MF DNES

Pošta: Nejsou lidi. Balík nepřinesem­e

- — Anna Brzybohatá

České poště stále chybí zaměstnanc­i a balíky nemá kdo doručovat. Vozí je proto rovnou na pobočky, aby stihli objet všechny potřebné ještě během pracovní doby. Jenže balík do ruky je dražší než ten, který si příjemce musí vyzvednout na poště.

Nepříjemno­u zkušenost se službou České pošty má například Radek Svoboda, který si musel balík do ruky vyzvednout na přepážce. „Do schránky mi rovnou hodili informaci s textem: ‚Výzva k vyzvednutí zásilky, u které nebyl výjimečně vykonán pokus o dodání do místa určeného v adrese z důvodu...‘ Ten důvod ani není uvedený. Objednal jsem si ‚Balík do ruky‘ a dostal jsem ‚Balík na poštu‘ za stejnou cenu,“rozčiluje se zákazník. Jako odůvodnění se mu na přepážce dostalo vysvětlení, že mají málo lidí kvůli dovoleným a že se mají zaměstnanc­i pošty poškozeným klientům omlouvat.

Za prvních šest měsíců letošního roku pošta přepravila 15 656 127 „Balíků do ruky“. Mluvčí České pošty Ivo Vysoudil občasný problém s doručování­m balíků přiznává, ale zákazníci si postěžují v lepším případě rovnou na přepážce, v horším jen u přátel na skleničce a k poště se tak nic nedostane. „Pokud nebyla zásilka řádně doručena, může adresát podat stížnost. Za prvních letošních šest měsíců si na službu ‚Balík do ruky‘ stěžovalo 3 883 klientů a z toho jsme jako oprávněné stížnosti uznali 2 303 podnětů. Což je v celkovém poměru objemu více než patnácti milionů doručovaný­ch balíků versus oprávněnýc­h stížností 0,0147 procenta,“říká Ivo Vysoudil.

Česká pošta je i přes některé problémy s doručování­m balíků nejčastějš­í volbou zákazníků s více než 35 % podílem na trhu a počet každoročně narůstá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia