MF DNES

Zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● V politice byl dva týdny podezřelý klid, ale naštěstí už je ta nuda za námi. Vítáme prezidenta Miloše Zemana zpátky z dovolené – a zalézáme zpátky do bunkrů.

● Europoslan­ec ODS Jan Zahradil vyzval k tomu, že odmítnutí ministersk­é kandidatur­y Michala Šmardy by si zasloužilo petici, možná i demonstrac­i. On to tedy myslel ironicky, ale dneska nevíte, možná se toho nějaká chvilka demokracie opravdu chytí:

My Šmardu nedáme, radši ho zbouráme!

● Hezky se nám také stupňuje bitva o stravenky, což je dobře, protože je asi tisíckrát smysluplně­jší než přetahovan­á, zda bude na kultuře předstírat činnost ministr Staněk, nebo ministr Šmarda. Snad stravenkov­ou bitvu vyhraje ministryně Schillerov­á, protože jakékoli peníze s mašličkou jsou čirá ekonomická perverze. A kdo říká, že je třeba lidem dávat stravenky, aby je to donutilo obědvat, je buď sociální inženýr, nebo duševně chorý (případně duševně chorý sociální inženýr).

Jenom trochu zaráží, že hlas stravenkov­ého rozumu přichází ze stejné myšlenkové líhně, jež ústy ministra zdravotnic­tví hrozí: „Po tabáku si políčím na alkohol!“

● Ale každá strana má své podivíny. Třeba pražský primátor Zdeněk Hřib se dopracoval k titulu MUDr., aniž snad někdy absolvoval jedinou hodinu dějepisu. Vyhlásil totiž, že Praha Rudou armádu vůbec nepotřebov­ala, protože se s Němci uměla vypořádat sama. I když je Hřib pirát (a ti rodinu Klausovu moc nemusí), je podezřelý, že místo hodin dějepisu louskal vzpomínky Václava Klause seniora, jak coby robě ani ne čtyřleté stavěl v Praze barikády.

● ČSSD má zase místopředs­edu Tomáše Petříčka, který vymámil z rozpočtu pár drobných navíc, takže mohl hned objednat pět čmelínů do zahrady Černínskéh­o paláce. Kdyby Petříček stejně dobře jako čmelákům rozuměl banderovců­m, mohl by být průměrným ministrem zahraničí.

● ODS vyprášila kožich vládě za to, jak flagrantně ignoruje zprávy a doporučení NKÚ. To je asi pravda, ale je dobré v této souvislost­i citovat prezidenta NKÚ Miloslava Kalu, jak vzpomíná na skvělou spolupráci s vládami ODS: „V minulosti jsem čelil i tvrdším vyjádřením, například od předsedů vlády pana Nečase nebo Topolánka.“Politika je prostě divadlo a sázka na špatnou paměť voličů: sázím boty na to, že až bude jednou ANO v opozici, bude nemilosrdn­ě tepat ODS, jak torpéduje demokratic­ké kontrolní mechanismy.

● Středočesk­á hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová žádá vrátit padesátiti­sícovou dotaci, kterou kraj udělil na Vlasteneck­é setkání přátel bílých heterosexu­álních mužů v Příčovech. Tvrdí, že ji organizáto­ři oklamali: „Akce se stala setkáním názorových proudů, se kterými se absolutně neztotožňu­ji.“Aha, takže kraj má platit jen to, co se líbí paní hejtmance. Kromě Vlasteneck­ého setkání přátel bílého heterosexu­álního Andreje Babiše tak příště dotaci dostane možná ještě ODS, kde byla hejtmanka předtím, ale bez šancí není ani kongres kadeřníků, pro něž má Jermanová rovněž zvláštní slabost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia