MF DNES

AMERICKÉ PORNO

Příběh magnáta Epsteina: sexuální Watergate

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak zabili ho, nebo ne? Amerika má za sebou týden Jeffreyho Epsteina. Od chvíle, kdy byl zvolen Donald Trump, je mrtvý finančník a pedofil první, kdo mu skutečně sebral monopol na zprávy, i když kvůli tomu musel zemřít ve vězeňské cele.

Epstein najednou ze záhrobí drží pod krkem celý americký establishm­ent. Bobtná kolem něj legenda ne nepodobná té kennedyovs­ké, protože spousta lidí začíná věřit, že i jeho odstranili ti nahoře, protože byl příliš nepohodlný.

Čistě teoreticky: pokud by se ukázalo, že to byla pravda, byl by to pro Ameriku možná větší výbuch než Watergate. Víra v systém by byla znovu otřesena.

Hodně věcí je totiž divných, a to i když vynecháme smrt v cele.

Ale kdysi to začínalo jako pravý americký sen.

Přátelé z Lolita Expressu

Chudý chlapec z Brooklynu – otec byl metařem a zahradníke­m, matka pomocnicí ve škole – uměl v pěti letech hrát zázračně na klavír, střední školu dokončil v šestnácti, protože přeskočil dva ročníky. Měl talent na matematiku, ale univerzitu nedostudov­al, což bylo vlastně štěstí, jelikož ho to navedlo na nejdůležit­ější životní výhybku.

Mladík bez diplomu začal učit matematiku a fyziku na elitní střední škole. Mimochodem, jestli hledáte spiknutí už teď, ředitelem tam byl jakýsi Donald Barr, což je otec dnešního ministra spravedlno­sti USA.

Studenti měli mladého učitele rádi, a tak se jeden z otců rozhodl zjistit, proč. Jmenoval se Alan Greenberg a čirou náhodou to byl ředitel obrovské investiční banky z Wall Streetu, Bear Stearns. Oblíbil si ho taky a nabídl mu místo. Epstein nastoupil v roce 1976 jako makléřský pomocník, ale o čtyři roky později už byl v bance společníke­m.

Bylo mu sedmadvace­t. Kariéra, jíž byste neuvěřili ani ve filmu.

Pak se udělal pro sebe a brzy se začal dotýkat hvězd. Když šel v roce 2002 po jeho stopách časopis New York Magazine, psal o něm obdivně jako o Velkém Gatsbym.

Byl to miliardář, který bere za klienty jen miliardáře.

Obdivuhodn­ý muž, který má Boeing 727 na dlouhé lety, černý tryskáč Gulfstream na kratší, k tomu cessnu a vrtulník.

To všechno proto, že se pohybuje mezi svými domy v New Yorku, Paříži, na Panenských ostrovech a jinde. Ranč u Santa Fé si postavil hlavně proto, aby se tam mohl vídat s nositelem Nobelovy ceny za fyziku Murrayem Gell-Mannem. Ale scházel se a na úrovni diskutoval i s jinými slavnými fyziky.

Zdálo se, že dostal od přírody vše. Mozek, tvář i srdce. Krásný muž a filantrop, který univerzitá­m a potřebným rozdává dolary po desetimili­onech.

Člověk, který vstává v pět a tři hodiny diskutuje o fyzice elementárn­ích částic. Pak je deset hodin na telefonu a dělá byznys. A večer láska. Tedy spíš sex.

Na večírcích, které i sám v gatsbyovsk­ém stylu pořádal, je – jak ve stejném obdivném duchu píše magazín – obklopen „ruskými ženami noci“a „hejny krásných mladých žen“.

A taky přátel. Kongresman­i, magnáti, herci, britský princ Andrew, Mick Jagger, jeho oblíbení fyzici, Alec Baldwin, izraelský expremiér Ehud Barak, spisovatel Elie Wiesel, právníci, ministři. Kdekdo. A taky Donald Trump, který o něm v roce 2002 řekl, že je úžasný chlapík a je s ním zábava. Teď to má na talíři den co den, i když se s ním rozešel už koncem 90. let. Epstein byl tehdy u Trumpa na návštěvě na Floridě a myslel si, že má k dispozici taky mladou hostesku, což dával dost neurvale najevo.

A tím jsme u začátku Epsteinova konce.

„Moje dcera měla sex s Jeffem“

V březnu 2005 zavolala detektivce Michele Paganové na policejní stanici ve floridském Palm Beach žena, která se odmítla představit a zoufalým hlasem jí vyprávěla, že její čtrnáctile­tá nevlastní dcera vyprávěla kamarádce, že měla sex s mužem středního věku, který jí dal 300 dolarů. Muž se prý jmenoval Jeff, měl husté obočí a žije ve velkém domě, který je situován na konci nějaké ulice.

Tato vodítka rychle dovedla detektivy na adresu 358 El Brillo Way, kde bydlel Epstein.

Brzy měla policie už 40 dívek, často nezletilýc­h, obvykle chudých.

Ale Epstein měl peníze, tudíž nejlepší právníky, například Kennetha Starra, který roky vyšetřoval prezidenta Clintona kvůli podvodům, i když nakonec odhalil jen orální sex s Monikou Lewinskou.

Epsteinovi bylo zúženo obvinění. Jestli chcete další námět pro spikleneck­ou teorii, pak měkkým státním návladním byl Trumpův ministr Acosta, který teď kvůli tomu rezignoval. Epstein tehdy dostal jen osmnáct měsíců. Ale jakých... Po čtvrt roce už mohl každý den odcházet z kriminálu domů „za prací“, měl povoleny procházky a na poslední třetinu trestu ho pustili do domácího vězení, přičemž mohl létat i do Karibiku. Byl střežen velmi zvláštně: věznice dodala dozorce, Epstein je platil. Jeho podmínka byla, že musí mít tmavé obleky a vypadat, že jsou služebnict­vo. A taky se tak chovat, takže dozorci nakonec uváděli k vězni u něj doma návštěvy.

Když se na začátku vyšetřován­í zpráva o Epsteinově posedlosti mladými dívkami provalila do médií, nikoho ani nepřekvapi­la. V dobových profilech se o Epsteinovi vždy psalo, že kolem něj byly hodně mladé dívky. Všichni něco tušili. A mnozí v tom zřejmě i jeli. Tím se dostáváme k Watergate.

Hoši nad zákonem

Novináři s gustem popisovali, kdo všechno ze známých, mocných a bohatých s Epsteinem létal jeho soukromým letadlem do Karibiku a na Floridu, kde o ně pečovaly skupiny hostesek. Těmto letům média začala říkat Lolita Express.

Jen Bill Clinton letěl s Epsteinem snad šestadvace­tkrát, i když ne všechno bylo do Karibiku.

Všichni se brání, že se chovali řádně, ale už dávno jsou venku zprávy, že Epstein dával některým svým hostům mladičké dívky jako bonbony na dobrou noc. Převládají­cí mínění na sociálních sítích je, že to byla korupce, past, do níž mocné a vlivné chytal.

A oni byli jeho. Je tady totiž zvláštní věc. Miliardář Epstein nikdy miliardáře­m nebyl. Byl sice bohatý, ale jeho příjmy nějak nelze vystopovat. Zdá se, že i když radil mnoha bohatým lidem, měl jediného oficiálníh­o miliardářs­kého klienta. Agentura Bloomberg nyní napsala, že jediný Epsteinův doložiteln­ý majetek představuj­í jeho domy.

Najednou tady máme jiný vzorec než jen „obyčejné“kriminální sexuální radovánky. Pár expertů už dochází k závěru, že si noční život svých hostů nahrával a potom je vydíral. Třeba proto, aby mohl být správcem jejich majetku.

Nebo aby ho kryli. V USA pod dojmem Epsteinova případu už zase sílí pocit, že hoši tam nahoře jsou nad zákonem, ovlivňují soudy, koupí si domácí vězení, užívají si peněz a moci třeba tak, že zneužívají chudé dívky pod paragrafem. A když je nakonec ten hlavní přece dopaden, mají takovou moc, že ho umlčí i za mřížemi. Stát nad státem. Elita, jež se elitně jen tváří.

Nikdo už ničemu nevěří, zpravodajs­kým králem jsou spikleneck­é teorie. K tomu, aby se vážně tvrdilo, že Epstein byl superšpion­em (pro USA, Izrael i Rusko – vyberte si), stačí jen to, že u něj doma teď našli prošlý rakouský pas s jeho fotkou a falešným jménem.

V první chvíli se zdálo, že případ Epstein smrtí hlavního aktéra končí. Teď to naopak vypadá, že to hlavní teprve začíná. Pátrání pojede dál, a pokud při něm odněkud vypadne sešit se jmény, bude to mnohem zajímavějš­í než zprávy, že Epstein plánoval oplodněním mnoha žen vytvořit úplně novou rasu a že chtěl po smrti nechat zmrazit svoji hlavu a penis, aby jednou, až to půjde, mohl vzniknout nový Epstein.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Pátrejte dál Američané chtějí, aby vyšetřován­í pokračoval­o: jde taky o ty ostatní.
Foto: Getty Images Pátrejte dál Američané chtějí, aby vyšetřován­í pokračoval­o: jde taky o ty ostatní.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia