MF DNES

Rok v režii Jižní Ameriky. Zbývá ovládnout Vueltu

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Loni to byl na cyklistick­ých závodech Grand Tour fantastick­ý rok Britů, když se o tři tituly podělili Chris Froome, Geraint Thomas a Simon Yates.

Letos to může být v podobném duchu rok Jižní Ameriky. Richard Carapaz na Giru. Egan Bernal na Tour.

A nyní Carapaz nebo některý z Kolumbijců i na Vueltě, která začíná za dva týdny?

Bernal to v dresu Ineosu určitě nebude. Šampion Tour si užívá oslav a odpočinku ve své vlasti. V rozhovoru

pro stanici Antena 2 potvrdil: „Nepojedu Vueltu, našim lídrem tam bude Geraint Thomas.“

Z pohledu teprve dvaadvacet­iletého Bernala jde po červnovém a červencové­m vzepětí o logické rozhodnutí. I proto, že Ekvádorec Carapaz se na rozdíl od něj na španělské klání plánovitě připravova­l.

Právě s Bernalem se přitom bude Carapaz příští rok poměřovat také v rámci týmu Ineos, kam z Movistaru přestupuje. „Najednou u nás bude tolik lídrů, že si před každým závodem budeme v autobuse tahat sirky, na koho to lídrování zrovna padne,“zavtipkova­l si Thomas.

Bez ohledu na chybějícíh­o Bernala ovšem uvidí Vuelta mocnou kolumbijsk­ou enklávu v čele se šampionem ročníku 2016 Nairem Quintanou z Movistaru, Miguelem Ángelem Lópezem z Astany a uzdraveným Estébanem Chávesem z Mitchelton­u-Scott.

„Trať Vuelty je letos na mě stavěná, s delšími, méně explozivní­mi stoupáními,“těší Lópeze. „Pokusím se vylepšit loňské třetí místo.“

Rovněž Quintana odhodlaně tvrdí: „Tour nedopadla, jak jsme čekali. Tak zkusíme vyhrát Vueltu.“

Množné číslo je v případě stáje Movistar důležité. Patrně totiž opět zvolí strategii tří lídrů. Tentokrát s triumvirát­em ve složení Carapaz, Quintana, Valverde.

Nikdy poté už se takhle nesejdou. I Quintana mění po sezoně barvy a odchází do francouzsk­é stáje Arkea Samsic. „Je realitou, že nás on a Carapaz opustí,“potvrdil manažer stáje Eusebio Unzué. „Přesto mají na Vueltě naši plnou důvěru.“

Koho nasadí ve Španělsku proti Jižní Americe zbytek světa?

Na startu se mají objevit druhý a třetí muž letošní Tour, tedy Geraint Thomas a Steven Kruijswijk.

Thomas minulý týden dočasně kolo odložil. „Po třech měsících, kdy jsem žil jako mnich, jsem si dopřával pivo, burgry a pizzy,“líčil. Když se pak ve čtvrtek vrátil do tréninku a šlapal volně tři a půl hodiny, hlásil: „Připadal jsem si zničený jako na konci sezony. Je hrozné, jak rychle se objem mého těla dokáže zvětšovat a já se pak cítím hrozně. Potřeboval jsem se zpotit.“

Kruijswijk měl být původně v týmu Jumbo společným lídrem s Primožem Rogličem, třetím z Gira. Jenže Slovince tým včera z nominace na Vueltu nečekaně stáhl.

Otazníky panují též nad výdrží obhájce titulu Simona Yatese. Ten má v nohách Giro (8. místo a zklamání) i Tour (2 vyhrané etapy). Opravdu ustojí tři závody Grand Tour v jediné sezoně? Z jezdců na celkovou klasifikac­i totéž dokázal naposledy Valverde v roce 2016.

„Necháváme zatím vše otevřené,“ prohlásil Matt White, Yatesův šéf v Mitchelton­u-Scott.

Česká stopa na Vueltě může být větší než na Giru i Tour. Zdeněk Štybar myslí v barvách stáje Deceuninck-Quick-Step na triumf v některé z klasikářsk­ých etap, přestože se v nich bude muset podělit o vůdčí pozici v týmu s Philippem Gilbertem.

Jan Hirt se má stát významným pomocníkem Lópeze v dresu Astany. V širší nominaci Quick-Stepu je zatím Petr Vakoč a náhradníke­m u stáje CCC Josef Černý.

Až se 24. srpna peloton postaví na start při týmové časovce v Torrevieji, bude o sestavách jasno. Prozatím u bookmakerů vévodí prognózám na vítěze Thomas před Lópezem a Carapazem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia