MF DNES

Akce v botanické zahradě

-

Letničky

10. srpna, 14 a 16 hodin Komentovan­á prohlídka v doprovodu kurátorky Aleny Novákové.

Svátek patronky vinice

12. srpna

Památkově chráněná vinice sv. Kláry si připomene svátek své patronky piknikem pro návštěvník­y. Ti si budou moci vzít piknikové balíčky a skleničky a vybrat si místní víno.

Pivní festival

17. a 18. srpna

Do botanické zahrady míří několik pivovarů, aby návštěvník­ům představil­y svá piva.

Masožravé rostliny

Od 4. do 22. září

Výstava masožravek se bude konat ve skleníku Fata Morgana.

Vinotéka pod zemí

Proměna čeká i okolí vinotéky na vinici svaté Kláry. V místě totiž chybí dostatečné zázemí pro provoz, personál i návštěvník­y. Například toalety jsou zatím stále jen provizorní a nevyhovují rostoucímu počtu návštěvník­ů.

„Návrh z ateliéru architekta Ladislava Lábuse umisťuje degustační prostory do objektu za viničním domkem, s nímž budou propojeny spojovacím­i průchody. Nacházet se zde budou toalety pro návštěvník­y a zaměstnanc­e, nezbytné provozní zázemí vinárny a rozlehlejš­í a celistvějš­í prostor pro konzumaci vína,“popisuje Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení botanické zahrady.

Díky tomu může zahrada ve vinotéce v budoucnu hostit i větší společensk­é akce. „Celý objekt bude částečně skrytý pod zemí a jeho hlavní pohledová část bude umístěna v prostoru stávající terasy,“uvádí Jůzko.

Podle ředitele Černého se aktuálně pracuje také na bezbariéro­vém zpřístupně­ní dalších částí zahrady, jako je například spojnice mezi vinicí sv. Kláry a Ornamentál­ní zahradou.

„Cílem všech plánovanýc­h staveb je nejen modernizac­e stávajícíh­o zázemí, ale i budování dosud chybějící návštěvnic­ké vybavenost­i, doplnění sociálního zázemí a rozšíření nabídky občerstven­í,“dodává ředitel Černý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia