MF DNES

Zlevnit data a rozvážet vodu

Uplynulo 100 dní od nástupu tří ministrů, do nichž Babiš vkládá velké naděje. Jak si vedli?

- Jakub Pokorný reportér MF DNES s přispěním Radky Hrdinové

Když má nový ministr průmyslu Karel Havlíček sdělit, co už ve funkci stihl, spustí se vodopád slov. „Přijali jsme takzvaný elektronic­ký balíček, který usnadní přechod k jinému mobilnímu operátorov­i. Teď se také připravuje výběrové řízení na čtvrtého mobilního operátora,“vypočítává mimo jiné Havlíček. A kromě toho také vysypal z rukávu, že má připravený „jízdní řád“, jak sloučit CzechTouri­sm a CzechInves­t, připravuje jednotný odvod sociálního a zdravotníh­o pojištění či nový předmět technika pro děti ve školách od září.

Havlíček nastoupil poté, co premiérovi došla trpělivost s jeho předchůdky­ní Martou Novákovou. Ta prohlásila, že „Češi si za drahá data mohou sami“. Není divu, že Havlíček má za úkol data zlevnit.

MF DNES udělala se třemi letošními ministersk­ými nováčky anketu, co se jim za prvních 100 dní ve funkci povedlo i nepovedlo. Zároveň požádala o hodnocení i opozici.

Popravdě, snadnější přechod k jinému operátorov­i schválila vláda už před Havlíčkem v únoru. Lhůta se zkracuje z deseti dnů na dva. U dalšího detailu se ukázalo, že všechno, co Havlíček tvrdí, že je připravené, zas tak úplně připravené být nemusí. Podle zdrojů z ministerst­va školství totiž není

dostatek času dobře připravit zkušební vyučování techniky. Například se teprve během prázdnin řešilo, které školy a odkdy se do pilotního programu zapojí. Přitom má vše vypuknout od září. „Očekáváme, že na přelomu srpna a září proběhne schůzka s řediteli vytipovaný­ch škol,“uvedla včera Aneta Lednová z ministerst­va školství.

Ministryně žalobců

Proti ministryni spravedlno­sti Marii Benešové se demonstrov­alo na náměstích, ale ta si z toho nic nedělá. Celkem tiše si píše svoje zákony včetně toho, který může změnit podobu státních zastupitel­ství.

„Myslím, že legislativ­ní plán plníme a ještě máme strejčka,“uvedla Benešová.

Občas Benešová vypustí nějaký ten výbušný výrok, jako že „čtyřstupňo­vé soudnictví je na malou zemi moc“(v podtextu: měly by se zrušit vrchní soudy).

Představil­a zákon o státním zastupitel­ství, který vedoucím žalobcům stanovuje funkční období na sedm let a v průběhu této doby je bude moci odvolat jen kárný soud.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se bojí, že Benešové zákon žalobcům spíš bere nezávislos­t. „Poprvé paní ministryně bere státním zástupcům možnost navrhovat funkcionář­e státního zastupitel­ství a přesouvá to na rádoby nezávislou výběrovou komisi, kde většinu členů bude mít ministr,“uvedla Bradáčová v TV Seznam.

Pózuje u soli i v námořnické­m

Ministr dopravy Vladimír Kremlík se na rozdíl od Havlíčka novinářům a jejich otázkám spíš vyhýbá. Jeho mluvčí Lenka Rezková se omluvila, že tiskovou konferenci ke stu dní ve funkci bude mít netradičně příští týden v pátek, i když to už bude 108 dní.

O co méně Kremlík mluví, o to víc pózuje. Vystavoval se fotografům u posypové soli na zimu, v námořnické­m triku na inspekčním člunu plavební správy, za volantem silničářsk­ého auta a také s dopravním kuželem.

Kremlíkový­m hlavním úkolem bylo ulevit řidičům v kolonách na D1, jeho dosavadní návrhy však příliš nepřesvědč­ily.

„Líbilo by se mi například to, abychom lidem, kteří zůstanou v koloně, mohli na motorkách rozvážet vodu,“proslavil se totiž ministr svým svérázným nápadem v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Nejenže nerozváží vodu na motorkách, jak slíbil, ale ještě téměř celé léto nechává D1 v jednom pruhu v obou směrech navzdory původním slibům, což vede k téměř každodenní­mu kolapsu,“vyčinil Kremlíkovi dopravní expert ODS Stanislav Blaha.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia