MF DNES

V břiše velryby je příjemně, jen trochu těsno

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kalné výpusti, zarezlé vany, nefunkční kohouty, stovky metrů potrubí. Hrát divadlo v opuštěném industriál­ním prostoru mívá pro tvůrce velkou výhodu v tom, že atmosféra kusu se buduje víceméně mimochodem. Divadlo Continuo letos své každoroční letní hraní takto zasadilo do budovy bývalé vodárny v jihočeském Písku.

Vedle fascinujíc­ího areálu protkaného systémem navzájem propojenýc­h místnůstek i nečekaně dramatický­ch prostor dodává kusu na síle i fakt, že jen pár metrů nad vodárnou se rozpadá rodinná vila Dagmar Šimkové. Právě o této nezdolné ženě, která strávila čtrnáct let v komunistic­kém kriminále, novinka V břiše velryby v režii Pavla Štourače vypráví.

Nebylo by to ale Continuo, kdyby divák jen polopatě sledoval osudy Šimkové. Tvůrci do novinky zakomponov­ali i mýty vázané na zrození hrdiny či ty obsahující motiv vyprahlé krajiny. V tradičně silných choreograf­iích se tak před diváky pomalu procházejí­cími vodárnou odvíjí mozaika výjevů. Téměř nikde nepadne ani slovo, za tanečníky a performery tady hovoří skřípot nefunkčníc­h ventilů či rány na potrubí. Postavy rytmicky opakují svou činnost, jejich pinožení připomíná jakýsi archaický rituál snažící se přivolat chybějící vodu. Sám Štourač před premiérou přiznal, že právě absence vody v prostorách pro ni určených jeho tým fascinoval­a.

První část večera bohužel negativně ovlivňuje fakt, že se v těsných chodbách určených pro pár pracovníků tlačí desítky diváků. Naštěstí když už toho postrkován­í začíná být tak akorát, přichází druhá, statická část večera, kdy všichni sedí v improvizov­aném hledišti a sledují pohybové divadlo před sebou. Právě zde lze nejlépe vytušit Šimkové osud – žena tančí sama, je u výslechu, propadá se do osidel režimu... Taneční kreace skvěle doplňuje živá hudba v podání skladatele Hannese Gigera a třeba i výrazný motiv rybích hlav.

Na závěr katarze

Nejvýpravn­ější momenty nabídne až třetí část, situovaná do dvou fascinujíc­ích místností. V první se divák dočká zneklidňuj­ících scén, v druhé pak katarze a očisty. I zde však novinka naráží na kapacitní limity.

Continuo umí kompaktněj­ší představen­í, než je aktuální V břiše velryby. Novinka ale fascinuje odvahou hledat i po dvaadvacet­i letech stále něco nového a ochotou neustrnout. V tom je soubor okolo Pavla Štourače jedinečný.

V břiše velryby Divadlo Continuo

75%

 ?? Foto: Michal Hančovský ?? Vodárna Její prostor hraje v produkci důležitou roli.
Foto: Michal Hančovský Vodárna Její prostor hraje v produkci důležitou roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia