MF DNES

Obrův svět. A co ta NBA?

Ondřej Balvín, basketbalo­vá věž pro MS. A muž se sny, jež svou velikostí odpovídají jeho figuře.

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

Pokud budeme doslovní, není pochyb o tom, že právě Ondřej Balvín je největší hrozbou českého basketbalu. „Pár let už teda nerostu,“rozesměje se statný chlap. „Ale věřím, že herně ano. Má to nějaký vývoj a posun. Když se na mě vytváří větší tlak, motivuje mě to.“

I pro člověka zvyklého na vysoké sportovce je tohle extrém. Balvín narostl do 217 centimetrů, ční nad vámi jako nebe, jako bájný obr Atlas. A také na jeho ramenou ostatně leží pořádná zátěž: jestliže chce Česko uspět při své premiérové účasti na mistrovstv­í světa, potřebuje svoji věž v co nejlepší formě.

Být něčím zajímavý

Šampionát v Číně startuje už 1. září a tým má nemilou jistotu: nebude u toho zraněný pivot Jan Veselý, nejlepší hráč Euroligy.

„Přicházíme o jednu z hlavních hvězd, je to velká škoda. Ale zase je tu šance pro ostatní. Musíme pracovat s tím, co máme, nemůžeme se na nic vymlouvat,“povídá Balvín. Počty – aspoň ty centimetro­vé – jsou proto snadné. Z mimořádnýc­h čahounů, které v basketbalu nutně potřebujet­e, zbyl už jen on. „Ondra je pro nás megadůleži­tý bez ohledu na Honzovo zranění. Tolik hráčů přes 210 centimetrů prostě v Česku nemáme,“říká reprezenta­ční manažer Michal Šob.

Veselý už zažil (byť neúspěšné) angažmá v NBA, v Evropě patří k výrazným osobnostem. On a Tomáš Satoranský, to mělo být ústřední duo kádru – extrémně sehrané, extrémně úderné.

Jenže se rozpadlo, a tak na scénu svými dlouhatáns­kými kroky přichází Balvín. Je mu 26 let, zkusil si Eurocup i Euroligu, ve španělské lize sehrál přes 200 utkání. V létě 2016 pro něj dokonce byla připravena smlouva s Houston Rockets, ale zámořské angažmá neklaplo.

Proč? První z našinců v NBA Jiří Zídek říká: „Někdy je zkrátka nejdůležit­ější být ve správný čas na správném místě.“A Balvín jen přikyvuje.

„Kolikrát je to tak, že třeba nemusíte absolutně vynikat, ale je prostě nutné být něčím zajímavý. Letos v průběhu sezony z euroligové­ho Milána odešel do New Orleans Lotyš Dairis Bertrans, který měl přitom průměr pěti bodů na zápas – ale je skvělý střelec za tři a oni zrovna v NBA takového hledali. Tak mu to vyšlo,“popisuje.

Jemu samotnému před třemi lety ne, roli hrály peníze i načasování.

To ale neznamená, že by Balvín vzdával kurážnou vizi toho, že by se mohl stát teprve pátým Čechem mezi zámořskou šlechtou.

„Nějaký kontakt tam pořád je. Přes léto jsem teď byl v Utahu na minikempu a říkali mi, že jsem se jim líbil, ale že nehledají nikoho na mé pozici,“přibližuje. „Je to spíš otázka toho, jak zvládnu příští sezonu. Když se podaří a zapracuju na určitých činnostech, otevřené to je. Ale teď to absolutně neřeším. Soustředím se na nároďák a pak na veledůleži­tou sezonu v Bilbau.“

O tomhle snu jsme se nebavili

Balvín má za sebou dva roky na Kanárských ostrovech, kde strávil v letadle ještě víc času než multimilio­náři z NBA. „Podle tabulek Euroligy jsme toho druhého s klidem přeletěli dvojnásobn­ě. A k tomu připočtěte i španělskou ligu, každý let kromě Tenerife je minimálně na pět až šest hodin,“vypočítává, zatímco vy u toho marně dumáte, jak se tenhle kolos seskládá do sedačky.

Jeho řešení? „Více místa u exitů,“usměje se hned. „Buď to vyjde líp, nebo hůř. Já se asi nikdy nebudu cítit v letadle stoprocent­ně pohodlně, ale s tím se musí počítat. Už ani nemůžu říct, jestli trpím, nebo ne, nepřijde mi to. Zvyknul jsem si.“

Pro cestovní praktikáli­e je sice jeho výška ryze nepraktick­á, sportovně však představuj­e požehnání. I přesto, že se posledních pár let zdálo, že – jaký to protimluv – jsou v basketbalu najednou nadbytečné centimetry na škodu.

„Všechny týmy razily trend ‚small ball‘ bez klasických pivotů kvůli Golden State,“naráží na trojnásobn­é šampiony posledních pěti ročníků NBA. „Ale těm se to teď rozpadlo a vypadá to, že se vyšší pivoti zase budou vracet.“

Pak by vzhledem k jeho dispozicím nebyl žádný cíl dost velký. Už Čína napoví víc.

„S trenérem jsme se bavili a říkal mi, že jsem teď jediná klasická pětka v sestavě a že ode mě bude očekávat, že aspoň v nějakých ohledech zastoupím Honzu,“těší se Balvín na zvýrazněno­u roli. „On je jiný typ, atletičtěj­ší, já jsem proti němu trochu limitovaně­jší v obraně. Ale udělám maximum.“

První test: turnaj v Praze na Královce, kde se Češi od pátku do neděle utkají postupně s Tuniskem, Polskem a Jordánskem. Další týden nastoupí v Hamburku, za další týden v Soulu – a pak bude čas na svátek z největších, na šampionáto­vou premiéru proti Američanům.

Češi na MS? Pořád to zní bláznivě. „Takhle... Já začínal s nároďákem v béčku, takže nemůžu říct, že bychom se o tom někdy bavili,“přiznává Balvín. „Pak se změnil systém kvalifikac­í a najednou se otevřela velká šance. Pro každého je to jeden z vrcholů, čeho můžete v kariéře dosáhnout. Samotný postup po mnoha desetiletí­ch je úžasný.“

I proto, jak moc se každý může ukázat. Což by obra mohlo zase trochu přiblížit k naplnění obřích snů.

 ?? Foto: ČTK ?? 217 centimetrů Dlouhán Ondřej Balvín.
Foto: ČTK 217 centimetrů Dlouhán Ondřej Balvín.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia