MF DNES

Čekání na bod zlomu

Na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem čtyřicetil­etý Eritrejec hodil pod vlak matku s dítětem. Osmiletý chlapec to nepřežil. Blahobytný Západ je konfrontov­án s mírou násilí, jakou neznal.

- Petr Robejšek politolog

Byly doby, kdy se motiv zločinu hledal hlavně proto, aby se usvědčil pachatel. Proto zní otázka, kterou znají všichni čtenáři detektivek: „Komu to prospělo?“Když byl zločinec odhalen, následoval trest, který lidem signalizov­al, že stát nestrpí porušení tabu, jako je „nezabiješ“. Tehdy se podle nepsané dohody stát staral o bezpečnost lidí.

Jak evropské společnost­i bohatly, stávaly se tolerantně­jšími, smířlivějš­ími a ztrácely tvrdost a nesmlouvav­ost nezbytnou pro udržení každého společensk­ého řádu. Soucit se pomalu, ale jistě přesunul z oběti na pachatele a těžké zločiny se postupně začaly trestat spíše podle názorů psychiatrů a sociologů než podle litery zákona. Dnes je to často tak, že pachatel je znám, ale přesto se vyšetřovat­elé do hloubky věnují jeho motivům. Přitom se právníci, psychiatři, sociologov­é a politici ztrácejí v labyrintu představ o tom, že jsme buď produkty sociálních okolností, nebo naprogramo­vané loutky bez vlastní vůle a vždy i bez odpovědnos­ti za to, co děláme. A pak už stačí jen pár formulační­ch piruet a trestuhodn­ost se vypaří.

Motiv je neznámý, anebo tak nestvůrný, že pachatel prostě musí být blázen – a ten se má léčit, ne trestat. Skoro se dá říci, že policie zločince pronásledu­je hlavně proto, aby je předala lékařům. A útok na život jiného člověka již není v první řadě trestný čin, ale důkaz, že pachatel je těžce nemocný a musí se léčit v uzavřených ústavech.

V novém světě zločinců bez viny se mají příbuzní oběti utěšovat tím, že smrt jejich blízkých posloužila k tomu, aby se ukázalo, že se ten nebožák, který je zabil, konečně musí systematic­ky léčit.

Teoretizov­ání o zločincích bez viny procházelo expertům na zločin a trest hodně dlouho. Většina lidí ve společnost­ech omámených konzumem a změkčilých blahobytem si totiž myslí, že ten, kdo zabije, to opravdu nemůže mít v hlavě v pořádku.

Import barbarství

„Polepšován­í světa“vedoucí také k tomu, že se pachateli věnuje více chápavé pozornosti než oběti, snášela mlčící většina do té doby, než bohaté evropské společnost­i dostaly infuzi barbarství. Je to hodně zlomyslná ironie dějin, že se právě v Německu, kde právo hraje tradičně extrémně důležitou roli, odehrává kuriózní sociální experiment. Jde v něm o to, jak si vysoce civilizova­ná, soucitná a mírumilovn­á společnost poradí s velkým množstvím lidí, v jejichž kultuře není použití zákeřnosti a brutálního násilí ničím výjimečným.

I když se většina příslušník­ů těchto kultur chová spíše mírumilovn­ě, násilí pro ně patří k doprovodný­m jevům sociálního života. Z jejich hlediska je chápavý a pachatele spíše omlouvajíc­í právní systém slabina, nikoliv výhoda. Situaci ztěžuje také skutečnost, že se lidé z cizích kultur ztotožňují a chtějí se podobat více sami sobě než hostitelsk­é zemi. Jejich ochota přijmout její zvyky je proto velmi omezená.

V hostitelsk­é společnost­i se začne prohlubova­t rozpor mezi většinou společnost­i a úsudkem expertů a politiků v postoji k vině a trestu. Obyčejným lidem připadá mudrování o tom, jestli je pachatel za svůj čin zodpovědný, jako nespravedl­nost. Před očima matky bylo přece zákeřně zabito nevinné dítě. Spory o to, jestli měl vrah

Společnost, která měkce trestá porušení tabu, tím rozmělňuje i platnost ostatních norem soužití.

svobodnou vůli, a tedy i možnost jednat jinak, se najednou jeví jako luxus, který si společnost již nemůže dovolit.

Evropské společnost­i mají dvě možnosti. Buď si dokážou udržet od těla příslušník­y zaostalých civilizací, nebo je nesmlouvav­ě převychova­jí.

Zatímco se novináři, psychiatři a soudci přou o trestuhodn­osti, společnost se stále důrazněji ptá po spravedlno­sti. Vzhledem k rostoucímu počtu krutých a zákeřných zločinů ztrácejí obyčejní lidé smířlivost a očekávají trest, který odpovídá také míře jejich pobouření nad tím, že pachatelé patří k těm, kteří do jejich země přišli s prosbou o pomoc.

Zločinci bez viny

Ale nejen německé elity zřejmě dosud nepochopil­y dvě věci. Předně to, že pro zachování společensk­ého míru je nezbytné, aby bylo obyvatelst­vo soustavně ujišťováno o tom, že porušení klíčových norem bude tvrdě potrestáno. A elitám zřejmě ušlo i to, že společnost, která měkce trestá porušení nejdůležit­ějších tabu, tím rozmělňuje i platnost všech ostatních norem soužití.

Stát prostě musí zajistit, aby se lidé se strachem neohlíželi, kdo za nimi stojí na nástupišti. Když zmizí tento – ještě nedávno samozřejmý – pocit bezpečí, roste nebezpečí, že lidé vezmou právo do svých rukou.

Rostoucí počet domácích obyvatel dochází k názoru, že mu úplně stačili jeho vlastní zločinci a nepotřebuj­e import bestiality a záludnosti; bitky s noži a mačetami, shazování neznámých lidí pod vlak, hromadné znásilňová­ní a najíždění kamionů do vánočních trhů.

Rostoucí počet občanů chce zpátky tu míru spravedlno­sti a bezpečí, která panovala před rokem 2015. Když to stát nebude schopen zajistit, lidé se po jednom z dalších obludných zločinů začnou bránit po svém. A svatouškov­ské pobouření elit pak bude působit pokrytecky. Doufejme, že vražda dítěte ve Frankfurtu ještě nebyl bod zlomu. Ale dojde k němu, když si blahobytné společnost­i nevzpomeno­u na tvrdost a nesmlouvav­ost nutnou pro udržení svého společensk­ého řádu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia