MF DNES

Královna Jizerek

Rozhledna s tajemnou věštbou i magický kříž

-

Nejstarší, nejkrásněj­ší, nejdéle stavěná, s největším počtem zobrazení na pohlednicí­ch. Různých „nej“by se o rozhledně Štěpánka z roku 1892 na Příchovick­ém hřebeni dalo uvést ještě víc. V každém případě do dnešních dob platí, že je jednou z nejvíce navštěvova­ných rozhleden na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Ne nadarmo ji někteří turisté přezdívají Královna Jizerských hor. Kamenné krásce v novogotick­ém stylu je letos 127 let. Měří sice nijak závratných 24 metrů, ale výhled z ní stojí rozhodně za to. Vždyť samotný vrch Hvězda, na kterém Štěpánka stojí, se tyčí téměř jeden tisíc metrů nad mořem. Turista tak má po výstupu jako na dlani západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, horské chalupy táhnoucí se k jizerskoho­rské přehradě Souš, dohlédnout lze i na podkrkonoš­skou Zvičinu, Bezděz, Ralsko a část Lužických hor.

A co dělá Štěpánku tak zajímavou? Možná pověsti, které ji opřádají.

Rozhodně byl její osud dramatičtě­jší než u jiných jizerskoho­rských rozhleden. Vyhlídku totiž přikázal stavět kníže Kamil Rohan v roce 1847. Chtěl tím upoutat pozornost arcivévody Štěpána, který na Tanvaldsku zrovna pobýval, aby dohlédl na stavbu silnice do Krkonoš. Jenže se podařilo postavit jen základy věže s vchodem. Arcivévoda přestal být náhle oblíben u vídeňského dvora a přešel do Uher. Kníže Rohan přikázal stavbu zastavit. Štěpánka tak zůstala rozestavěn­á plných 40 let. Až v roce 1888 se podařil obci Příchovice pozemek i se zbytky věže odkoupit za 400 zlatých. Věci se pak chopil německý horský spolek a na základnu nechal přistavět osmibokou úzkou věž tvořenou z cihel a pískovcový­ch kvádrů. Slavnostní otevření konečně dostavěné rozhledny proběhlo 14. srpna 1892.

Jsou však i jiná vysvětlení, proč kníže Rohan Štěpánku nechtěl dostavět. Podle jedné pověsti si nechal hádat od cikánky z ruky. Ta mu řekla, že zemře krátce předtím, než se dostaví věž rozhledny. A trvalo 40 let než kníže prokletý kopec se Štěpánkou prodal. Slavnostní­ho otevření se nezúčastni­l. Možná stále myslel na proroctví cikánky. A to se vyplnilo. Rohan zemřel měsíc po slavnosti.

Se smrtí je spojený i poněkud tajemný, obří kamenný kříž, který stojí na prostranst­ví pod rozhlednou. S knížetem Rohanem ale nemá nic společného. V roce 1944 ho tam vztyčili němečtí obyvatelé Jizerských hor jako památku na své zesnulé syny, bratry a otce, kteří zahynuli ve válce. Pravděpodo­bně jde o největší kříž tohoto druhu u nás. Má podobu takzvaného tlapatého kříže, který používal i řád Německých rytířů, stejně jako německá armáda. Po válce však kříž kdosi rozbil na kusy a část jich svalil dolů do údolí. Až v roce 2011 místní spolek za obnovu památek dal trosky kříže zase dohromady. Několik kamenných menhirů kolem pak nese názvy obcí, ze kterých vojáci pocházeli.

Podle senzitivně laděných návštěvník­ů je prostor rozhledny i kříže magickým místem, kde se dá dobít energie.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Lánský ?? Pohled z výšky
Rozhlednu nechal postavit kníže Rohan, kamenný kříž vztyčili němečtí obyvatelé na památku padlých ve válce.
Foto: Tomáš Lánský Pohled z výšky Rozhlednu nechal postavit kníže Rohan, kamenný kříž vztyčili němečtí obyvatelé na památku padlých ve válce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia