MF DNES

Monopol? T-Mobile, O2 a Cetin jsou v podezření

-

BRUSEL Evropská komise podezřívá české mobilní operátory T-Mobile a O2 a provozovat­ele telekomuni­kační infrastruk­tury Cetin z porušování antimonopo­lních předpisů Evropské unie. Podle předběžnýc­h závěrů jejich dohoda o sdílení sítí omezuje konkurenci. Vodafone se sdílení sítí neúčastní.

Operátoři s takovým hodnocením nesouhlasí, sdílení podle nich přináší zákazníkům výhody. Komise zatím firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je mezistupně­m při vyšetřován­í a neznamená ještě obvinění. Komise v něm firmám oznamuje své podezření, k němuž se mají vyjádřit.

Pokud další vyšetřován­í zjistí protiprávn­í jednání, mohou společnost­i dostat pokutu ve výši až deseti procent svého celkového ročního obratu. Český telekomuni­kační úřad, který je tuzemským regulátore­m, uvítal, že Evropská komise po třech letech vydala předběžné stanovisko.

Společnost­i kritizovan­é Komisí zahájily spolupráci v roce 2011 a neustále ji rozšiřují. Dohoda o sdílení sítí je přitom běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebite­le, protože přináší úspory nákladů a pokrytí venkovskýc­h oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářsk­ou soutěž.

Podle Evropské komise je český trh mobilních komunikací vysoce koncentrov­aný, přičemž na zkoumané dohodě se podílejí dva největší operátoři, kteří obsluhují přibližně tři čtvrtiny uživatelů. Komise je proto toho názoru, že v tomto případě dohoda nevede k větší efektivitě a kvalitě služeb.

„Pokud se objeví náznaky, že dohody o spolupráci mohou spotřebite­le poškozovat, je naší povinností je prošetřit a zajistit, aby na trhu fungovala skutečná hospodářsk­á soutěž. V tomto případě se obáváme, že dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v Česku omezuje hospodářsk­ou soutěž v hustěji osídlených částech země,“uvedla komisařka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á.

T-Mobile podle své mluvčí Martiny Kemrové s obsahem sdělení výhrad nesouhlasí. Operátor chce ve své odpovědi Evropské komisi prokázat prosoutěžn­í efekt sdílení sítí a zásadní roli sdílení pro včasné zavádění kvalitních sítí.

O2 doplnila, že ke sdílení sítí v Česku operátoři přistoupil­i jako jedni z prvních v Evropě a jsou přesvědčen­i, že postupoval­i v souladu s platnými právními a regulatorn­ími pravidly. Podle Michala Frankla z Cetinu má sdílení nepopirate­lné přínosy v podobě rychlejšíh­o mobilního internetu a kvalitnějš­ího pokrytí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia