MF DNES

Stažení žaloby uvolnilo cestu k trase D

-

PRAHA Hlavní město může zažádat o stavební povolení pro stavbu nové trasy metra D. Majitelé pozemků u plánované stanice Nemocnice Krč stáhli žalobu proti územnímu rozhodnutí.

S majiteli se město před časem domluvilo rovněž v souvislost­i s pozemky u stanice Nádraží Krč. Praha chce v prvé fázi stavět metro mezi Pankrácí a Depem Písnice. Mimo jiné právě v Písnici bude muset ještě výkupy potřebných pozemků vyřešit.

Náklady na vybudování prvního úseku mají být předběžně 57 miliard korun. Praha plánuje v budoucnu trasu prodloužit z Pankráce do stanice Náměstí Míru.

„Díky stažení žaloby, kterého se předchozím­u vedení nepovedlo dosáhnout, jsme odblokoval­i výstavbu metra D,“uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Stažení žaloby předcházel podpis dohody mezi vlastníky pozemků, hlavním městem a dopravním podnikem (DPP) týkající se využití pozemků a okolní výstavby u Nemocnice Krč. DPP se schválenou dohodou zavázal změnit projekt stanice Nemocnice Krč tak, aby byl v souladu s projektem vlastníků, kteří tam chtějí budovat byty, kanceláře a dvě náměstí. „Město zároveň slíbilo změnit územní plán a zrušit nyní platné stavební uzávěry na parcelách,“uvedl Hofman.

Geologický průzkum zahájen

Praha prostředni­ctvím DPP zahájila letos v červnu na Pankráci geologický průzkum nutný pro výstavbu. Průzkum se na Pankráci uskuteční na čtyřech místech. Ve dvou lokalitách by měl skončit v létě příštího roku a ve dvou bude pokračovat do léta roku 2021. Šachty, štoly a další podzemní prostory, které vzniknou, následně stavebníci nezasypou, ale využijí je pro metro. Vytěžené šachty a štoly jsou naplánován­y v místech, kde se budou nacházet traťové tunely, přestupní chodby, nebo poslouží pro vzduchotec­hniku.

 ??  ?? Bez překážek k déčku Praha již může žádat o stavební povolení pro trasu metra D. Na snímku je návrh řešení stanice Nemocnice Krč. Vizualizac­e: Metroproje­kt Praha
Bez překážek k déčku Praha již může žádat o stavební povolení pro trasu metra D. Na snímku je návrh řešení stanice Nemocnice Krč. Vizualizac­e: Metroproje­kt Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia