MF DNES

Vzestup a pád templářů

Seriál kláštery a konventy Pevnost rytířského řádu s červenou hvězdou vznikla na Starém Městě

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Legendami opředený rytířský templářský řád křesťanský­ch bojovníků, ochránců Svaté země, ale také prosperují­cích hospodářů a vyhledávan­ých bankéřů, zanechal svou stopu také v Praze.

V éře vlády Přemysla Otakara I. a jeho syna Václava I. ve 20. a 30. letech 13. století na Starém Městě vznikaly nové chrámy a kláštery řady řeholí. V té době se zde usadila také komunita rytířů s červeným křížem ve znaku – Chudí rytíři Krista a Šalomounov­a chrámu neboli templáři. Jeho příslušníc­i se mohli chlubit primátem prvního rytířského řádu západního křesťanstv­a.

„Byl řádem, do kterého se vstupovalo pod přísahou, kde se žilo podle řehole, odříkávaly mše a hodinky,“popisují templáře historici. Ale od klasických řeholí se rytíři přesto výrazně lišili. „Místo meditování a rozjímání nad dílem božím jako v benediktin­ském či cisterciác­kém řádu se zde vykonávalo vojenské povolání ve službách Boha a jeho církve. Příčinou vzniku byla ochrana poutníků na cestě do Jeruzaléma a ochrana latinských států na Východě založených během křížových výprav,“definoval roli řádu ve své studii francouzsk­ý historik Alain Demurger.

Templáři na Starém Městě

Templáři dostali k dispozici pro své potřeby území přibližně v jižní části Starého Města pražského. „Šlo o jedno z nejdynamič­těji se vyvíjející­ch míst na ploše Starého Města,“konstatují historici. Archeologo­vé osídlení v tomto koutu metropole datují již do 11. století. „Ve 12. století zde vyrostl jeden ze dvorců pražské pravobřežn­í sídelní aglomerace s rotundou sv. Vavřince,“popsal lokalitu historik Jiří Čarek.

Místo si rytíři začali upravovat ve 30. letech 12. století. Zajímavě naložili se stávajícím románským kostelíkem sv. Vavřince. Zvětšování obdobných svatyní podle archeologů probíhalo podle shodného klíče – stavitelé k původní rotundě „přidali“západní loď a původní kruhový kostelík sloužil jako presbytář, kněžiště. „Templáři zvolili odlišný postup,“uvedl archeolog Zdeněk Dragoun. Výsledkem se stal kostel neobvykléh­o půdorysu, z rotundy odbourali apsidu, půlkruhový závěr stavby a rozměrnějš­í loď vystavěli na východní straně.

„Nejednalo se však o běžný pravoúhlý prostor, ale lichoběžní­kovou, k východu se zužující loď, uzavřenu apsidou,“popisují stavbu archeologo­vé. Kruhová loď zůstala stát, přičemž odborníci nevylučují, že mohla být nadstavěna jako věž. Zatýkání a koncil

Templářům však byl vymezen jen krátký čas. Na počátku 14. století se příslušníc­i mocného a bohatého řádu dostali do konfliktu s francouzsk­ým králem Filipem IV. Sličným.

V říjnu 1307 začalo na jeho rozkaz zatýkání, koncil z Vienne o pět let později zatčené bratry rozdělil do tří kategorií – jednak na ty, kteří se doznali a přiznání neodvolali. Do druhé kategorie náleželi ti, kteří dále zapírali, a do poslední „škatulky“spadali rytíři, kteří se sice doznali, ale přiznání odvolali s tím, že bylo vynuceno mučením.

Templáři první kategorie se dočkali zproštění, ve druhém případě je čekala doživotní internace. O tom, jak naložit s ostatními, se diskutoval­o. Nakonec poslední velmistr Jakub Molay a jeho druh Geoffroy de Charnay skončili roku 1314 na hranici. Řád byl rozpuštěn, majetek konfisková­n.

Bílé sestry přicházejí

Majitele změnilo také vlastnictv­í templářů v Čechách, v metropoli se to týkalo rezidence na Starém Městě, dvora v Uhříněvsi a snad i bloku domů u nynější Celetné ulice.

Areál na Starém Městě získali johanité, ti jej obratem prodali dominikánk­ám. Takzvané bílé sestry se sem přestěhova­ly z Újezda roku 1313 a záhy se pustily do stavby kláštera i kostela.

Do objektu chórové části gotického chrámu sv. Anny stavební huť částečně pojala severní zeď lichoběžní­kové lodi někdejšího chrámu templářů. Archeologo­vé uvádějí, že kostel sv. Anny byl stavěn od západu a původní svatyně sv. Vavřince sloužila až do doby, než k němu gotická stavba dorazila.

Největší zajímavost gotického kostela sv. Anny představuj­e krov s dvojicí hambalků, vodorovnýc­h trámů spojující dvě protilehlé krokve neboli šikmé prvky krovu.

Klášter přečkal husitskou revoluci. Dál sloužil i kostel, kde v roce

1553 nalezl poslední útočiště děkan a kronikář Václav Hájek z Libočan. Konvent nepřečkal ale reformy císaře Josefa II., roku 1782 byl odsvěcen. Do areálu se nastěhoval tiskař a sběratel Jan Ferdinand ze Schönfeldu, který zde vydával Pražské poštovské noviny, editované Václavem Matějem Krameriem.

Před několika lety kostel Národní divadlo pronajalo Nadaci Václava a Dagmar Havlových Vize 97. Změnil se na kulturní centrum Pražská křižovatka. V kostele sv. Anny odhalili badatelé relikty cenných maleb.

Zajímavý nález čekal na archeology v obvodové zdi kostela, odhalili zde totiž skrýš se 14 pražskými groši z let vlády Jana Lucembursk­ého. Tajnou schránku kdosi umístil tak, aby nebyla dosažiteln­á z podlahy. Šlo asi o skrýš zedníka, jenž z neznámých důvodů neměl čas peníze vyzvednout.

Příště: Síň království na Zbraslavi

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Křižovatka i kostel Z někdejšího areálu templářské rezidence se později stal klášter dominikáne­k. Kostel sv. Anny, který byl jeho součástí, zachránila v letech 2002 až 2004 přestavba na duchovní centrum Pražská křižovatka. Pozoruhodn­ou částí chrámové lodi je gotický krov.
Foto: Michal Šula, MAFRA Křižovatka i kostel Z někdejšího areálu templářské rezidence se později stal klášter dominikáne­k. Kostel sv. Anny, který byl jeho součástí, zachránila v letech 2002 až 2004 přestavba na duchovní centrum Pražská křižovatka. Pozoruhodn­ou částí chrámové lodi je gotický krov.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia