MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Pěšky po značených turistický­ch stezkách z Tanvaldu, Kořenova nebo Příchovic. Trasy zvládnou i menší děti. Rozhledna leží na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Autem lze dojet z Příchovic až k chatě Hvězda, která je zhruba 300 metrů pod vrcholem. U chaty je placené parkoviště. Výstup k rozhledně není vhodný pro kočárky či vozíčkáře.

Otevírací doba:

Červenec-srpen:

každý den 10:00-18:00 hodin

Září-říjen:

úterý až neděle 10:00-17:00 h

Listopad-prosinec:

sobota až neděle 10:00-16:00 h

Vstupné do areálu:

Dospělí- 30 Kč Děti do 15 let-10 Kč

Kde se dá najíst:

Teplé jídlo nabízí chata Hvězda pod Štěpánkou, restaurace U Čápa v Příchovicí­ch, v Kořenově pak v hotelu Motorest, v restauraci U Zvonku či v restauraci Příchovice.

Co navštívit v okolí:

Areál U Čápa

V Příchovicí­ch stojí za návštěvu Maják Járy Cimrmana a Muzeum Cimrmanovy doby s množstvím podivuhodn­ých vynálezů a zajímavost­í, které se vztahují (nebo také nevztahují) k jeho osobě. Děti se určitě vyřádí v navazující­m lesoparku Na Sluneční, kde je spousta přírodních prolézaček a dalších lákadel.

Tesařovská kaple

Kousek od křižovatky Kořenov-Příchovice stojí v louce nepřehlédn­utelná stavba. Jde o Tesařovsko­u kapli. Osmiboká bělostná stavba je zdobená zvenku dřevěnými, tmavými trámy. V roce 1909 si ji postavili tamní evangelíci.

Expozice lehkého opevnění

Kousek od Štěpánky je v jednom z objektů zvaném řopík umístěna výstava o historii opevnění na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Objekt je částečně upraven do podoby ze září 1938 a po dobu prohlídek je vybaven vojenským materiálem.

Památník zapadlých vlastenců

V nedalekých Pasekách nad Jizerou je na bývalé faře muzeum věnované památce písmáka, houslaře a učitele Venceslava Metelky, jímž se inspiroval Karel Václav Rais ve svém románu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia