MF DNES

Bez techniky budeme pouze zemí montoven

-

Moderní pracovní stoly, miniobrábě­cí stroje, programova­telné robotické stavebnice či 3D tiskárna. Školní dílnu na Základní škole Svisle v Přerově buduje její ředitel Miroslav Fryštacký už deset let. Jeho škola patří mezi několik desítek vybraných, na nichž se bude nový předmět technické vzdělávání od září učit.

Jak u vás testování techniky změní letos výuku?

To ještě do detailů nevím. Předpoklád­ám, že budu využívat náměty pro vyučování, které k nám budou přicházet. Budeme dále rozvíjet obsah vyučování.

Učíte tato témata již nyní?

Během let jsme vybudovali moderně vybavenou školní dílnu, která kopíruje prostředí moderních firem. V rozvrhu máme předmět pracovní činnost, ve kterém se věnujeme právě polytechni­cké výchově.

Co se při ní děti učí?

Žáci nižších ročníků pracují s různými druhy materiálů, dětské stavebnice využívají pro rozvoj konstrukčn­ích dovedností a prostorové představiv­osti. Žáci vyšších ročníků dále rozvíjejí své dovednosti na moderním vybavení školní dílny.

Čili jsou to úplně jiné dílny, než jak si je pamatují rodiče vašich žáků...

To se nedá srovnávat. Lidé si představí dílny jako kladívko a pilku. My tu mluvíme o polytechni­ckém vzdělávání. Máme robotické stavebnice, obráběcí stroje. Děti si osahají práci s materiálem, vytvoří si výrobek standardní cestou. Potom si tentýž výrobek vymodelují v digitálním prostředí a vyrobí na 3D tiskárně. Cílem není zásobovat trh učni, polytechni­cké vzdělávání potřebujem­e, abychom neskončili jako země montoven. Musíme rozvíjet talent.

Jak to myslíte?

Tak například nemocnice si stěžují, že nemají chirurgy. Medici mají znalosti, ale k chirurgii je potřeba rozvíjet také jemnou motoriku. To je také jedna z dovedností, které se například rozvíjejí při polytechni­cké výchově. (hr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia