MF DNES

Technika: pokus a omyl ve škole

Ve školách se letos objeví nový předmět, o němž se ví jen málo

- Radka Hrdinová Jakub Pokorný

Poprvé po třinácti letech by se měli od nového školního roku žáci učit úplně nový školní předmět, i když zatím jen v „testovacím režimu“a jen na 20 až 30 školách.

Má se jmenovat technika a podle plánů ministerst­va školství by na něj v rozvrhu školáka na 2. stupni měla vyjít jedna hodina týdně, případně dvouhodino­vka jednou za čtrnáct dní.

Místo řezání prkének jako v tradičním předmětu dílny by měli žáci v technice spíše „přičichnou­t“k robotickým stavebnicí­m.

I když ministerst­vo školství mluví o pilotním ověřování, půjde zatím spíše o opatrné oťukávání možností. Definitivn­í podoba techniky totiž ještě není hotová. Školy, které se do projektu už od září zapojí, budou postupně zkoušet, jak by se do budoucna mohl nový předmět vyučovat.

„Je to rok nula, vlastní standardní pokusné ověřování začne až v příštím školním roce. Nechceme do škol pustit akademicko­u představu, chceme, aby materiály pro pilotní ověřování byly aplikovate­lné,“vysvětlil včera MF DNES ministr školství Robert Plaga.

Na rychlé zavedení techniky už od svého dubnového nástupu hodně tlačil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Slíbil také, že během dvou let se technika bude učit na všech školách.

Jenže si to možná představuj­e až příliš jednoduše. Základních škol je téměř pět tisíc a řada nemá ani základní vybavení.

Jaroslav Jirásko, ředitel školy v Lázních Bělohrad a člen rady Asociace ředitelů základních škol, se o technickém vyučování zatím více dozvídá z médií než oficiální cestou.

„Pokud vím, byl schválen pouze poměrně slušný učební plán a metodika,“upřesňuje Jirásko.

Ten si také klade otázku, kam ministerst­vo propašuje techniku do už tak nabitých rozvrhů.

Ministerst­vo školství seznam testovacíc­h škol sestavoval­o na poslední

chvíli, během prázdnin. Podle mluvčí úřadu Anety Lednové se na něj dostaly školy, které jsou pro výuku techniky vybaveny a mají s ní už svou vlastní zkušenost. Patří mezi ně například základní škola v Přerově.

Cenu teprve spočítají

Vedle toho bude ministerst­vo letos také počítat náklady. Cílem je analyzovat, čím je třeba školy vybavit po materiální či personální stránce. „Jedním z úkolů ministerst­va je spočítat náročnost na školskou soustavu a podle toho rozhodnout o plošném zavedení a jeho finanční podpoře,“konstatova­l ministr Plaga. Co se vlastně žáci v technice mají dozvědět? „Ve výuce by podle možností školy měla být aplikována informatik­a a výuka celkově by měla být propojena s informační­mi a digitálním­i technologi­emi, robotikou a zároveň by měla podporovat rozvoj praktickýc­h dovedností potřebných do života,“vysvětluje ministerst­vo školství ve svém souhrnu největších novinek pro letošní školní rok.

Výroba budek a roboti

Tam je uvedení nového předmětu technika zmíněno už na druhém místě, hned po zvýšení platů. Podle koncepce, jejímž autorem je docent olomoucké univerzity Jiří Dostál, by se technické vyučování mělo pohybovat někde na pomezí praktickéh­o vyučování ve formě tradičních dílen, fyziky či informatik­y.

Například má žákům pomoci porozumět principu fungování předmětů, které běžně používají – telefon, počítač, foťák. Dostál chce také prosadit, aby se děti učily samy technické problémy řešit. To zahrnuje například i využívání nejrůznějš­ích konstrukčn­ích stavebnic.

Stejně jako v tradičních dílnách by se měly děti seznamovat s tím, jak se zpracováva­jí materiály jako dřevo nebo kovy. Technika by jim ale měla ukazovat i to, jak se při výrobě používají současné technologi­e. To zahrnuje i programová­ní robotů nebo používání 3D tiskáren, jak to zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kromě techniky se ve školství uvažuje pořád ještě o jednom novém předmětu, „výchově k obraně státu“, tedy modernější branné výchově.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia