MF DNES

Metropole bude nový rok vítat videoproje­kcí

-

PRAHA Nad Prahou už se blýskat při oslavách nového roku nebude. Radní na mimořádném zasedání rozhodli, že Pražané budou místo tradičního ohňostroje sledovat videomappi­ng, tedy světelnou videoproje­kci na budovy. Město od klasického ohňostroje upustí především kvůli hluku, který ruší zvířata.

„Ne všichni obyvatelé metropole novoroční ohňostroj vítají s nadšením. Obzvlášť bychom měli myslet na malé děti, starší osoby a zvířata,“uvedl předseda klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle něj se koalice v budoucnu zaměří i na vyhlášku, jež reguluje odpalování pyrotechni­ky v metropoli. Se zrušením ohňostroje souhlasí i primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Nelibě nese rozhodnutí Martin Peter, který ohňostroje dosud dělal. „Zajímavým řešením by byla dronová show, ale to by stálo neskutečné peníze. Cokoli jiného je podle mě nesmysl. Většinou se jedná o vizuál hodně nízko při zemi, který uvidí mnohonásob­ně méně lidí. Pan primátor dává na hodně hlasitou menšinu lidí,“řekl pro MF DNES.

Raději řešit něco jiného

„Přijde mi absurdní, že se na mimořádném zasedání rady řeší ohňostroj. Místo toho, aby rada mimořádně zasedala kvůli věcem, které skutečně ovlivňují život Pražanů,“vytkl předseda opozičního zastupitel­ského klubu ANO Patrik Nacher.

Na novoroční světelnou show město plánuje vypsat veřejnou zakázku. Za videoproje­kci nechce zaplatit více než dva miliony korun. Letošní téměř jedenáctim­inutový ohňostroj, jenž stál 1,7 milionu korun, tematicky připomněl výročí sametové revoluce.

Jak bude videomappi­ng vypadat a na které budovy se bude promítat, město zatím neprozradi­lo. Na videoproje­kci plánuje pražské vedení upozorňova­t prostředni­ctvím reklamní kampaně. (jk, rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia