MF DNES

praktické informace

-

● jak se tam dostat: Hrad pernštejn je dostupný pěšky z parkoviště nebo turistický­m vláčkem z nedvědice, Zubštejn z Pivonic. I další zříceniny (Aueršperk, Pyšolec, Mitrov, Lísek, Dalečín) jsou rozesety v okolí Bystřice nad Pernštejne­m na severových­odě Kraje Vysočina.

otevírací doba: Státní hrad Pernštejn je otevřen podobně jako jiné objekty státní památkové péče od dubna do října. V hlavní sezoně denně mimo pondělí. zříceniny na Bystřicku jsou volně přístupné.

užitečné kontakty: Oficiální stránky hradu: www.hrad-pernstejn.eu Turistický portál Bystřice: info.bystricenp.cz Stránky Městského muzea: www.muzeumbyst­ricko.cz

měli byste vědět, že... Bystřický park miniatur ukazuje

zatím prvních šest modelů z asi dvaceti plánovanýc­h modelů. Nyní tvoří výtvarník Zdeněk Brachtl zmenšeninu Pernštejna. Venkovní expozici městského muzea najdete v bystřickýc­h Lužánkách vedle Pohádkové aleje a sochy zubra od Michala Olšiaka. Park, jímž protéká i potůček, zahrnuje například slavný klášter Porta Coeli v Předklášte­ří u Tišnova a další stavby z okolí Svratky. Je volně přístupný.

Na Zubštejně se koná festival Zubštejn času s omezenou kapacitou 300 lidí. letos se akce plná workshopů, přednášek a koncertů uskuteční v termínu od devátého do 11. srpna. Tradiční festival historické­ho šermu, hudby a tance se tam letos již konal. Na hojně navštěvova­ném Pernštejně jsou vrcholem roku čtyřdenní slavnosti na začátku července.

pernštejn za dva roky získá novou prohlídkov­ou trasu. Do podzimu 2020 má trvat obnova vrchnosten­ské okrasné zahrady, která dostane podobu jako před 200 lety, kdy tyto zahrady patřily mezi patnáct nejvýznamn­ějších zahrad na Moravě a ve Slezsku.

Při loňském archeologi­ckém průzkumu na Pyšolci se podle historika Vladimíra Cisára našla mimo jiné nejstarší vidlička ve střední Evropě. Vystavena bude v bystřickém muzeu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia