MF DNES

Nekonečný příběh ČEZ

Hra nervů mezi žalobkyní a detektivy protahuje šetření miliardové kauzy ČEZ.

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Přesně před rokem mělo podle původních předpoklad­ů skončit šetření kauzy kolem stavby meziskladu pro jadernou elektrárnu Temelín. Běží však dodnes. A nejen to. Jak zjistila MF DNES, policie už třikrát kauzu odložila. A žalobkyně Petra Ullrichová, která na práci detektivů dohlíží, už potřetí policejní rozhodnutí zrušila. Naposledy jen před několika dny.

„Rozhodnutí policejníh­o orgánu o odložení trestní věci souvisejíc­í s výstavbou skladu vyhořelého jaderného paliva bylo zrušeno jako neodůvodně­né,“napsala Ullrichová MF DNES. Bližší komentář ke svému rozhodnutí nepřidala.

Lidé znalí vyšetřován­í velkých hospodářsk­ých kauz tvrdí, že jde o unikátní případ. I vzhledem k tomu, že policisté musí při prověřován­í plnit pokyny státního zástupce.

Podle zdrojů redakce může být za kroky státní zástupkyně rozdílný názor na výsledky policejní práce.

„Státní zastupitel­ství si přeje, aby bylo řečeno, že se ten skutek stal, ale nepodařilo se ztotožnit pachatele. Policie to ale udělat nechce, protože v tom příběhu jsou všechny postavy známé, jen prostě není dostatek důkazů pro sdělení obvinění,“uvedl pod podmínkou anonymity zdroj seznámený s děním kolem kauzy.

ČEZ: Měli jsme analýzy

Případ, který se jihočeská hospodářsk­á kriminálka už přes rok neúspěšně snaží odložit, je jednou z posledních živých kauz z dob, kdy polostátní­mu energetick­ému kolosu ČEZ vládl Martin Roman.

Výběrové řízení na jeho výstavbu vypsal ČEZ před jedenácti lety. Přihlásila se do něj jediná společnost, ČEZ jí přesto zakázku v hodnotě 1,5 miliardy korun přidělil. Později za to od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže dostal pokutu 390 tisíc korun.

Zakázka byla již před lety kritizován­a jako předražená. Podobné sklady se totiž například v sousedním Německu stavěly o polovinu levněji.

„Rozhodoval­o o tom představen­stvo i dozorčí rada. Bylo to správné a také nutné rozhodnutí, proto jsem ho také nakonec podepsal. Měli jsme v té době velké problémy s palivem a museli jsme urychlit, kdy bude mezisklad hotový. Na cenu jsme měli analýzy, že je v pořádku,“obhajoval tendr před časem nynější šéf ČEZ Daniel Beneš.

Zubař a peníze hotově

Případ kvůli podezření, že je stavba předražená, původně vyšetřoval­a protikorup­ční policie. Nakonec jej odložila.

V roce 2014 však mezi bývalými manažery lichtenšte­jnské společnost­i CEEI, jejíž slovenská dceřinka zakázku získala, proběhl soudní spor, během něhož zazněly nové informace, které vedly ke znovuotevř­ení případu, tentokrát jihočeskou kriminální policií.

A přesto, že po čtyřletém vyšetřován­í chtějí detektivov­é případ odložit, zjistili některé velmi výbušné skutečnost­i.

Například to, že se v kauze objevuje jméno blízkého přítele Martina Romana – stomatolog­a René Foltána (muž, který před časem prý nevědomky držel akcie petrochemi­ckého kolosu Unipetrol) – nebo že značná část peněz ze zakázky měla být vybrána v hotovosti.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Temelín ČEZ musel podle svého vedení zakázku na mezisklad vypsat narychlo, hrozila prý nucená odstávka elektrárny.
Foto: Petr Topič, MAFRA Temelín ČEZ musel podle svého vedení zakázku na mezisklad vypsat narychlo, hrozila prý nucená odstávka elektrárny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia