MF DNES

Skandální audit Domova

Na řadu pochybení při hospodařen­í Domova Svojšice poukázala zpráva auditorů.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

SVOJŠICE Proplacené faktury za zboží, které nebylo dodáno, a luxusně vybavený sportovní vůz pro ředitele za bezmála 700 tisíc korun, na druhé straně pacienti na přeplněnýc­h průchozích pokojích a nedostatek špatně platově ohodnocené­ho personálu.

Audit Domova Svojšice na Kolínsku, provozovan­ého Prahou, přinesl přesná čísla katastrofá­lního vedení financí, které bylo viditelné i na úrovni péče o osoby s duševním onemocnění­m.

Stavební zakázky bývaly zadávané opakovaně jedné firmě a nejspíš bez výběrového řízení. Částky vyplacené na úklid pak byly ve výši 252 tisíc korun měsíčně. Jen za roky 2017 až 2018 se škody kvůli špatnému hospodařen­í vyšplhaly na 15 až 17 milionů korun. Z toho jen předražené a nerealizov­ané zakázky stály více než 8 milionů korun.

Audit včera představil­a pražská radní pro sociální politiku Milena Johnová (Praha sobě). Zařízení patří ke třicítce těch, která mají na starosti poskytován­í sociálních služeb a jejichž zřizovatel­em je hlavní město.

„Když jsem na místě byla v lednu, tak jsem zjistila, že je na některých pokojích, které jsou často průchozí, i šest pacientů. Budova je ve špatném

technickém stavu a o klienty se také staral nedostateč­ný počet zaměstnanc­ů,“uvedla radní.

„Zneužívaly se peníze Pražanů a výdaje na sociální služby kryly pošlapáván­í práv lidí s postižením. Zásadně nyní přenastavu­jeme mechanismy financován­í i kontroly,“dodala Johnová.

„Zařízení ve Svojšicích navíc obcházelo kontrolní mechanismy a schválené limity počtů zaměstnanc­ů nedodržova­lo záměrně kvůli tomu, aby ušetřené peníze byly použity na nadstandar­dní platy vybraných pracovníků. Audit ukázal, že management a vybraní zaměstnanc­i tak dostávali odměny v řádu stovek tisíc korun ročně,“dodala radní.

Polovina ústavů mimo Prahu

Zařízení ve Svojšicích není jediné, jehož zřizovatel­em je hlavní město Praha. Celkem se jedná o třicítku různých ústavů a nejčastěji jde o domovy pro seniory. Z toho je přesně polovina mimo Prahu, což se radní Johnové nelíbí.

Podle ní by ale původem pražští pacienti měli mít možnost zvolit si místo svého léčení sami mimo jiné kvůli tomu, aby mohli zůstat v pravidelné­m kontaktu se svými příbuznými. Proto i ve Svojšicích momentálně probíhá dotazování klientů, s čím jsou nespokojen­í a jestli by například nedali přednost umístění na jiné adrese.

Ústavy mimo metropoli také znamenají obtížnější možnost kontroly způsobu jejich fungování či hospodařen­í. I proto si po Svojšicích auditoři posvítí na jiné instituce.

Například v květnu ohlásil starosta Zvíkovce na Rokycansku, že Praha chce rušit tamní domov pro mentálně i zdravotně postižená děvčata a ženy. To následně Johnová ale popřela s tím, že chce způsob péče pouze modernizov­at.

I tak ale budou následovat kontroly hospodařen­í v dalších mimopražsk­ých zařízeních, aby vedení magistrátu získalo lepší představu o rozsahu problému.

Členka pražského zastupitel­stva Alexandra Udženija (ODS), která v minulosti radní Johnovou kritizoval­a, ale s kritikou práce minulého vedení svojšickéh­o ústavu souhlasí. „Přesto pokládám za větší prioritu zjednání nápravy než přípravu auditů,“dodává Udženija.

I když Johnová odmítla spekulace o tom, že by měla podezření na špatné hospodařen­í na některých dalších konkrétníc­h místech, další audity se budou týkat celkem pětice zařízení, která město provozuje.

Audit ve Svojšicích zadaný magistráte­m odhalil kromě konkrétníc­h pochybení i slabé kontrolní mechanismy. „Usiluji o změnu přístupu v celé sociální oblasti, zejména směrem ke zkvalitněn­í služeb a ochraně práv jejich uživatelů,“uzavírá Johnová.

Zda konkrétní případ ve Svojšicích předá magistrát policii či soudu, o tom rozhodne ředitelka magistrátu Zdena Javornická, která kauzu postoupí legislativ­nímu odboru, jenž bude celou věc ještě analyzovat. Podle Johnové také budou následovat změny ve struktuře sociálního odboru na magistrátu, pod který provozován­í sociálních služeb spadá.

Původní ředitel domova Vítězslav Forman byl odvolán letos v únoru. Ve funkci jej nahradila Jana Rumlová, která následně zemřela a nahradila ji současná ředitelka Terezie Hradilková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia