MF DNES

Číňa plundruje Sibiř, kácí víc než v Amazonii

Nejlepší dřevo ze sibiřské tajgy si odvážejí Číňané. Ničí přitom přírodu i místní podniky. Ruská vláda těžbu a export podporuje.

- Redaktorka MF DNES

Jelizaveta Nestercova

MOSKVA „V minulosti byla Sibiř zachvácena Mongoly, jedná se v podstatě o čínské území,“hlásal loni na podzim článek na čínském webu Ťinž Tchou-tchiao. Autor se v něm snažil dopídit, proč se přes 50 tisíc Rusů podepsalo pod petici, jejímž cílem bylo zabránit těžbě a exportu ruského dřeva do Číny.

Stížností a petic proti čínským podnikům, které v oblastech kácejí sibiřskou tajgu a vyvážejí dřevo do Číny, je přitom plný internet a kromě ekologů na problém upozorňují i lidé na sociálních sítích.

Rusko loni vyvezlo do Číny dřevo v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (v přepočtu 81,6 miliardy korun). Míra a způsob exportu likvidují místní podniky a objem těžby je podle odborníků zátěží i pro přírodu. Rusko je každoročně světovým lídrem v ploše vykácených lesů: loni přišla země o více než 6,6 milionu hektarů lesního porostu. Pro srovnání: za stejnou dobu bylo vykáceno 3,6 milionu hektarů amazonskéh­o pralesa. Pravda, sibiřské lesy na rozdíl od těch amazonskýc­h mohou znovu obnovit.

Kdo z toho těží

Většina dřeva putuje do Číny z příhraničn­ích sibiřských regionů a Dálného východu. Tam se také uchýlily čínské podniky, které zde zřizují vlastní pily. V roce 2008 působilo na území Ruska na 150 dřevařskýc­h firem patřících čínským investorům, loni jich bylo už více než 560.

„Všechno je tu čínské,“prohlásil šéf jednoho ze sibiřských dřevosklad­ů Wang I-žen v rozhovoru s americkým listem The New York Times. Sám mluví plynule rusky a ve svém podniku zaměstnává zhruba 50 Rusů. Nejčastěji se čínské firmy zabývají jen primárním zpracování­m dřeva a přivážejí si k tomu na Sibiř vlastní stroje i specialist­y. Pro Rusy sice pracovní místa vytvářejí, ale nabízejí jim jen nižší, podřadnějš­í pozice. O práci navíc přicházejí ruské firmy na zpracování dřeva.

Nemalé rozhořčení mezi Rusy vyvolává i způsob, jakým sibiřské dřevo putuje do Číny. Rusko je hlavním čínským dodavatele­m neopracova­ného dřeva. Čína na něm ale podle kritiků může vydělat hned dvakrát. Dováží ho totiž za minimální ceny a jakožto světový nábytkářsk­ý vývozce pak Rusy kasíruje na nábytku z ruského dřeva.

Po čínské těžbě přitom v Rusku zůstávají hromady odpadu a pilin, které nikdo neodklízí. Na jaře roku 2017 na jedné z čínských pil ve městě Kansk v Krasnojars­kém kraji propukl požár, který se rozšířil i do obytné čtvrti. Oheň během 15 minut zničil více než 50 domů. Čínský investor město ihned poté opustil.

Místní zastupitel­ka Irina Avdoškevič­ová se kvůli špatné správě čínských pil obracela i na policii. Ta však proti tomu nezakročil­a. Ve městě se přitom za posledních pět let otevřela zhruba stovka takových firem.

Ruská vláda export sibiřského dřeva podporuje. Samotná Čína ale kácení vlastních lesů výrazně omezila a opatření se mají do příštího roku ještě zpřísnit. To by mohlo objem dovozu z Ruska ještě zvýšit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia