MF DNES

Umývání graffiti stojí ročně miliony korun

Některé městské části nechávají odstranit výtvory sprejerů nejen ze svého majetku, ale bezplatně i z domů soukromých vlastníků. Řada radnic dokonce vyčlenila zdi pro legální graffiti.

- redaktor MF DNES Matěj Ludvík

PRAHA Dnes již vyčištěné obří graffiti na pilíři Karlova mostu po čase znovu strhlo pozornost na dlouhodobý problém města: počmárané zdi, které jsou vidět téměř na každém rohu, avšak mnozí Pražané je už jen rezignovan­ě přehlížejí.

Se střídavým úspěchem vedou nekonečný boj se sprejery především jednotlivé městské části. „Nelegální graffiti jsou celopražsk­ým problémem, který se nevyhýbá ani Praze 7. Mezi frekventov­aná místa jejich výskytu u nás patří třeba okolí stanice metra Vltavská, stadionu Sparty, nádraží Bubny či nábřežní lokality kolem Vltavy,“jmenuje místostaro­sta Prahy 7 pro majetek Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 sobě).

Za nejúčinněj­ší opatření proto považuje rychlé odstranění, jelikož přetrvávaj­ící graffiti působí na další sprejery jako spolehlivý magnet. Jenže odborné čištění je nákladná záležitost. Některé radnice zavedly takzvaný antigraffi­ti program, kdy najatá firma obratem po nahlášení čmáranici odstraní. „Máme uzavřenou dvouletou smlouvu s paušálními ročními náklady 2,7 milionu korun. Ta je určená jak pro čistění obecních, tak ale i soukromých objektů, které tvoří asi 60 procent,“vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Kromě tagů umyli i Koněva

Právě i soukromí majitelé mohou program využívat, pokud s Prahou 6 uzavřou bezplatnou smlouvu. Sama radnice si nechává čistit nejen zdi svých domů, ale také posprejova­ná dětská hřiště nebo mobiliář. Loni tyto služby využila i pro odstranění růžové barvy nastříkané na sochu maršála Koněva v Bubenči.

Obdobně systém funguje třeba v Praze 5, kde radnici ročně vyjde na 2,5 až 3,5 milionu korun, nebo třeba v Praze 3. „Máme čtyřletý program, na který je ročně vyčleněno sedm milionů korun,“doplňuje Michaela Luňáčková z oddělení komunikace Prahy 3. Na projekt nazvaný Praha 10 bez graffiti zase vršovická radnice pošle v letošním a příštím roce dohromady dva miliony korun. I do něj se mohou zapojit soukromí vlastníci domů.

A vlastní antispreje­rský program měla dva roky také radnice Prahy 8. Loni se do něj přihlásilo celkem 43 zájemců a další se hlásí i letos, nicméně projekt skončil. „Ekonomická situace naší městské části nám v něm v letošním roce bohužel neumožňuje pokračovat. Nicméně věříme, že v budoucnu budeme schopni na něj opět úspěšně navázat,“tvrdí mluvčí Prahy 8 Jan Macke.

Mimo čmáranic i zničená hřiště

Jiné městské části odstraňují graffiti pouze na vlastním majetku. Prahu 7 tak prostředni­ctvím své správcovsk­é firmy loni práce stály pouze 71 tisíc korun, Praha 11 platí ročně zhruba 100 tisíc korun, podobně jako Praha 9. „Více než graffiti nás však trápí vandalismu­s spojený s poškozován­ím herních prvků na dětských hřištích a venkovních fitness pro dospělé,“konstatuje za Prahu 9 radní pro životní prostředí Jan Poupě (ODS) s tím, že náklady jsou v tomto případě řádově vyšší.

Podle vyjádření Prahy 1, která zaujímá většinu plochy městské památkové rezervace, jsou v jejím rozpočtu vyčleněny dva miliony korun na boj se sprejery, i když původní antigraffi­ti program v současnost­i už nefunguje.

Nejproblém­ovější místa na Praze 1 jsou u hlavního nádraží v Bolzanově ulici, v parku Cihelná nebo v Řetězové ulici. Podle dalších vyjádření radnic to jsou v Praze 3 ulice Koněvova, Husitská, Seifertova nebo Bořivojova, v Praze 10 křižovatka Koh-i-norr, Vršovická nebo Petrohrads­ká. A Prahu 9 trápí graffiti například na vyhlídce u naučné stezky Amerika na Proseku, Praha 12 opakovaně řeší pokreslené zdi historické­ho Viničního domku.

Městské části naopak také dávají k dispozici některé zdi, kde mohou sprejeři beztrestně tvořit. Takových ploch vyhradila třeba Praha 11 čtrnáct, Praha 4 osm a další se nacházejí v Praze 3, Praze 5, Praze 7, Praze 9 nebo Praze 12.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Pryč s ním! Na Dvořákově nábřeží v centru města v pondělí odborníci za přítomnost­i primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) testovali nové techniky čištění graffiti. S díly sprejerů se potýkají především městské části, které do jejich odstraňová­ní investují miliony korun ročně.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Pryč s ním! Na Dvořákově nábřeží v centru města v pondělí odborníci za přítomnost­i primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) testovali nové techniky čištění graffiti. S díly sprejerů se potýkají především městské části, které do jejich odstraňová­ní investují miliony korun ročně.
 ??  ?? Opět čistý V rámci Antigraffi­ti programu Prahy 3 byl vyčištěn i historický činžovní dům v Rokycanově ulici na Žižkově. Foto: MČ Praha 3
Opět čistý V rámci Antigraffi­ti programu Prahy 3 byl vyčištěn i historický činžovní dům v Rokycanově ulici na Žižkově. Foto: MČ Praha 3
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia