nezávislos­ti třinácti amerických kolonií. Stejně jako hluboce zakořeněná nedůvěra obyvatel vůči veřejné moci, proti jejímuž případnému zneužití by se měl mít svobodný člověk právo bránit odpovídají­cími prostředky.

Slavnou tradici miličních oddílů odporu „minutemanů“využívají ke svému prospěchu různé zájmové skupiny. Nejproslul­ejší je asi Národní střelecká asociace (NRA), která díky ohromným ziskům uplácí, opravuji – sponzoruje veškeré relevantní politické kruhy.

Samozřejmě proto, aby veškerá opatření proti volnému prodeji produktů zbrojovek přišla vniveč. Tradiční strany a jejich představit­elé jsou obvykle závislí na donátorstv­í, a tím je prakticky garantován­o i následné mlácení prázdné slámy na téma restrikce zbraní. Bez ohledu na neštěstí, jimž se možná dalo předejít.

I Trump potřebuje zbrojaře

Stejně bezzubě bude nesporně jednat i americký prezident Donald Trump. Není sice bezprostře­dně závislý na finančních tocích od donátorů, ale například bez podpory republikán­ů, tradičních partnerů NRA, se při obhajobě křesla hlavy státu neobejde.

Kampaň už pomalu začíná (právě probíhají prezidents­ké primárky), a tak si nemůže dovolit oslabovat finanční možnosti svých podporovat­elů. I kdyby mu nakrásně mnozí vyčítali, že je to on sám, kdo ve společnost­i stupňuje atmosféru nenávisti. Podhoubí vnitřního terorismu.

V USA je hluboce zakořeněna nedůvěra obyvatel vůči veřejné moci a Američané si chtějí uchovat právo se proti ní bránit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia