MF DNES

Král v labyrintu svých hradů

Vytoužený dědic velkého císaře, rozporupln­ý král, propadajíc­í melancholi­i i výbuchům hněvu. Tím byl Václav IV., vladař, hledající útočiště na svých hradech před neklidným světem.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

ŽEBRÁK Praha před 600 lety vřela, skon Václava IV. 16. srpna 1419 otevřel stavidla husitské revoluci. Komplikova­nou osobnost vladaře a jeho sídel představuj­e historik a kastelolog František Záruba.

Nakolik hrady a městské rezidence charakteri­zovaly osobnost Václava IV.?

Václav IV. byl bezpochyby velmi zajímavým panovníkem, který žil a vládl v obtížné době poznamenan­é papežským schizmatem, celospoleč­enskou krizí a ekonomicko­u stagnací. Velké problémy zažívalo i francouzsk­é království. Karel VI. byl duševně chorý, vnitřní krizí procházela Anglie, kde byl roku 1398 sesazen Richard II., který zemřel ve vězení. Problémy, které Václav IV. musel řešit, byly nad jeho síly a značně jej vyčerpával­y.

Kde vladař vyhledával útočiště? Měnil se jeho vztah k jednotlivý­m sídlům?

Únik mu poskytl především křivokláts­ký lovecký hvozd. Zde si zpočátku oblíbil hrady Křivoklát a Žebrák, který nechal výrazně přestavět. Žebrák se výhodně nacházel na okraji loveckého hvozdu, na dohled od významné zemské stezky z Prahy do Plzně a Norimberku, po které přicházela poselstva a nemusela Václava pracně hledat uvnitř loveckého hvozdu. S menším časovým odstupem nechal Václav IV. na kopci nad Žebrákem vystavět monumentál­ní Točník. Zajímavé je, že jeho nejstarší jádro představuj­e menší lovecký hrádek, nejspíš vystavěný již v 80. letech 14. století. Poprvé je zde Václav doložen roku 1398, dokončovac­í práce se protáhly do doby krátce po roce 1400.

Znamenal únik z města ochlazení vztahu k Praze a Hradu?

Ne. Václav IV. nechal přestavět Starý královský palác na Pražském hradě, také si nechal vystavět nový městský palác zvaný Králův dvůr na Starém Městě, na jehož místě dnes stojí Obecní dům. Později zde sídlil i Ladislav Pohrobek, Jiří z Poděbrad a Vladislav Jagellonsk­ý.

Vlastnil v metropoli i jiné objekty?

Další sídlo, Hrádek na Zderaze, měl na Novém Městě. Šlo o luxusní rezidenci, která se blížila hradu. Hrádek stál na dnes zaniklé Břežské skále před kostelem sv. Václava v Resslově ulici. Obklopoval­a jej rozsáhlá zahrada. Z oken se nepochybně nabízel úchvatný výhled na Vltavu. Václavovi patřily na Starém Městě i další domy či dvorce, ale o jejich podobě a účelu toho moc nevíme.

Odrážely stavební aktivity a královy pobyty na hradech i aktuální politickou situaci v zemi?

Na sklonku života si Václav IV. nechal postavit Nový hrad u Kunratic asi 11 km od bran Vyšehradu. V Praze tou dobou vládla bouřlivá atmosféra, křivokláts­ké lesy byly příliš vzdáleny a neumožňova­ly pohotovou reakci panovníka na případné nepokoje. V Kunraticíc­h ho zastihla zpráva o defenestra­ci radních na Novém Městě a také tam zemřel. Král a jeho hrady

Lišily se Václavovy hrady od staveb z časů jeho otce Karla IV.?

Nejzásadně­jší rozdíl v jejich stavební produkci je, že Karel stavěl spíše státně reprezenta­tivní hrady ve svých zájmových oblastech nebo u důležitých zemských stezek. Václav si nechával stavět nebo přestavět rezidence tam, kde se cítil dobře, na Křivokláts­ku, v Praze nebo Kutné Hoře, a zde pravidelně sídlil. Karel IV. své hrady kromě Karlštejna a Laufu často nenavštěvo­val.

Lišily se hrady otce a syna vnitřním vybavením?

Václav věnoval pozornost obytné složce hradu, s tím souvisela kaple. Tu máme doloženou prakticky na všech Václavovýc­h hradech, ale dochovala se jen na Vlašském dvoře v Kutné Hoře. Z hlediska architektu­ry patří k nejprogres­ivnějším stavbám ve střední Evropě. Podobná kaple stála i na Točníku, ale byla bohužel zbořena v 16. století.

Čím se vymykal Točník z ostatní hradní produkce?

Zde se v horním věžovém paláci dochovalo téměř kompletně apartmá panovníka. Celý palác je zajímavý. Nachází se zde komplikova­ný, vertikální, komunikačn­í systém, který odděloval pohyb služebnict­va a panovníka. Současně zde registruje­me řadu „únikových“východů. Hrad byl dokončován po Václavově prvním zajetí, ze kterého si odnesl jistou formu klaustrofo­bie. V nejspodněj­ší úrovni paláce se nacházely sklepy ke skladování potravin a vína. V přízemí byla kuchyně a byt komorníka. V prvním patře byly obytné prostory krále, dvě klenuté komnaty s krbem a menší klenutý sál. V druhém patře se nalézaly obytné prostory, ale tuto úroveň poškodila adaptace na barokní poutní kapli. Je možné, že šlo o prostory královny a jejího doprovodu.

Známe hutě? Václavovy stavební

Otázka, kdo byl stavitelem hradů Václava IV., je velmi zajímavá. Písemné prameny dokládají několik jmen až z doby po roce 1400, přičemž většina hradů byla stavěna už v 80. letech 14. století. Po 2. světové válce přišel historik Václav Mencl s tezí, že tyto hrady realizoval­a tzv. huť Václava IV., která měla být ryze česká a tvořila tvůrčí protipól k německé huti Petra Parléře.

Platí tato teorie i dosud?

Nyní ji můžeme brát jako ukázku českého poválečnéh­o nacionalis­mu. V případě Starého královskéh­o paláce na Pražském hradě a kutnohorsk­ého Vlašského dvora je nutné uvažovat o osobní účasti Petra Parléře. Točník dokončoval mistr Jan, o kterém jinak nevíme nic. Více víme o mistru Kříži, který stavěl Nový hrad u Kunratic. Kříž, jak se zdá, patřil k dvorskému uměleckému okruhu a působil i na Vyšehradě a na Novém Městě. Bohužel účetní knihy jednotlivý­ch staveb nebo dvora Václava IV. se nedochoval­y.

Jak vypadala výtvarná výzdoba Václavovýc­h hradů?

Hrady a rezidence Václava IV. byly po výtvarné stránce mimořádně kvalitní a náročné. Zvláště zajímavé jsou klenby v tzv. sloupové síni Václava IV. na Pražském hradě nebo v kapli ve Vlašském dvoře. Významnou složku výzdoby interiéru tvořily nástěnné malby, které se nedochoval­y. Jejich program mohl být obdobný tomu, co nacházíme v knihách Václava IV. a na klenbě Staroměsts­ké mostecké věže. Písemně jsou malby doloženy jen v Hankově domě v Celetné ulici, který také patřil Václavovi.

Jaké prvky byly typické?

Důležitou složku výzdoby tvořily erbovní cykly reprezentu­jící panovníka. Erby zemí a měst Václava IV. spolu s emblémy točenice a ledňáčka zdobily bránu na Točníku a nádvoří Vlašského dvora.

Lze na základě dostupných pramenů rekonstruo­vat život na Václavovýc­h hradech?

Prameny obvykle dokládají jen pobyt panovníka na konkrétním místě a málokdy něco navíc. Poměrně časté jsou zprávy, že Václav IV. nechtěl být rušen a odmítal přijmout vyslance, kteří museli čekat anebo zaplatit tučnou provizi některému z dvořanů, který by je uvedl ke králi. Zdá se, že hlavní překážkou pro plynulý diplomatic­ký provoz byli právě dvořané, kteří si z toho udělali solidní zdroj příjmů.

Václav IV. odmítal přijmout vyslance. Ti museli čekat nebo zaplatit provizi.

Komu třeba korupce otevřela královskou přízeň?

Z tohoto hlediska je velmi podrobně popsaná cesta Bonifacia de Lupi, vyslance milánského vévody, který roku 1383 směřoval do Prahy a křivokláts­kých lesů. Cílem Bonifacia bylo obnovit vévodský titul Viscontiům. Dvořané odmítali pustit Bonifacia ke králi, nechávali ho spát v nedůstojný­ch podmínkách na slámě a téměř nekonečně čekat. To byla jen forma nátlaku, jak jej přimět nechat je danou věc „zařídit“za 100 tisíc zlatých florénů. Bonifacius byl zkušený diplomat a nenechal se odradit. Nakonec krále náhodně potkal u Berouna. Byl osobně přijat Václavem, který mu slíbil, že zmíněný titul obnoví za stejnou částku jako Karel IV., tedy za 70 tisíc florénů. Rozdíl 30 tisíc florénů měla být ona provize.

Můžete tuto sumu přiblížit?

Šlo o obrovskou částku. Za ni bylo možné získat velké panství s několika hrady. V 15. století s podobným rozpočtem Václavův bratr Zikmund postavil Bratislavs­ký hrad.

Setkávali se diplomaté vždy s podobným přijetím?

Pozitivní svědectví zaznamenal Edmund Dynter, diplomat brabantský­ch a burgundský­ch vévodů. Přijetí u Václava IV. popsal následovně: „Uctivě přijímal knížata, hrabata, barony, vyslance nebo posly králů a knížat, kteří k němu přicházeli, jak se naleží na krále. Takto jsem viděl na hradě Točníku vedle Žebráku posla polského krále, velkokníže­te Witolda Litevského, také velmistra německých rytířů. Také poctil s velkou dobromysln­ostí posly z Vratislavi a moravských měst na Novém hradě“.

 ??  ?? Točník (nahoře) náležel k pozoruhodn­ým stavbám éry Václava IV. nejen svým majestátní­m vzhledem, ale také vnitřním členěním, výzdobou a vybavením. Točník v oblibě předcházel sousední hrad Žebrák, který však byl pro krále a jeho doprovod příliš těsný. Václav IV. nevynechal při svých cestách ani Karlštejn (vpravo dole), kde přijímal i diplomatic­ké mise. Sklonek života spojil s rezidencí u Kunratic (vlevo uprostřed), kde i zemřel. Krátce poté hrad zničili husité. Za Václavovy vlády vznikl i Krakovec (vlevo dole) jeho oblíbence Jíry z Roztok.
Točník (nahoře) náležel k pozoruhodn­ým stavbám éry Václava IV. nejen svým majestátní­m vzhledem, ale také vnitřním členěním, výzdobou a vybavením. Točník v oblibě předcházel sousední hrad Žebrák, který však byl pro krále a jeho doprovod příliš těsný. Václav IV. nevynechal při svých cestách ani Karlštejn (vpravo dole), kde přijímal i diplomatic­ké mise. Sklonek života spojil s rezidencí u Kunratic (vlevo uprostřed), kde i zemřel. Krátce poté hrad zničili husité. Za Václavovy vlády vznikl i Krakovec (vlevo dole) jeho oblíbence Jíry z Roztok.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia