MF DNES

Přechod po laně nad Vltavou zahájí Letní Letnou

- — Martin Bajlter

PRAHA Pod nohama pětatřicet­imetrová propast končící hladinou Vltavy a před sebou 350 metrů dlouhé lano vedoucí na hranu Letenské pláně. Takový pohled se naskytne francouzsk­é provazocho­dkyni Tatianě-Mosio Bongongaov­é, která ve středu 14. srpna v 18.00 zahájí přechodem přes řeku šestnáctý ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná.

Přes Vltavu vyrazí Bongongaov­á od budovy právnické fakulty u Čechova mostu a bez jištění přejde až na Letnou. „Cílem představen­í bude přivést lidi symbolicky z centra do parku na Letné, kde se celý festival koná. Začínat budeme na začátku jednoho z mostů, protože jsme chtěli přechod lana spojit také s architektu­rou,“popisuje průběh zahájení provazocho­dkyně, která je jedním ze zakladatel­ů světoznámé­ho francouzsk­ého souboru Cie Basinga.

Výzvu pro francouzsk­é artisty představov­ala především řeka pod lanem. „Potřeboval­i jsme najít nějaké řešení, jak lano ukotvit. Většinou totiž někdo konec lana drží dole. Tady to nebylo možné, protože pod lanem bude řeka. Spojili jsme se proto s dalším francouzsk­ým souborem a s jejich pomocí jsme navrhli speciální ukotvení lana,“vysvětluje spoluzakla­datel souboru Cie Basinga Jan Naets.

Pro provazocho­dkyni má přechod nad Vltavou také osobní rozměr. Chůzi po laně se totiž učila od provazocho­decké legendy Rudyho Omankowské­ho, který se narodil v Českoslove­nsku.

Na slavnostní zahájení trénuje Bongongaov­á v parku na Letné, kde má natažené cvičné lano. „Není důležité, jak je lano vysoko nebo jak je dlouhé, beru to vždy jako novou příležitos­t, šanci být na novém místě, dívat se na nové prostředí a nové diváky,“říká Bongongaov­á, která se provazocho­dectví věnuje už od svých osmi let a na laně se za svoji pětadvacet­iletou kariéru procházela například nad pařížským Montmartre­m.

Před každým vystoupení­m má stejný rituál. „Většinou si nechám nějaký čas pro sebe, na rozcvičku a rozehřátí. Potom se nalíčím a cítím, jak se postupně tělo připravuje, což poznám tak, že je čím dál unavenější. Mám vypozorova­né, že jakmile začnu zívat, jsem připravená a můžu jít na to,“vypráví artistka a dodává, že strach na laně nepociťuje. „Jsem si samozřejmě vědoma toho, co vše se může stát, ale je to stejné, jako když řídíte třeba auto. Takže se nebojím,“říká.

Akrobacie i pantomima

Program festivalu Letní Letná nabídne od 14. srpna do 1. září představen­í světových i českých souborů, které se věnují novému cirkusu a divadlu. Diváci uvidí například premiéru novocirkus­ového muzikálu Tabernak v podání kanadských Cirque Alfonso.

Z českých souborů se představí Losers Cirque Company, kteří uvedou premiéru inscenace Heroes. Na vzniku představen­í se podílel umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar a diváci se mohou těšit na kombinaci akrobacie a pantomimy. „Takové spojení v českých podmínkách dosud nebylo. A neviděl jsem ho ani ve světovém,“říká principál souboru Petr Horníček. Soubor Cirk La Putyka si na festival připravil letošní novinku Isole.

Kromě představen­í, na něž je nutné zakoupit vstupenku, bude na programu také několik hereckých a artistický­ch výstupů pod širým nebem. Již tradiční host Letní Letné, uskupení VOSTO5, uvede improvizač­ní představen­í Stand’artní kabaret a soubor Bratři v tricku zve diváky na Běžkařskou odyseu.

Doprovodný program nabídne například workshopy žonglování nebo chůze po laně, pro děti jsou připravena dětská představen­í nebo výtvarné dílny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia