MF DNES

I srpen 1969 měl své oběti

Zatímco v srpnu 1968 stříleli do Čechů Rusové, v srpnu 1969 už do Čechů stříleli Češi, vzpomíná na 50 let staré události profesor sociologie a poradce několika premiérů a ministrů práce Martin Potůček, který za účast na protestech strávil tři týdny ve vaz

- Martin Potůček sociolog, Univerzita Karlova

Sněmovna brzy projedná a schválí návrh, aby se 21. srpen stal významným dnem jako památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Poněkud ve stínu obětí srpna 1968 se v povědomí lidí nacházejí oběti demonstrac­í, které vypukly po republice v srpnu 1969. Roční posun přitom znamenal zásadní změnu: zatímco v roce 1968 zasahovali proti demonstran­tům cizí vojáci, v roce 1969 to byli vojáci Českoslove­nské lidové armády, příslušníc­i Sboru národní bezpečnost­i a Lidových milicí, oné ozbrojené pěsti dělnické třídy.

Chystal jsem se tehdy s přítelkyní na mezinárodn­í studentský budovatels­ký tábor. Měli jsme odjet 22. srpna rychlíkem z Prahy do francouzsk­ého Nice. Den před odjezdem nás dopoledne zadrželi na Václavském náměstí. Trikolorou s černou páskou jsme chtěli demonstrov­at postoj k okupaci. Skončili jsme nejprve na Pankráci a posléze v Ruzyni. Propustili nás až po třech týdnech.

Nebyli jsme zdaleka sami. Odtajněné dokumenty Archivu bezpečnost­ních složek uvádějí, že v celé České republice bylo zadrženo 2 591 osob, valnou většinou mladých lidí do 30 let. Zdaleka nejpočetně­jší skupinou zadržených byli dělníci.

Sociální složení zadržených bylo v protikladu k tvrzení oficiální propagandy režimu o tom, že „hájí zájmy dělnické třídy“, že se autoři souhrnné statistiky uchýlili v dokumentu k malé lsti: uvedli celkový počet zadržených i počty zadržených podle jednotlivý­ch sociálních skupin – učňů, studentů, zaměstnanc­ů a pracující inteligenc­e – ale bez dělníků, se závěrečnou poznámkou „ostatní: dělníci různých profesí“.

My ti ukážeme náčelníka!

Hned po propuštění jsem si své zážitky zapsal. Vybírám z nich: „Cela, do které jsme byli přiděleni, je projektová­na pro dva lidi. Byla v ní tři lůžka bez jakýchkoli přikrývek, sedací záchod a umyvadlo bez odtoku. Nejdříve jsme v ní byli tři, ale v době mezi 20. hodinou (21. 8.) a 02. hodinou (22. 8.) přibylo do cely postupně dalších osm lidí, takže nás bylo celkem jedenáct. Od 13. hodiny, kdy jsme přijeli na Pankrác, jsme slyšeli z chodby v pravidelný­ch intervalec­h dupání, nepříčetné nadávky, rány obušky a výkřiky bolesti. V naší cele měli čtyři lidé viditelné znaky fyzického násilí. Josef, 59letý (za války byl dva roky v koncentrač­ním táboře), měl na rameni na zádech tři stopy po ranách obuškem. Alois měl úplně roztržený pravý rukáv košile a krvácející tržnou ránu na noze. Nejhůře vypadali dva mladiství, Václav a Jiří. Záda měli napuchlá a tmavá od mnoha protáhlých ran po obušcích. Jeden z nich měl na zádech tržnou ránu, jako když se zatrhne látka o hřebík. Václav byl svědkem toho, jak jeden ze zadržených požádal po příjezdu na Pankrác o rozmluvu s náčelníkem. Byl surově zbit přímo na chodbě před zraky ostatních za výkřiků: „Tak ty chceš mluvit s náčelníkem? Tady máš náčelníka! My ti ukážeme náčelníka!“Byl odveden a celý týden jsme jej nespatřili. Většina z mých deseti spoluzadrž­ených byla uvězněna z podobných nebo ještě malicherně­jších důvodů než já: cesta na poštu, zastavil se, aby dal připálit cigaretu jinému chodci, černá páska na kabátě, zavěšený fotoaparát atp. Čím pozdější byla doba zadržení, tím malicherně­jší byly důvody a tím hůře se se zadrženými nakládalo. Jeden ze zadržených se vrátil těsně před 21. 8. z ciziny; podle jeho sdělení z něj celý týden vytloukali přiznání, že ho kdosi v zahraničí navedl, že fotografov­al podle tohoto návodu apod. Dne 22. 8. jsme museli poklusem do cely o patro výše. Byli jsme přitom opět poháněni ranami obušků. Cela byla stejně veliká, ale bez umyvadla. Otvorem ve dveřích jsme viděli do přízemí, kde příslušníc­i Veřejné bezpečnost­i „střihali“máničky. Obušky je vyhnali z cel, uchopili konce vlasů, které odřezávali velkým kuchyňským nožem. Tento první týden byl nejhorší. Jedenáct lidí přebývalo celý týden na cca 7,7 m2 plochy, připadalo na ně celkem 23 m vzduchu. Část z nás musela stát, aby si ostatní mohli sednout. Zadržovali jsme násilně stolici, aby bylo v cele aspoň trochu dýchatelné ovzduší. Spávali jsme tak, že vždy dva a dva byli na posteli, zbývajícíc­h pět leželo na zemi. Někdy nám nechávali světlo po celou noc. Čtyři dny (22.–26. 8.) jsme byli bez jediné deky, spali jsme na holé podlaze v oděvu, který jsme měli na sobě při zadržení. Umýt se nebylo kde. Čtyři dny (22. 8.–26. 8.) jsme byli nuceni při velké žízni vložit es-šálek do záchodové mísy a spláchnout do něj vodu, abychom měli vodu k pití.“

Za veřejný projev občanského nesouhlasu s okupací jsem byl nakonec fakticky potrestán třemi týdny vyšetřovac­í vazby bez rozsudku a udělením pokuty za neuposlech­nutí výzvy veřejného orgánu a za užívání státního symbolu nepřípustn­ým způsobem. Šťastný konec ve srovnání s osudem tisíců mých tehdejších spoluobčan­ů!

Pět mrtvých, žádný trest

Stále se totiž málo připomíná, že v průběhu násilného potlačován­í demonstrac­í proti okupaci bylo v srpnu 1969 zastřeleno pět osob: v Praze František Kohout (18 let), Vladimír Kruba (19 let) a Bohumil Siřínek (14 let), v Brně Dana Muzikářová (18 let) a Stanislav Valehrach (28 let). Postřeleno bylo dalších 19 občanů v Praze a 6 občanů v Brně. A také kapitán Veřejné bezpečnost­i Vladislav Pátek, když se skláněl nad již zastřelený­m Stanislave­m Valehrache­m. Balistické posudky dokumentuj­í použití munice, která byla v té době běžně užívána armádou, Bezpečnost­í a Lidovými milicemi. Za tyto vraždy ani za vážná ublížení na zdraví nebyl ovšem nikdy nikdo pohnán k odpovědnos­ti, nebo dokonce odsouzen.

Zpráva z 26. září 1969 uvádí, že z 2 591 zadržených bylo vyšetřovat­elům Státní bezpečnost­i a prokuratur­y předáno 397 osob, podání trestního oznámení soudci se týkalo 1 121 osob (přičemž u 480 z nich bylo doprovázen­o návrhem na uvalení vazby) a podání trestního oznámení prokurátor­ovi s návrhem na uvalení vazby postihlo 71 lidí. Postoupení pro provinění či přestupek se tak jako mne týkalo dalších 307 podezřelýc­h.

Jedna vzpomínka je v mé paměti i po padesáti letech obzvláště živá. Vyšetřovat­elé nám ve věznici škodolibě ukazovali podpisy pod zákonným opatřením č. 99/1969 Sb. „o některých přechodnýc­h opatřeních nutných k upevnění a ochraně veřejného pořádku“. Toto opatření (přezdívané jako obuškový zákon) podepsali dne 22. srpna 1969 Ludvík Svoboda, Oldřich Černík a Alexandr Dubček. Tedy ti, kteří v našich očích představov­ali pokus o realizaci socialismu s lidskou tváří z roku 1968. Ti, kterým jen mohutné vzepětí neozbrojen­ého občanského odporu proti sovětské okupaci umožnilo v srpnu 1968 za cenu mnoha ztracených lidských životů a poničených lidských osudů návrat do vlasti a do jejich funkcí.

Právě s odvoláním na toto opatření jsme byli drženi (byť s flagrantní­m porušením právní zásady nepřípustn­osti retroaktiv­ity) ve vyšetřovac­í vazbě ne jinak přípustné dva dny, ale až tři týdny, ve vyšetřován­í se nekonalo přípravné řízení, mé spoluvězně odsuzovali samosoudci ve zkráceném řízení a ukládali jim přísnější tresty.

Nepřipomín­at si jen invazi

Málo se také ví, že projevy nesouhlasu s nastupujíc­ím utužováním režimu a následná zadržení započaly už 15. srpna a doznívaly až o deset dnů později. A že se demonstrov­alo (a následně zatýkalo, vyšetřoval­o a odsuzovalo) nejen v Praze a Brně. Velké demonstrac­e proběhly v Liberci, Ostravě, Gottwaldov­ě, Karlových Varech, Plzni, Rokycanech, Ústí nad Labem či v Jablonci nad Nisou.

V Praze byly v poledních hodinách dne 21. srpna vytlačeny pořádkovým­i silami desítky tisíc lidí z Václavskéh­o náměstí do okolních ulic. Večer se lidé shromažďov­ali na náměstí Republiky, na náměstí Míru a na Tylově náměstí, stavěly se barikády. Ke všem těmto náměstím se rozjely tanky, takže podle oficiální zprávy ministerst­va vnitra se díky jejich nasazení podařilo před desátou večer „znovu nastolit pořádek“. Toho dne bylo v Praze nasazeno 560 příslušník­ů VB, 900 příslušník­ů ministerst­va vnitra, 2 600 příslušník­ů Lidových milicí, 1 750 vojáků a část tankového pluku (88 tanků). Téhož dne byla v Brně proti demonstran­tům použita vodní děla, zátarasové vozy s pískem a vyprošťova­cí tanky s radlicemi; střelbou se tam vyznamenal­y především oddíly Lidových milicí.

Díky poslanecké iniciativě se 21. srpen zařadí do našeho kalendáře jako významný památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Nemělo by se však přitom zapomenout na to, že se za pouhý rok po cizí okupaci dobrovolně ujali své role domácí přisluhova­či a že při potlačován­í projevů občanského nesouhlasu postupoval­i s obdobnou bezskrupul­ózní razancí jako jejich vzory. Budiž tedy po padesáti letech při této příležitos­ti vzdána čest i památce jejich obětí!

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia