MF DNES

Prokop zahraje s Kollerem, Mišíkem i Redlem

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

BENEŠOV Festival plný duetů a hudebního setkávání, takové budou Krásné ztráty Live, kam své kolegy potřetí sezval Michal Prokop. Letošní ročník se v pátek a sobotu koná na statku ve středočesk­ých Všeticích.

Hrát se tentokrát bude poprvé na třech pódiích. Kromě hlavní scény bude přichystan­á „indoor stage“a alternativ­ní „všetická jízda“, kde se představí MCH Band, Extempore nebo Jiříkovo vidění.

Samozřejmě si tu zazpívá Michal Prokop, a to nejen v pátek se svými Framus Five. Už odpoledne totiž vystoupí v rámci projektu Pocta Petru Skoumalovi. Zesnulý hudebník byl dlouhá léta jeho dvorním skladatele­m. Dále si Prokop zahostuje se zpěvačkou Never Sol a objeví se i v nočním bloku Davida Kollera. V sobotu si potom zazpívá s Vladimírem Mišíkem a Vlastou Redlem.

Na hlavní scéně se uvede také kapela Motion Food, kterou před třiceti lety založil bluesman a výrobce kytar Peter Jurkovič a dnes s ní pokračuje jeho syn Marcus, skupina Zrní nebo legenda českého psychedeli­ckého rocku The Primitives Group. V sobotu bude největší pódium lákat na Laca Décziho nebo Lauru a její tygry. Dále se představí Vladimír Merta, Lenka Dusilová, projekt Martina Němce z Precedensu pod názvem Lili Marlene nebo indie rokenrolov­á kapela Vees.

Součástí festivalu bude také výstava Kytary proti totalitě, která vznikla ve spolupráci s Popmuzeem a festivaly Metronome a Pohoda. Zobrazovat bude roli hudby při důležitých společensk­ých změnách v Česku i na Slovensku.

Začalo to narozenina­mi

Festival Krásný ztráty Live se původně konal jako opulentní oslava Prokopovýc­h sedmdesáti­n v roce 2016 v letním amfiteátru v Lokti nad Ohří, kde také poprvé živě i s orchestrem zazněla legendární artrocková skladba Město ER. Další léto se celá akce přesunula do zámeckého parku na Konopišti a vystoupila tu například Mňága a Žďorp nebo YoYo Band. S roční pauzou, kdy se pořadatelé věnovali svým dalším aktivitám spojeným s rostoucím festivalem Metronome či United Islands of Prague, tu jsou tedy Krásný ztráty Live s hudbou napříč generacemi potřetí.

Festival v pondělí uvolnil do prodeje poslední sérii vstupenek, k dispozici jsou v síti Ticketport­al. Na jednotlivé dny lze pořídit lístky za 890 korun, dvoudenní vstupenka vyjde na 1 190 Kč, s místem v kempu a parkovacím stáním potom na 1 290 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia