MF DNES

3 let svobody

-

No když hodně přeskočím, nikdy jsem moc nechápal, že jste šel potom zrovna k ČSSD a stal se za ni senátorem. Strana má k církvi dost rezervovan­ý vztah a je to teď vidět i na zdanění restitucí.

Ale já spíš směřuji k levici. To, co dělal premiér Václav Klaus, mi bylo nepříjemné, zaměřené jen na trh. I když je pravda, že hodně sociálních demokratů má k církvi spíš negativní vztah. Český národ je víceméně ateistický a někdo si myslí, že se na tom dají nasbírat nějaké body.

Ale zpět do minulosti. Vy jste nastoupil k BIS, ale i tam asi řešil dilema, protože jste potkal spoustu starých komunistic­kých praktiků?

Tak silné to nebylo. Někteří tam zůstali, ale nikdo z té správy, která bojovala proti vnitřnímu nepříteli. Když někdo dělal ekonomiku, dal se využít. Ale většina odešla během prvních pěti let.

Podnikat.

Anebo museli odejít. Vždy záleželo na tom, kdo byl zrovna ředitelem Bezpečnost­ní informační služby. V Brně tvořili komunisté tak deset dvacet procent. My tam byli všichni noví. Také se nevědělo, co BIS bude dělat. První ředitel si myslel, že budeme jen monitorova­t otevřené zdroje.

Ale pro vás se našla práce, protože se vyrojily nebezpečné sekty?

To byl důsledek toho, že se za bolševika církve potlačoval­y. O sektách ani nemluvím. Lidem chybělo duchovno, a když někdo přišel a nějaké nabídl, tak na to slyšeli. Řešil jsem případ emigrantky, která žila v Brazílii, kde měla snad masážní salon, a založila sektu. Koupila statek za Brnem a nalákala tam lidi z asi 20 rodin. Ti vše prodali a peníze jí dali. Tam pěstovali zeleninu. Ale co s tím? Trestné to nebylo, jen neposílali děti do školy. Bylo to potřeba aspoň popsat. Nakonec se zakladatel­ka někam ztratila se všemi penězi.

Později se vám vytýkalo, že, ač disident, jste nechal jako ministr vnitra rozehnat CzechTek.

Ale to je nepravdivá zkratka. Žádný takový příkaz jsem dát nemohl. To si policisté řešili sami a já se jich jen zastal. Absolvoval jsem poté spoustu setkání s policisty, kteří zasahovali a ukazovali mi záběry, že někdo byl ozbrojen – hlavně cizinci. Navážely se tam dlažební kostky.

Jaká práce vás teď čeká v Radě ÚSTR?

Předevčíre­m jsme už měli první radu. Musím se seznámit s edičním plánem a postupně poznávat zaměření ústavu. Mně jde o to, aby nefungoval nějak náhodně. Ne že tam například budou mít historika, který se zabývá kolektiviz­ací, tak budou dělat jen kolektiviz­aci. Musí to být tematicky rozdělené. A nemělo by se vycházet jen ze svazků, ale ze všech pramenů. Spousta informací byla na národních výborech. Ústav by se měl zaměřit i na výuku na školách.

Co říkáte tomu, že si vás politici, ale vlastně i veřejnost, pamatují z poslední doby jako senátora, který prosadil zákon zakazující prodej o svátcích?

Podívejte se, víte, jak je to se zákony. Zákon o omezení prodejní doby v hypermarke­tech se tvořil už před mnoha lety a mnoho let se ho pak snažili prosadit. Za mnou přišly odbory. Já si obešel kluby v Senátu a získalo to velkou podporu. Dnes už by možná tak velká nebyla. Tak jsem to předložil, dalších asi dvacet senátorů se přidalo a prošlo to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia