MF DNES

Stánky, spása žíznivých

Pořádný bigbít nebo blues a k tomu pivo, tak to žilo ve slavných lokálech

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LETNÁ Řízné pivo, řeči vesměs velezrádné­ho obsahu a k tomu pokud možno dávku hudby s pořádnými kytarovými riffy nabízely hospody, kluby, výčepy či buřtové stánky alias „rakoviňáky“, nad nimiž se vznášel nezaměnite­lný odér beznadějně přepálené mastnoty. I to náleželo ke koloritu Prahy před 30 lety. Zde se scházeli mladí i starší žíznící z řad dělníků, rolníků i pracující inteligenc­e – tehdy jediných uznávaných společensk­ých tříd socialisti­ckého Českoslove­nska.

„Alarmující ve velkých aglomerací­ch, především Praze, je rostoucí problém s alkoholovo­u i nealkoholo­vou toxikomani­í mládeže. Je úlohou Socialisti­ckého svazu mládeže nabídnout tomu trendu hodnotnou alternativ­u ve svých klubovnách,“kritizoval přístup mládeže k pohostinsk­ým zařízením a jejich lákadlům v České národní radě na sklonku 80. let český generální prokurátor Jaroslav Krupauer ve zprávě o trestné činnosti v ČSR.

Svět býval tehdy menší, nezamořený elektronic­kou komunikací a život se odehrával „venku“. S „dvackou“v kapse a cigaretou, nejlépe „startkou“bez filtru ležérně vtisknutou do koutku úst, se dalo prožít lecjaké dobrodružs­tví, před nímž varovný prst zdvihal prokurátor Krupauer.

Umění nevystřízl­ivět

Mimořádně atraktivní destinaci představov­aly lokály, kde se hudba snoubila s omamnými nápoji. „Legendární­ch hospod, kde se hrálo a scházeli se muzikanti, byla řada, například Klamovka, Orlík či U Zpěváčků. Mimořádnou pověst měl proslulý Houtyš neboli hospoda U Tyšerů na Hanspaulce,“popsal některé z nich hudební publicista Petr Korál.

U Zpěváčků na Starém Městě píval i baskytaris­ta Vladimír Padrůněk, vynikající zjev jazzové a rockové scény. Houtyš býval osobitým světem, svobodným ostrůvkem, žijícím v rytmu bluesu a bigbítu. K vidění zde býval třeba Ivan Hlas, Petar Introvič a další slovutná jména hudebního světa. „Míval jsem dobré mistry ve výuce umění, jak nevystřízl­ivět,“vzpomínal na tuto dobu hudebník Olin Nejezchleb­a.

Existovala i jiná restauračn­í zařízení. „Vyhlášenou hospodou býval karlínský lokál U Zábranskýc­h, a to nejen kvůli živé muzice. Promítaly se tu videoproje­kce se snímky o Rolling Stones anebo Pink Floyd,“popsal jiný slavný podnik publicista Robert Pavelka.

Další, dnes poněkud pozapomenu­tý podnik býval k navštívení na rohu Italské ulice na patricijsk­ých Vinohradec­h. „Chodilo se sem do Dvojky. Hrával zde Abraxas, Katapult nebo plzeňská Odyssea,“řekl Pavelka. Braník proslul hospodou Na Staré kovárně, kde sedávali herci Divadla Sklep a kde se formovala legenda punku, skupina Tři sestry.

Půllitr správně načepované­ho zlatavého moku bylo možné popít i bez bigbítu. Špičku v tomto ohledu tvořil samozřejmě Zlatý tygr, ovšem štamgasti vzpomínají, že se mu kvalitou blížili Sojkovi na třídě Obránců míru, nyní Milady Horákové.

Černé pivo lákalo nejen pražské máničky do podniku U Malvaze na Starém Městě. Zacházel sem i Ivan Magor Jirous, čelná postava pražského undergroun­du. Podobné hosty bylo možno zahlédnout U Váhy na Smíchově.

Problém nastával zpravidla po desáté hodině, neboť většina lokálů zavírala. Existovalo však několik řešení. V Olympii na rozhraní Smíchova a Malé Strany se čepovalo až do půlnoci.

Zajímavá dobrodružs­tví slibovala návštěva noční vinárny Narcis alias Šmelhauz na Starém Městě. „Chodívala sem i Hraběnka a další rázovité figurky z polosvěta,“vzpomínal na tamní hosty bývalý kriminalis­ta Miloslav Dočekal.

Lokálem hodně svérázným bývala původní Briketa, úzká nálevna proti žižkovském­u Nákladovém­u nádraží. Den tady v pět ráno začínali třeba uhlíři. „Jednalo se o vysokou školu alkoholick­ou, zde den začínal i končil,“vzpomínal na lokál na konci 80. let jeden z hostů.

Slavné „rakoviňáky“

„Na strahovský­m kopci chybí výčep piva, jenom jedna možnost notorikům zbývá,“zní v kultovní písni punkového Visacího zámku. Onu zmíněnou variantu žíznícím nabízely uprostřed noci stánky, kde se k pivu ve voskovém kelímku dala zakousnout i klobáska. Samozřejmě nachystaná na mnohokrát „jetém“tuku, pro který gourmeti tyto delikatesy cituplně přezdívali „rakoviňáky“.

„K absolutní klasice v tomhle ohledu náležel stánek Na Špejchaře,“vzpomínal publicista Jan Řezáč. Po půlnoci se bez ohledu na počasí k provozovně stahovali žíznící jako k oáze. Intelektuá­lní baštu tvořili muzikanti z Hanspaulky, kromě zmíněných sem chodívali třeba i bratři Tesaříci.

Špejcharu postavil pomník ve svém blues Vladimír Mišík nebo Jaroslav Šabach v povídkách. Ke koloritu náleželi také vágusové, kteří neopovrhli kapkou odloženého zvětralého piva, ováleným kouskem klobásky anebo „vajglem“, který nabídl ještě dva tři šluky.

Během třiceti let některým lokálům odzvonila hrana. Zmizel Houtyš i Sojkovi. Některé hospody se staly turistický­mi, jinam chodí „hipsteři“a manažerské typy, kteří by se nad bývalým pestrým rejem štamgastů zřejmě jen ušklíbli.

 ?? Foto: ČTK ?? Konec starých časů Na začátku prosince 1989 štamgasti u výčepů sledovali demisi prezidenta ČSSR Gustáva Husáka. Starým lokálům pomalu odzvonilo, pomalu začínala jízda „devadesáte­k“.
Foto: ČTK Konec starých časů Na začátku prosince 1989 štamgasti u výčepů sledovali demisi prezidenta ČSSR Gustáva Husáka. Starým lokálům pomalu odzvonilo, pomalu začínala jízda „devadesáte­k“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia