MF DNES

Botanická zahrada bude přístupná z jihu i severu

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Díky novému jižnímu vstupu se návštěvníc­i dostanou do botanické zahrady přímo ze zastávky autobusu. Další investice zvýší komfort v areálu a odlehčí dopravou přetížené Troji.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

TROJA Zděnou branou od architekta Ladislava Lábuse budou od února příštího roku přicházet návštěvníc­i, kteří zvolí nový, jižní vstup do botanické zahrady v Troji. Zahrada chystá také moderní vstupní objekt v severní části areálu, lepší zázemí pro personál a návštěvník­y nebo kaňon s řekou a vodopádem. Investicem­i reaguje na loňský návštěvnic­ky rekordní rok, kdy zahradu navštívilo 371 tisíc lidí.

Vybudování jižního vstupu bude stát botanickou zahradu šestnáct milionů korun a umožní návštěvník­ům bezbariéro­vý přístup do areálu vinice svaté Kláry přímo od autobusové zastávky Kovárna z Trojské ulice. „Objekt je navržen tak, aby co nejméně narušoval krajinný ráz památkově chráněné vinice. Zároveň je příhodně situován k frekventov­anému přístupu z jihu od přívozu přes Vltavu a od autobusové zastávky,“říká mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá. „Součástí nového vstupního objektu budou jak pokladny, tak i toalety pro návštěvník­y,“dodává.

Nový vstup bude zasazen pod úroveň okolního terénu, a bude tedy skryt za historicko­u viniční zdí. Tvořit ho má portál s proskleným­i prodejními okénky a vstupem do chodby k veřejným toaletám. Od zastávky do areálu zahrady se lidé dostanou buď po chodníku přes vinohrad, nebo esovitě tvarovanou cestou, která je určena především pro vozíčkáře či matky s kočárky.

Na severu vznikne nový skleník

V plánu je také nový severní vstup do zahrady, který bude v budoucnu sloužit jako hlavní vchod. Moderní vstupní areál má také zvýšit komfort návštěvník­ů.

„Současné zázemí je dlouhodobě nevyhovují­cí. V rámci rozvoje zahrady vznikne v příštích letech v její severní části vstupní areál, který se stane hlavním vchodem a komfortním zázemím pro návštěvník­y,“popisuje Hrdá.

Stavba bude zahrnovat kavárnu, knihovnu, přednáškov­ý sál, restauraci, prodejnu upomínkový­ch předmětů nebo velký expoziční skleník pro rostliny z Kanárských ostrovů. „Aktuálně projektant­i vypracováv­ají dokumenty k posouzení vlivu na životní prostředí, jež si vyžádal odbor životního prostředí, a zároveň pracují na dokumentac­i k územnímu řízení,“dodává mluvčí.

Severní vstup odlehčí Troji

Podle ředitele botanické zahrady Bohumila Černého odlehčí přesunutí hlavního vchodu přetížené části Troje, kde s botanickou zahradou sousedí zoologická zahrada. „Také tím posílíme nabídku parkovacíc­h ploch i kulturního vyžití v oblasti Bohnic,“říká Černý. V severní části areálu se zároveň pracuje na rozšíření vodních ploch a prvků o kaňon s řekou a vodopádem.

V nejbližší době by měla začít také stavba nového vodovodu za 22 milionů korun, který bude přivádět filtrovano­u vodu z Vltavy. Zatím musejí v zahradě zalévat expozice pitnou vodou, což je nejen drahé, ale také neekologic­ké. Botanickou zahradu stojí stočné 3,2 milionu korun ročně. „V minulém měsíci rada hlavního města ukončila veřejnou obchodní soutěž a schválila zhotovitel­e,“shrnuje aktuální stav Hrdá.

 ?? Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy ?? Vizualizac­e: Botanická zahrada hl. m. Prahy V květu Návštěvníc­i mohou v zahradě obdivovat třeba třapatku nachovou, která se využívá v lidovém léčitelstv­í.
Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy Vizualizac­e: Botanická zahrada hl. m. Prahy V květu Návštěvníc­i mohou v zahradě obdivovat třeba třapatku nachovou, která se využívá v lidovém léčitelstv­í.
 ??  ?? Za zdí Nový jižní vstup navrhl pro botanickou zahradu architekt Ladislav Lábus. Vchod do vinice svaté Kláry má být skryt za historicko­u viniční zdí, aby nenarušil památkově chráněný ráz.
Za zdí Nový jižní vstup navrhl pro botanickou zahradu architekt Ladislav Lábus. Vchod do vinice svaté Kláry má být skryt za historicko­u viniční zdí, aby nenarušil památkově chráněný ráz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia