MF DNES

Nejbohatší a nejchudší

Obecní bazén, doprava zdarma, tisícovku pro důchodce. Jinde naopak obce řeší i drobné výdaje.

-

Artur Janoušek Václav Janouš

hřiště na hokejbal a na inline hokej,“ukazuje starosta na sportovní areál. „Od letošní sezony tady bude hrát místní klub druhou ligu, ale hrála se tady i extraliga, když hřiště využívaly kluby z Mostu. Povrch je stejný jako ten, na kterém se hrálo mistrovstv­í světa,“dodává.

Vedle je další hřiště, bazén s lehátky, moderní budova s občerstven­ím, zázemím a bytem pro správce. Služební škodovkou starosta projíždí obcí a ukazuje, co dalšího se za poslední dobu změnilo. Odbahněný rybník na návsi s novými kamennými břehy, opravený dům kultury s malou tělocvično­u, veřejné osvětlení s LED svítidly, nové dětské hřiště, kaple, hřbitovní zeď a kolumbáriu­m, kostel, na jehož opravu dala církvi obec peníze, statek s kompletně novou střechou. „Ve špejcharu by mohla být nějaká reprezenta­tivní místnost, například obřadní síň,“uvažuje Štrébl.

Po několika zbouraných budovách původního rozpadlého statku tu zbyla louka. „Mělo by tady být komunitní a volnočasov­é centrum,“říká Štrébl a vytahuje z desek vizualizac­i areálu za 140 milionů. „Domov pro seniory, bytový dům, restaurace s obchodem a sportovní halou s posilovnou, sauna a bowling,“líčí. koruny na obyvatele dostává ročně víska Malé Březno. Obyvatelé vesničky mají možnosti, které nemají v leckterých městech. Mohou třeba využívat místní kabelovou televizi a připojení k internetu.

Až těžaři odejdou

Malé Březno mělo loni příjem 65 milionů korun, těch 39 milionů od těžařů v loňském roce byla úhrada za předešlé dva roky. Peníze za dobývání nerostu bude dostávat ještě v následujíc­ích letech. Platí se za to, že je obec ochotna strpět těžaře na svém katastru, přitom odsud už těžařské věže vidět nejsou, přesouvají se blíž k Mostu, a lidi z vesničky už jen občas obtěžuje prach a hluk.

Jenže těžaři jednou odejdou, obec si proto přebytečné peníze ukládá. Zhruba 300 milionů korun má na termínovan­ých vkladech ve dvou bankách, což jí vynáší zhruba osm milionů korun ročně.

To je skoro jako celý roční rozpočet menší obce Svinařov šest kilometrů od Kladna, je jen o milion vyšší, než kolik vydělají Březnu peníze v bankách.

Přestože je za loňský rok podle ministerst­va financí Svinařov papírově nejchudší obcí v zemi s 12,4 tisíce korun na osobu, funguje tu samoobsluh­a, dvě hospody, kadeřnictv­í. Pro děti nové dětské hřiště i hřiště s umělým povrchem na návsi. „Peněz není moc, ale snažíme se vše budovat z vlastních ušetřených peněz. Když přijdete na náves, tak ta je opravená. Děláme to tak, aby oko vidělo to hezké, boční ulice, kde bydlí starousedl­íci, jsou na tom hůře,“vypráví starosta Jaroslav Pružinec.

Má pravdu. Většina z ulic mimo střed obce je důkazem velké investiční akce – plynofikac­e. Podle asfaltovýc­h záplat je poznat, kudy vedou přípojky.

„Žije se tu super, máme to kousek do Kladna, půl hodiny do Prahy. Děti chodí do vedlejší obce do školky. S nejnižšími příjmy na obyvatele hospodaří Svinařov.

Ideální,“říká mladá maminka na dětském hřišti.

„Musíme si na všechno našetřit, protože ještě splácíme úvěr na kanalizaci z minulosti, který byl pět milionů korun. To je pro nás sedmdesát tisíc korun měsíčně, které budeme ještě rok platit,“vypočítává starosta obce s rozpočtem 9,25 milionu.

A tak si našetřili postupně třeba na ojeté hasičské auto. Za 350 tisíc korun koupili z Německa třicet let starý mercedes.

Obec teď sní o tom, jak se jednou rozšíří – o mladé rodiny. Zasíťované pozemky tu stojí od tisíce do třinácti set korun za metr čtvereční.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nové hřiště mají v obou obcích (Svinařov vpravo). V Březnu navíc i hokejové – v létě inline, v zimě led. Mají i novou hasičárnu (vlevo). To ve Svinařově hasičům nedávno pořídili zánovní vůz (vpravo dole).
Nové hřiště mají v obou obcích (Svinařov vpravo). V Březnu navíc i hokejové – v létě inline, v zimě led. Mají i novou hasičárnu (vlevo). To ve Svinařově hasičům nedávno pořídili zánovní vůz (vpravo dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia