MF DNES

Duhový dav zamíří na Letnou

- — Jan Kazda

NOVÉ MĚSTO V sobotu městem projde průvod hrdosti Prague Parade, kterým vyvrcholí festival Prague Pride zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgende­r tematiku. Kvůli tomu se řidičům uzavřou některé ulice. Cestující na vybraných linkách hromadné dopravy (MHD) se musí připravit na výluky.

Průvod se vydá z Václavskéh­o náměstí na Letnou v sobotu ve 12.30 hodin. Ve stejnou dobu se začnou řidičům uzavírat ulice, kterými lidé půjdou. „Na trase dojde k zásadnímu omezení dopravy, které bude vzhledem k předpoklád­anému velkému počtu účastníků několikaho­dinové. Žádáme proto motoristy, aby s tím počítali a zvolili alternativ­ní objízdné trasy,“říká policejní mluvčí Jan Daněk.

Karnevalov­ý průvod s alegorický­mi vozy půjde z Václavskéh­o náměstí ulicí Na Příkopě směrem k náměstí Republiky. Poté se lidé vydají přes Revoluční ulici na Dvořákovo nábřeží k Čechovu mostu. Odtud po schodech vystoupají na Letnou.

Výluky autobusů a tramvají

Do provozu linek MHD pochod zasáhne od 13.15 do 14.45 hodin. V této době se zcela přeruší provoz autobusu 194. Změní se cesta autobusové linky 207, která jezdí na trase Ohrada–Staroměsts­ká. Kvůli výluce spoj nezastaví na zastávkách v úseku Florenc–Staroměsts­ká.

Průvod zasáhne několik tramvají. Odklonění z tradiční trasy čeká v místech, kudy půjde Prague Parade, linky číslo 6, 8, 15, 17, 26 a 41.

Pořadatelé očekávají, že se tři a půl kilometru dlouhé cesty z Václavskéh­o náměstí do Pride Parku na Letné zúčastní okolo třiceti tisíc lidí. Na bezpečnost v průběhu celého Prague Pride týdne dohlíží přes sto policistů a strážníků. V souvislost­i se sobotním průchodem třicetitis­ícihlavého davu policie počet nasazených jednotek navýší.

Karnevalov­ý průvod se každoročně setkává i s negativním­i reakcemi jeho odpůrců. Pořadatelé na webových stránkách festivalu účastníky průvodu hrdosti žádají, aby se vyvarovali sexuálně provokativ­ních převleků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia