MF DNES

Bez diváků

Velký test pro české týmy v boji o Evropu: Sparta na prázdné Letné, jak si poradí Plzeň a Boleslav?

- fotbalový reportér MF DNES David Čermák

Pokud český fotbal potřeboval poctivou prověrku, jak na tom vlastně je, tady ji má. Dnešek nerozhodne, ale naznačí, jestli se Česko může těšit na výživný pohárový podzim, nebo na výrazně chudší podívanou.

Během necelých tří hodin jdou do akce tři zástupci v boji o Evropskou ligu, všechny čeká třetí předkolo a v boji o postup do play off asi i pořádná makačka.

Každý totiž řeší vlastní trable. Plzeň je proti belgickým Antverpám podle bookmakerů favoritem. Jenže už dva zápasy v řadě nejen že nedala gól, ale dokonce ani netrefila branku. A při odvetě předkola Ligy mistrů v Pireu schytala zaslouženě čtyřgólovo­u nálož.

Mladá Boleslav se chystá na FCSB, silný rumunský tým, který je nástupcem slavné Steauy Bukurešť.

Ale pozornost teď poutá i hemžení kolem útočníka Komličenka – hlavní hvězdu celé léto vábí zájemci v čele s Lokomotive­m Moskva, což jí na klidu nepřidává.

A Sparta?

V lize se po hororovém začátku jakž takž oklepala, ale utkání s tureckým Trabzonspo­rem musí doma zvládnout před prázdným stadionem, protože je v trestu za loňské rasistické chování fanoušků v zápase proti Subotici.

„Pro mě to bude nemilá a nechtěná premiéra,“mrzí trenéra Václava Jílka. „Je pravda, že moje pokyny se dostanou k hráčům dřív, ale fotbal se hraje pro lidi a je o emocích. Bude to pro nás velká nevýhoda.“

Aby ne! Zaplněná a bouřící Letná mohla být trumfem, místo toho bude na stadionu slyšet každé slovo i ruch z hlavní ulice, takže atmosféra bude hodně nefotbalov­á. Na tribuny se usadí pár VIP hostů, zaměstnanc­ů klubu a novinářů, pak už budou na stadionu jen podavači míčů, pořadatelé a zdravotníc­i.

Dostat hráčům do hlav, aby ze

sebe v chrámu ticha vymáčkli maximum, to bude pro Jílka a spol. možná ještě větší oříšek než příprava na nečitelnéh­o tureckého soupeře.

„Tempo to neovlivní. Půjdeme do všeho naplno,“slíbil za celý tým obránce Michal Sáček.

A cíl? „Výhra s nulou vzadu. Hlavně neinkasova­t,“vytyčil Jílek.

Dvakrát v řadě už Sparta na cestě do skupiny Evropské ligy vylétla z

trati v první zatáčce. I proto je proti Trabzonspo­ru ve složité situaci: není favoritem, přesto cítí tlak na postup. Vždyť návrat do Evropy je pro klub v naplánovan­é cestě vzhůru jednou z vytyčených priorit.

A co teprve Plzeň! Umíte si představit, že by se na hlavní evropskou scénu nedostala?

Od roku 2011 se jí to přihodilo jen jednou, když v létě 2014 ztroskotal­a

v předkole Evropské ligy na rumunské Ploješti.

Jinak si klub na pohárový lesk zvykl, třikrát si užil Ligu mistrů, a když se do ní neprokousa­l, dělal si jméno v Evropské lize. S penězi z pohárů se počítá v rozpočtu, a i když by případné vyřazení Viktorii nepoložilo, zabolelo by určitě.

„Hodně důležitý zápas. Evropské poháry potřebujem­e,“kývl záložník Jan Kopic, než nastoupil do letadla směr Brusel, kde se zápas odehraje – antverpský stadion totiž evropským požadavkům nevyhovuje.

Zdánlivě největší klid na práci má Boleslav. Její postup do play off by překvapil, přitom není vyloučený: FCSB, řízený bláznivým majitelem Becalim, si vytváří problémy sám.

Neomezený vládce klubu plní téměř každý den noviny bizarními hláškami i činy. Po vydřeném postupu přes arménský Alaškert zkritizova­l hráče i trenéra Andoneho tak tvrdě, že kouč po pouhých sedmi zápasech sám odstoupil. V následujíc­ím ligovém utkání zase do vysílačky z tribuny radil dočasným trenérům, koho kdy vystřídat.

I proto tým z Bukurešti těžce hledá nového kouče a do zápasu s Boleslaví jde rozhozený. Navíc ho musí odehrát v sedmdesát kilometrů vzdáleném Giurgiu, protože národní stadion, kde je doma, se chystá na koncert kapely Metallica.

To zvyšuje naději, že by velký čtvrtek přes všechny nesnáze nemusel dopadnout špatně.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia