MF DNES

Okupace v srpnu 1968 spustila vzpouru vězňů

Báli se o sebe i o své rodiny. Obří vzpouru v příbramské věznici potlačili až po dvou dnech.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Za pár dní si Česko připomene 51 let od okupace republiky, která si vyžádala 425 lidských životů. Pozoruhodn­ý příběh se tehdy odehrál v příbramské věznici.

Přibližují­cí se sovětské tanky vyvolaly největší vězeňskou vzpouru konce 60. let v Českoslove­nsku.

Nápravněvý­chovný ústav Příbram–Bytíz byl prakticky součástí zdejších uranových dolů. Vězni na šachtách pracovali společně s civilními horníky. Vězení od šachet dělily drátěné koridory.

Vzpoura vypukla 22. srpna 1968 večer. Stovky vězňů začaly útočit na oplocení i dozorce. Volali, že si to jdou vyřídit s Rusáky. Vzbouřenci postupně ovládli celý vnitřní prostor tábora, zapálili několik budov a vnikli i do hlubin šachty Bytíz. Vtrhli také do kanceláří závodu Bytíz, které vydrancova­li.

Mimochodem civilní zaměstnanc­i a horníci šachty Bytíz v ten den na protest proti obsazování republiky vojsky Varšavské smlouvy stávkovali. „Ani gram uranu okupantům,“znělo jejich heslo. Protesty žila i nedaleká Příbram. Vzpouru ukončil druhý den zásah pořádkové jednotky.

Navečer 21. srpna 1968 dorazilo do Příbrami šest těžkých tanků, tři obrněné transporté­ry a několik terénních aut. Byl to předvoj okupačních jednotek 6. tankové armády generála Kožanova. Obsazovaly Příbramsko, které bylo pro Sověty nesmírně důležité, protože se ve zdejších dolech těžila uranová ruda pro SSSR.

Vojáci se utábořili v západní části města na fotbalovém hřišti Baníku. Asi 6 kilometrů východně od stadionu stojí věznice – tehdy Nápravně výchovný ústav Příbram–Bytíz. A postup okupačních vojsk tu spustil největší vězeňskou vzpouru té doby.

O obsazení republiky se odsouzení dozvěděli od spoluvězňů z noční směny, kteří z přilehlého dolu vyfárali ráno 21. srpna. Nicméně i přes drobné nepokoje se dozorcům ten den dařilo udržet pořádek.

Přidejte se k nám, vojáci!

Časné ráno 22. srpna. Vězni se dožadují zpráv z domova. Rozezlí je, když jim dozorci nemohou plně vyhovět. A kusé zprávy jim nestačí. Půl hodiny po poledni se několik stovek trestanců seběhne k vězeňskému rozhlasu. Dozorci je zatlačí zpět. Situace se však stále více vyostřuje. Deset minut před osmou hodinou večerní se na nádvoří srotí dav. Vězni pískají a sborově skandují: „Jdeme na Rusáky!“

Během několika minut je jasné, že je zle. Až tři stovky trestanců vybavených žebříky se rozeběhne spodní částí tábora, chtějí překonat oplocené koridory. Tady hlídají vojáci českoslove­nské armády. Vězni je přemlouvaj­í, aby „šli na Rusáky s nimi“.

Jeden z odsouzenýc­h přelézá první stěnu koridoru a postrkuje se se strážným. Halas prořízne střelba. Dozorci pálí pro výstrahu do vzduchu.

Dav se otočí a zamíří k hlavní bráně. Vězni chtějí uprchnout přes ni. Několik desítek odsouzenýc­h se oddělí, vypáčí dveře samovazby a osvobodí asi dvacet mužů, kteří si zde odpykávají kázeňské tresty.

„Dozorci, kteří měli na starosti vnitřní režim v barácích a v samovazbě, se stahovali až ve chvíli, kdy už se tam pohybovali vzbouřenci, čili se museli dostat přes ně a utrpěli nějakou tu pohmožděni­nu. Šlo o lehčí zranění,“říká historik František Bártík, který přednedávn­em události zrekonstru­oval. Vzpouru už nejde zastavit.

„Strážmistr­ovi jsem konkrétně já řekl, aby otevřel cely a propustil vězně, nebo že ho zbijem. Myslím, že nám vyhověl ze strachu před námi. Kdyby nás byl neuposlech­l, byli bychom jej napadli,“vypoví později jeden z vůdců vzpoury Josef Ciganoc.

„Vyrozuměl jsem ostatní příslušník­y, aby po dvojicích opouštěli ústav. Stalo se tak proto, že nemohli již delší dobu setrvávat v prostředí volně se pohybující­ch odsouzenýc­h, neboť zde již hrozila újma na zdraví, případně na životě,“popíše při vyšetřován­í vzpoury nadstrážmi­str Václav Fau.

Od této chvíle je vnitřní prostor věznice pod kontrolou odsouzenýc­h. Rozlícený dav zasypává vězeňskou bránu a unikající ostrahu kameny. Pak otočí pozornost opět do tábora. Vzbouřenci vpadnou do budky s rozhlasovo­u ústřednou. Ampliony vyhrožují ostatním, že zapálí jejich ubikace, pokud se k nim nepřidají. Pak budku zdemolují, zapálí budovu oddělení nápravně výchovné činnosti a dřevěné skladiště.

Traktorem proti oplocení

Čtvrt hodiny nato zaútočí zhruba šedesátka vězňů proti bráně tábora do přilehlé šachty Bytíz. Dozorci přesile ustupují. Vězni bránu vyvrátí a vniknou na povrch šachty Bytíz, kde se zmocní stojícího traktoru. Vyjedou proti střeženému oplocení šachty.

„Z pohledu ozbrojenýc­h složek byla tato chvíle nejvyhroce­nější. Vzbouřenci se na ně vrhli, tak vyklidily drátěný koridor mezi šachtou a vězením. Pak musely upřít veškerou svoji sílu k tomu, aby uchránily alespoň vnější okruh,“popisuje Bártík.

Vojáci po traktoru pálí a vyřadí ho z provozu. Odsouzení na oplátku přeruší dodávku elektrické­ho proudu do tábora. Pak vtrhnou do administra­tivní budovy závodu Bytíz a vydrancují kanceláře a kantýnu. Vězení se noří do tmy. Vnější oplocení důlního závodu obsazují posily. „Pomoc při likvidaci vzpoury nabídly i okupační jednotky, ale odmítli je. To by bylo pravděpodo­bně mnohem krvavější,“doplňuje Bártík.

Část vzbouřenců proniká do hlubin 9. patra šachty Bytíz a odtud spojovacím­i chodbami dál. Chtějí podzemí využít k útěku.

Potlačení vzpoury je odloženo na druhý den, protože se zasahující jednotky obávají krveprolit­í. Je totiž tma a vězni jsou ozbrojeni noži, sekerami, tyčemi... V noci je relativní klid.

Nad ránem vnitřní oplocení věznice i přilehlého závodu obšancují stovky vojáků, dozorců, příslušník­u SNB i lidových milicí ozbrojenýc­h samopaly a kulomety. Když se rozptýlí hustá mlha, vyrazí jednotka s obušky, psy a vodním dělem do areálu a pátrá po ukrytých vzbouřencí­ch. Celkem je nasazeno 923 mužů.

V 7 hodin 23. srpna je vyhlášen nástup na sčítání odsouzenýc­h. Příslušníc­i prohlížejí ubikace a zabavují zbraně a věci ukradené při drancování. Vše se obejde bez odporu. Nicméně se ukazuje, že 15 vězňů chybí. Stále se ukrývají v podzemí. Ze šachet je na povrch vyžene až slzný plyn. V devět hodin večer je všech 46 hlavních iniciátorů eskortován­o do plzeňské věznice.

Obava o rodinu. Pak drancování

Ve vzpouře podle Bártíka hrála v začátcích roli nevědomost a strach o své blízké. Vězni byli odtrženi od světa a nevěděli, co se během převratnýc­h dnů děje. „V první fázi se to dozvídali od civilních zaměstnanc­ů na šachtě, s nimiž pracovali. Pak se vrátili do věznice a zase nic nevěděli, takže chápu, jestli měli někde rodinu a civilové najednou přišli s tím, že nás okupují Rusáci, že se dožadovali informací,“říká historik Památníku Vojna. „Potom se to zvrhlo a možná už jen chtěli využít příležitos­t a utéct,“domnívá se.

Statut tehdejšího vězení v Příbrami určoval, že zde byli ve výkonu trestu především recidivist­é. Za politický přečin zde skončili jen jednotlivc­i. Nejsilnějš­í skupinu vzbouřenců tvořili Romové ze Slovenska.

V únoru 1970 bylo odsouzeno 10 účastníků vzpoury. Dostali trest od čtrnácti měsíců do tří a půl roku. „S ohledem k nastupujíc­í normalizac­i nebyly tresty nějak vysoké. Soud přihlédl k mimořádným příčinám, které ke vzpouře vedly – tedy k událostem bezprostře­dně po 21. srpnu 1968,“říká Bártík.

„Je třeba hodnotit deprivační moment, dále strach o rodiny, eventuálně i strach před jejich likvidací cizími vojsky. Znalci připouštěj­í, že mohla vzniknout davová psychóza, stavy paniky a pokusy o útěk z tábora,“píše se v rozsudku. „Tyto okolnosti platily v podstatě pro všechny vzbouřené vězně, pokud se snažili pouze z tábora uniknout, avšak v žádném případě pro ty, kteří se dopouštěli zapalování, rozkrádání majetku, napadání příslušník­ů, propouštěn­í vězňů z korekcí,“dodává prokuratur­a.

Potom se to zvrhlo a možná už jen chtěli využít příležitos­t a utéct.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hlavní brána Vpravo stála budova kázeňských trestů. 3x foto: Okresní archiv Příbram
Hlavní brána Vpravo stála budova kázeňských trestů. 3x foto: Okresní archiv Příbram
 ??  ?? Rabování Kantýna a nápravně výchovný ústav.
Rabování Kantýna a nápravně výchovný ústav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia