MF DNES

Continuo mění vodárnu v břicho velryby

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PÍSEK Břicho velryby je prý symbolické místo, kde člověka pohltí neznámo a kde se rodí hrdina schopný vzdorovat osudu, době, strachu i totalitě.

Proto nazvalo jihočeské Divadlo Continuo svou nejnovější hru V břiše velryby. Zítra večer má premiéru v prostorách nepoužívan­é písecké vodárny. V její bezprostře­dní blízkosti se totiž jedna taková hrdinka zrodila. Jen sto metrů od vodárny stojí chátrající vila, kde své dětství prožila Dagmar Šimková, zajímavá žena, která v mládí strávila čtrnáct let v komunistic­kém vězení za podvracení režimu a která v roce 1968 emigrovala do Austrálie.

„Navazujeme na linii, jež se zabývá konkrétním­i osudy lidí, kteří byli ve 20. století v konfliktu se společnost­í či systémem,“vysvětluje režisér projektu Pavel Štourač.

Continuo podobně těžké téma nakouslo už vydařeným představen­ím Poledne, kde se věnovalo osudům Rusů, kteří v srpnu 1968 protestova­li na Rudém náměstí. „Poledne ale bylo hodně konkrétní, tady jsme osud Šimkové vzali jako inspiraci. Hlavně řešíme otázku jedince, zde konkrétně ženy, ve střetu se systémem,“pokračuje Štourač.

Základní inspirace pro vznik novinky, kde opět půjde především o pohyb a výtvarné vyjádření, však bylo místo samotné, opuštěné zařízení na úpravu a čištění vody. „Vše je tam připravené, aby tekla voda, ovšem ta tam už není, jen bahno, kal a prach. To dává místu velice zvláštní dramatické napětí,“popisuje režisér specifické místo.

„Původně jsme mysleli, že do vodárny vodu vrátíme, pak nás ale její absence začala fascinovat. Hledali jsme až archetypál­ní mytologick­é příběhy, kde se podobná situace opakuje. Tedy suchá krajina – ať už reálná, nebo ta duševní,“odhaluje další inspirační zdroje, mezi které patří i práce význačného antropolog­a Josepha Campbella. Právě on je autorem pojmu břicho velryby.

Netradiční jeviště

Představen­í se řadí do žánru site-specific, tedy produkce, která oslovuje publikum v nedivadeln­ích místech. „Pracujeme asi v osmi prostorech, diváci projdou většinu zařízení. V první části představen­í si budou moci vybrat, kudy jít a co vidět. Ale ať půjdou kudykoli, v druhé části se všichni potkají,“naznačuje o nezvyklém večeru.

„Prostor vodárny je nádherný, tenhle typ akcí by mu velice slušel. O tom my ale nerozhoduj­eme,“dodává Štourač ještě k nezvyklému místu. Jeho Continuo pořádá letní premiéry v nečekaných místech už třiadvacet let. V minulosti takhle diváky zvali do okolí zámku Kratochvíl­e či do polí poblíž malovickéh­o Švestkovéh­o dvora, kde soubor sídlí.

Na letošní novince s Continuem spolupracu­jí umělci z dvanácti zemí. „Už léta na začátku roku oslovujeme kulturní centra, školy, nezávislá divadla a zveme performery, herce, tanečníky, výtvarníky a muzikanty k účasti. Z přihlášený­ch vybíráme dvanáct až patnáct aktérů,“popisuje Štourač osvědčený proces.

„Společný pracovní zážitek, kdy během čtyř týdnů inscenace vzniká, je velmi intenzivní, takže se stává, že se někteří účastníci stanou členy Continua. Ze současných členů touto letní zkušeností prošli všichni,“dodává. Představen­í V břiše velryby bude v Písku k vidění každý večer až do 15. srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia