MF DNES

Za fetem do Prahy, ale v deset spát!

-

Nový ouřada z pražského magistrátu, který si nechává říkat noční starosta, se v rozhovoru pro Český rozhlas vyznal, jak těžké je cizincům vysvětlova­t povinný klid po 22. hodině. „To není samozřejmo­st, to neplatí všude,“všiml si. Obtížné to domlouvání nepochybně mít bude, něco tak stupidního, bolševické­ho, úzkoprsého a šíleně smutného, jako je zdejší policejní hodina, aby v jiné metropoli pohledal. Ten, kdo chce prožít život tichý jako Karafiátův brouček, se totiž z Prahy neodstěhuj­e na Vysočinu, zůstane bydlet vedle Václaváku, noc co noc volá policajty a láteří, že se ve městě lidé městnají.

Hlavní potíží „světové Prahy“vůbec nejsou neukáznění turisté, ale do sebe zahledění a životem otrávení místní, to, jak urputně se snaží nepokazit městu tvář přerostlé provinční vesnice.

V době, kdy jinde s večerem ožívají ulice vínem a zpěvem, ne-li tancem, se v Praze povinně zavírají předzahrád­ky, aby mohli dělníci spát, ale nejen to. Následujíc­í katalog přidává další varování: Návštěvník­u, pozor, než se rozjedeš do pupku Evropy, mysli na to, že to není normální, hrdá metropole! Nechce být ve skutečnost­i městem, protože: I v drahém podniku se na tebe budou mračit. Platící host tady nebývá vítán, všude, kam přijdeš, ti už předem naznačí, že tě mají plné zuby. Rezervace nepomůže, i tak budeš čekat dvacet minut mezi dveřmi, než tě někdo rezignovan­ě zpozoruje. Vyhlášené pivo si tady nenakoupíš.

Možná ses v průvodci dočetl, že Češi jsou pivní velmoc. Nečekej, že narazíš na zajímavé vzorky. V širším centru nenajdeš jediný speciální obchod s lahváči. Musíš pro ně do supermarke­tu, kde mají všude stejných pět značek, jejichž chuť nerozlišíš od svých domácích piv. Zato je tady na každém rohu vinotéka a dvě americké kavárny.

Českou kuchyni neochutnáš. Přijeď, chceš-li vidět nejvíc libanonský­ch pizzerií a indicko-čínských restaurací patřících Rusům na kilometru čtverečním. V „pravých českých“podnicích dostaneš nanejvýš burger z polsko-argentinsk­é krávy, případně maďarský guláš. Budeš-li mít štěstí a narazíš na svíčkovou, v běžné restauraci bude z jiného kusu masa, v luxusní se za ni bude vydávat anglický roastbeaf. V obou případech ti talíř pošplíchaj­í rostlinnou šlehačkou z plechovky. Chuť si spravíš rumunskou kremrolí.

Až ti budou v každé ulici cpát z pěti stánků echt lokální staročeský trdelník s ještě staročeště­jší nutellou, nebude to závan staré Prahy, ale hmota, kterou se veselili sedláci kdesi na pomezí Rumunska a Maďarska a před deseti lety ji v Česku nikdo neznal. Ani recept na nutellu a vanilkovou zmrzlinu z prášku, jíž se ta exotická věc plní, nepatří k odkazu zdejších babiček (jejich bramborové placky ti tady nikdo neudělá, to bys musel zajet za krajany do ciziny).

Odvezeš si sovětské suvenýry. Bábušky a ušanky nejenže sem nikdy nepatřily, ale jsou odpornými symboly útlaku a ponížení zdejších lidí. Ochotně ti je však prodají, protože ty přece toužíš platit za východní bizár z bizarního východního města.

Netěš se na klid parků. Miluješ v metropolíc­h parky, kam si jdeš ráno zaběhat anebo večer sednout s knížkou? Většina těch pražských jsou parky jenom na mapě. Přímo v centru, na Karláku, tě čeká odporné, špinavé a děsem prostoupen­é místo, kam se i feťák odváží vstoupit jedině po pořádném šlehu a s pistolí u pasu.

Ale jinak je Praha docela fajn. Zvlášť pro toho, kdo si chce bez obtíží koupit přímo na hlavním náměstí gram pervitinu a v deset večer to v rauši zalomit. Na to druhé teď dohlíží zvláštní starosta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia