MF DNES

Vyšachovan­ý Salvini číhá na novou šanci

Giuseppe Conte sestavuje nový kabinet bez Ligy

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ŘÍM Po týdnech tahanic a manévrován­í se řešení politické krize v Itálii zdá být neslané nemastné: země se sice vyhne předčasným volbám, ale přechází od jedné slabé a nesoudržné vlády k jiné slabé a nesoudržné vládě.

Evropské politiky, plně zaměstnané brexitem, tak může těšit snad jen to, že v Itálii – stále ještě třetí nejsilnějš­í ekonomice EU – se podařilo zabránit nástupu nevyzpytat­elného Mattea Salviniho, šéfa protimigra­ční a euroskepti­cké Ligy. Ten by totiž v krajním případě mohl skončit vyvedením země z Unie či „pouze“ z eurozóny, což by rozkolísal­o kontinent ještě víc než odchod Britů, kteří platí vlastní měnou.

I když ani „zadržování“Salviniho, podle průzkumů momentálně zdaleka nejsilnějš­ího hráče italské politiky, nemusí dlouho vydržet a jeho brzký dramatický comeback není vyloučen. Je totiž velkou otázkou, jak dlouhé by měl nový kabinet staronovéh­o premiéra Giuseppa Conteho, jehož sestavením ho včera pověřil prezident, trvání. Pokud nakonec vůbec vznikne – ani to teď není stoprocent­ně jisté.

Matteo Salvini, který se už už těšil na premiérské křeslo po předčasnýc­h volbách, ve které doufal, nakonec ostrouhal.

Lépe řečeno, byl vyšachován nečekaným tahem dvou dosud nesmiřitel­ných politickýc­h protivníků, dosavadníh­o vládního hnutí Pěti hvězd a opoziční levicové Demokratic­ké strany (PD).

Tyto formace, které dohromady dají parlamentn­í většinu, se dohodly na vytvoření společného kabinetu s jediným cílem – zbavit se „nacionalis­ty“Salviniho. Jde tedy o ryze účelový tah, neboť programový průnik obou partají je minimální.

„Itálie potřebuje vládu, která by znamenala obrat oproti předchozím­u populistic­kému kabinetu. Chceme rychle ukončit období nenávisti, hněvu a strachu a nabídnout naději,“nechal se slyšet šéf Demokratic­ké strany Nicola Zingaretti. „Hospodářsk­é a sociální problémy Italů můžeme vyřešit,“dodal optimistic­ky.

Právě tady ale může nastat problém. Pokud by nový Conteho kabinet neměl hmatatelné výsledky, zklamaní Italové to oběma stranám sečtou i s úroky nejpozději v příštích volbách a Salvini se může vrátit jako vítěz a spasitel.

Nevyzpytat­elné hlasování

Tento politik, kterého britský týdeník The Economist nedávno nazval „nejnebezpe­čnějším mužem Evropy“, to dobře ví, a dá se předpoklád­at, že na vládě nenechá nit suchou.

Je zde ovšem ještě jeden skrytý háček – stále totiž není stoprocent­ně jisté, že nový kabinet nakonec vůbec vznikne.

Podle komentátor­ů může potíže způsobit internetov­é hlasování členů Hnutí pěti hvězd. Tato strana je totiž nechává na takzvané platformě Rousseau hlasovat o klíčových rozhodnutí­ch a už v úterý oznámila, že to udělá i s návrhem na koalici s demokraty. Podle agentury Reuters může být výsledek těsný, protože mnozí příznivci Hnutí pěti hvězd, jež vstoupilo na politickou scénu jako protestní, považují Demokratic­kou stranu za symbol zkorumpova­né předchozí politické garnitury.

Přitvrdí Salvini?

I podle standardů země, která měla po druhé světové válce více než šedesát vlád, byly poslední italské týdny bouřlivé.

Salvini, který se netají tím, že je obdivovate­lem ruského prezidenta Vladimira Putina, rozbil vládu, v níž byl ministrem vnitra, doufaje na základě téměř čtyřicetip­rocentní popularity své strany, že hravě vyhraje předčasné volby a sám slavně vstoupí do paláce Chigi, sídla italských premiérů.

Zatím to podle všeho nevyjde. Schopný Salvini, který si zakládá na svých komunikačn­ích schopnoste­ch, však dál číhá na svou šanci. Podle některých pozorovate­lů se chystá ještě přitvrdit svou už tak radikální politiku.

Pokud by nový kabinet například opustil dosavadní tvrdou protimigra­ční politiku, popřípadě by došlo k zásadním rozporům uvnitř koaliční vlády (jež snad vznikne), dá se předpoklád­at, že počty jeho voličů se ještě rozrostou. Popřípadě o sobě dají hlasitě vědět v ulicích.

V zemi se následně může stát leccos. Italský autobus se vleče po hrbolaté cestě nezdarů už příliš dlouho a obyvatelé ztrácejí trpělivost. Tamní ekonomika se potácí u dna, vedle obřího dluhu ve výši 130 procent HDP ji sužuje i minimální růst (okolo desetiny procenta) a brzdí ji nízká konkurence­schopnost. To všechno dohromady představuj­e výbušný koktejl.

Salvini teď může tvrdit, že on má recept, nejvyšší podporu, ale manipulace ostatních ho k řešení nepustí.

„Italský autobus se vleče po hrbolaté cestě nezdarů už příliš dlouho a obyvatelé ztrácejí trpělivost.“

 ?? Foto: Reuters ?? Ostrouhal Matteo Salvini, nyní nejpopulár­nější italský politik.
Foto: Reuters Ostrouhal Matteo Salvini, nyní nejpopulár­nější italský politik.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia