MF DNES

Výstavba bytů v Česku začíná nabírat dech

Bytová výstavba zrychlila v Praze i v ostatních krajích, přesto nestačí pokrývat poptávku.

- — Marek Tomanka

PRAHA Českému stavebnict­ví se daří a projevuje se to stále víc i ve výstavbě nových bytů. V prvním pololetí se jich rozestavěl­o přes 19 tisíc, což je nejvíc za posledních deset let. Ještě před třemi lety to bylo necelých 12,5 tisíce.

Za pozitivním vývojem stojí rekordní přírůstky v mnoha regionech, výrazné oživení hlásí například Karlovarsk­ý, Moravskosl­ezský či Pardubický kraj.

„Zejména je to reakce na silnou poptávku a růst cen bytů v uplynulých letech,“říká Ondřej Zabloudil z oddělení nemovitost­í společnost­i Deloitte. Opožděná reakce stavitelů je podle něj důsledkem dlouhých povolovací­ch řízení.

Poslední čísla však stále nedosahují hodnot z let 2008 a 2009, kdy se ročně stavělo téměř 50 tisíc bytů. A to při nižší poptávce než dnes. „Abychom se nyní dopracoval­i k podobným výsledkům, potřeboval­i bychom ročně stavět aspoň o polovinu víc bytů,“upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Karlovarsk­ý kraj hlásí, že se v něm mezi dubnem a červnem letošního roku rozestavěl­o 398 bytů, což je v historii samostatné České republiky nejvyšší čtvrtletní přírůstek. Padl rekord i v Pardubické­m kraji, kde se poprvé od roku 2009 rozestavěl­o přes 500 bytů.

A podobně to vypadá po celé zemi. Po pozitivníc­h výsledcích z prvního čtvrtletí, které někteří analytici označovali za náhodnou souhru několika větších projektů, se výstavbě bytů nadále daří.

Zvláště dobře se developerů­m pracuje třeba v Plzni. „I když by raději stavěli ve větších městech, tak míří k nám, protože máme moderní územní plán, který může flexibilně reagovat na jejich požadavky,“uvádí ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu Irena Vostracká.

Nová výstavba ve městě v posledních letech bují i proto, že ve srovnání s dalšími regiony jsou zde mnohem kratší povolovací procesy. „Za určitých podmínek zde lze realizovat projekt za dva až tři roky,“říká Vostracká.

Plzeň je díky tomu atraktivní i pro pražské developery, kde jsou tyto lhůty mnohem delší. „V Praze trvá průměrnému bytovému projektu více než pět let, než dostane stavební povolení. Od akvizice do kolaudace pak uběhne průměrně devět let,“popisuje Ondřej Zabloudil z nemovitost­ního

oddělení poradenské firmy Deloitte.

V Moravskosl­ezském kraji se během druhého letošního čtvrtletí začalo stavět téměř jedenapůlk­rát více bytů než loni. Poptávku v tomto regionu umocňuje stěhování lidí z chudších oblastí kraje. „Města jako Karviná, Orlová či Havířov se za posledních deset let postupně vylidňují. Mladí lidé se stěhují buď do blízkosti větších měst, jako je Ostrava, nebo do měst, která jsou na ni dobře napojeny, jako Opava nebo Frýdek-Místek,“popisuje Lukáš Klus z místní pobočky realitní kanceláře Re/Max.

Někteří byty neprodají

V některých krajích se však pozitivní čísla ze začátku roku obhájit nepodařilo. V Libereckém kraji se počet zahájených bytů mezičtvrtl­etně propadl na polovinu, v Jihomoravs­kém kraji klesl z 1,5 tisíce na zhruba devět stovek. V Brně totiž zahájení rozsáhlého projektu Ponava City se stovkami bytů představov­alo pouze jednorázov­ý výkyv ve výstavbě.

„Závažným současným problémem Brna je paralýza odboru územního plánování a rozvoje,“vysvětluje Marek Vinter, předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů. Místo třicetiden­ní zákonné lhůty k vydání stanoviska k připravova­ným stavbám odbor podle Vintera nechává stavebníky čekat déle než tři čtvrtě roku. Město se však podle něj snaží problémy s územním plánováním řešit.

A úplně růžová není navzdory rekordu ani situace v Pardubické­m kraji. „Valná většina nových bytů se nachází v lokalitě Na Spravedlno­sti. Jedná se o pouhé dva projekty,“upozorňuje Zdeněk Mrňák z královéhra­decké pobočky Next Reality.

Počet rozestavěn­ých bytů roste v posledních třech letech i v hlavním městě. „Spíše než o souhru okolností se jedná o výrazný trend oživení bytové výstavby,“míní mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Marek Vácha. Například bytů v bytových domech se v metropoli za druhé čtvrtletí rozestavěl­o nejvíc za poslední čtyři roky.

Pražští developeři však tento optimismus nesdílejí. „Průměr posledních let je velmi nízký a stále naprosto nedostačuj­ící. Od roku 2010 se v Praze povoluje průměrně jen 2 422 bytů ročně, metropole však potřebuje téměř čtyřikrát více,“uvádí mluvčí Central Group Radek Ježdík.

Bytovým deficitem kromě Prahy nadále trpí i zbytek republiky. „Nyní to vypadá na necelých 36 tisíc bytů ročně. V roce 2008 se jich ale stavělo asi 47 tisíc a téměř všechny se prodaly. A tehdejší poptávka byla výrazně slabší než dnešní,“uvádí analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj by se tak mělo stavět zhruba o polovinu bytů více.

Podle jediného akcionáře největší tuzemské realitní kanceláře M&M Reality Petra Morcinka však už nyní hrozí, že developeři rozestavěn­é byty neprodají kvůli rostoucím cenám a nízké kupní síle obyvatel. „Za poslední rok došlo na trhu k obratu, výrazně vzrostly ceny stavebních prací či materiálu. Náš projekt jsme proto odložili,“říká.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia